Kalarepa na choroby woreczka żółciowego

Kalarepa pochodzi z północnej Europy i tam najwięcej się jej spożywa do dziś. Prawdopodobnie została wyhodowana z paszowej kapusty o zgrubiałej łodydze. To co dzisiaj jemy jako kalarepkę jest zgrubiałą łodygą, zwaną przez warzywników „jabłkiem”.

Wartości odżywcze kalarepy

Zasobniejsze w składniki odżywcze są liście kalarepki. Dotyczy to zwłaszcza witaminy A, K, kwasu foliowego i wapnia. Powinniśmy je więc dodawać tak do gotowanych potraw jak i surówki z kalarepy.

 

Zawartość witamin (w 100 g świeżego produktu)

  A ( j.m.) C (mg) K (mcg) Kwas foliowy (mcg)
Liście kalarepy 6.372 33 138 107
"Jabłka" kalarepkowe 0 27,3 0,1 19,5


Zawartość soli mineralnych (w mg w 100 g świeżego produktu)

  Wapń Sód Fosfor Magnez
Liście kalarepy 105 22 23,1 17,1
"Jabłka" kalarepkowe 39 87,1 35,1 14,3

 

Ponadto kalarepka zawiera sporo kwasów organicznych, w tym przede wszystkim kwas jabłkowy, natomiast bardzo mało szkodliwych składników.

Uwaga: Wielkość kalarepki niekoniecznie świadczy o fazie jej rozwoju, są różne jej gatunki różniące się kolorem i wielkością jabłka. Tak więc nawet wyjątkowo duże kalarepy mogą być także młode, soczyste i miękkie, nawet bardziej niż te drobne.

Właściwości lecznicze kalarepy

Kalarepa znana jest jako środek zawierający cholagogę, przyspiesza więc wydzielanie żółci i jej przepływ z woreczka żółciowego do jelita. Dzięki zawartości włókien roślinnych stosuje się ją w leczeniu nieregularnego stolca i zaparć. Zaleca się ją chorym na miażdżycę, zwłaszcza przebiegającą z podwyższonym ciśnieniem krwi i zaburzeniami metabolizmu cholesterolu. Wszystko za sprawą bardzo małej zawartości cholesterolu w kalarepie, znacznie mniejszej niż w innych warzywach kapustnych.

Ale uwaga: Nie zaleca się kalarepki przy zapaleniu błony śluzowej żołądka, wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz innych chorobach przewodu pokarmowego i moczowego, gdyż ma działanie podrażniające.

oprac. bajar
źródła: Sekcja Kuchnia, poz. 1, 6 oraz Nutrition Data

 

Zobacz też:

Brokuły na raka i dla palaczy


Brokuł na raka

Pomidor pełen likopenu


Pomidor pełen likopenu

Co leczy seler?


Seler na reumatyzm