Spis treści

 

Uwaga:
Osobom, którym szkodzi surowa cebula, zaleca się jedzenie cebuli gotowanej w zupie lub z innymi warzywami.

Wprawdzie tylko cebula surowa jest niezwykle bogata w fitoncydy, czyli związki bakteriobójcze, ale nawet gotowana czy pieczona cebula ma zdolność rozpuszczania fibryny (nierozpuszczalne białko, tworzące się w czasie krzepnięcia krwi i stanowiące podstawę skrzepów), jest więc zalecana „sercowcom”. Ponadto gotowana cebula jest też pomocna na kaszel i przy zaparciach. Znane są również jej właściwości odtruwające po nadużyciu alkoholu, stąd tak chętnie jemy zupę cebulową po różnych imprezach.


tekst oprac. bajar
na podstawie: Sekcja Kuchnia, poz.1,5, Sekcja Zdrowie, poz. 4, 10

 

Zobacz też: Przepisy na dania z cebuli

oraz inne warzywa:

Chrzan na lepsze trawienie


Chrzan na trawienie i reumatyzm

Właściwości sałaty


Sałata na dobry sen

Właściwości kalarepy


Kalarepa na kamienie żółciowe