Spis treści

Kapusta na wrzody i nowotwory

Przeciwnowotworowa kapusta

Kapusta od najdawniejszych czasów uważana jest za roślinę leczniczą. Zalecana była jako środek leczący choroby nerwowe, artretyzm, choroby płuc, wątroby, bóle głowy, wrzody i szkorbut. Spożywali ją ludzie ciężko pracujący fizycznie i podróżnicy dla odzyskania sił.

Długoletnie badania potwierdziły w całości lecznicze i odżywcze zalety kapusty. Poza tym kapusta ma całe bogactwo witamin: witaminy C tyle co cytryna (już ćwiartka główki zjedzona dziennie zaspokaja nasze zapotrzebowanie na tę witaminę), niemal komplet witamin z grupy B, dużo karotenu oraz witaminy E i K. Jest również zasobna w sole mineralne, przede wszystkim w wapń, potas, magnez, siarkę. Kapusta zawiera liczne przeciwutleniacze, a także rzadką witaminę U która uważana jest za naturalny środek przeciwwrzodowy (niedobór tej witaminy w żołądku i przewodzie pokarmowym powoduje powstawanie wrzodów).

 

Zobacz też:

Brokuły na raka i dla palaczy


Brokuł na raka

Chrzan na lepsze trawienie


Chrzan na trawienie

Por na nerki


Por na nerki