Spis treści

 

Lecznicze przepisy I

Znakomitą mieszanką odkażającą, przeciwzapalną i wykrztuśną jest cebula z czosnkiem, pokrojone w plasterki. Układa się je warstwami, na przemian z miodem pszczelim w słoiku typu „twist”, uważając żeby było jak najmniej pęcherzyków powietrza, zakręca i pozostawia w ciepłym miejscu, np. na kaloryferze na 2-3 godziny w celu wydzielenia soku. Syrop ten podaje się dzieciom łyżeczkami wielokrotnie w ciągu dnia (co 2 godziny). Nawet najbardziej dokuczliwy, suchy kaszel i zapalenie gardła wyleczyć można tym sposobem w bardzo krótkim czasie.

Na opuchliznę i wzmożenie wydalania moczu:

  • codziennie należy zjeść jedną surową cebulę,

  • przez dłuższy czas zażywać 3 razy dziennie po łyżce świeżego soku z cebuli,

  • cebulę ugotować w wodzie ze sporą ilością miodu, przecedzić i zażywać co 2 godziny po 3-4 łyżki.

Przy bolesnym zatrzymaniu moczu:

Napełnić płócienny woreczek siekaną cebulą, podgrzać i okładać nią pęcherz moczowy. Często zmieniać okłady.

Przeciw ischiasowi i reumatyzmowi:

  • Świeżą cebulę rozetrzeć bardzo drobno, a otrzymaną miazgę rozsmarować na gazie lub innej tkaninie i przyłożyć na miejsce objęte bólem reumatycznym. Okład powoduje miejscowe zaczerwienienie skóry. Zdjąć go po wystąpieniu uczucia palenia.

  • Bolące miejsca masować z udziałem soku z cebuli.

Na robaki:

  • Ugotować 1 cebulę w filiżance mleka i jeść kilka razy dziennie przez kilka dni,

  • Jedną główkę cebuli drobno posiekać, zalać ½ l wody i dawać dzieciom do picia po 2-3 łyżki kilka razy dziennie przeciwko owsikom.

Na zatrzymanie krwotoku z nosa

Sok z cebuli wymieszać z octem winnym. Moczyć w przygotowanej mieszaninie tampony z waty i wkładać do nosa. Na kark i na czoło położyć chłodny okład, a ręce podnieść do góry.

Na swędzenie i szum w uszach

Kilka razy dziennie na 2-3 godziny umieszczać w uszach watkę nasączoną sokiem z cebuli.

Opryszczka

Smarować sokiem z cebuli chore miejsce. Powtarzać taką czynność nawet co kilkanaście minut.

Miażdżyca

Zetrzeć cebulę na drobnej tarce, wycisnąć sok. Szklankę tak uzyskanego soku wymieszać ze szklanką miodu. Jeśli mamy miód zgęstniały, bez obaw możemy go podgrzać. Przyjmować po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie, godzinę przed jedzeniem lub 2-3 godziny po jedzeniu. Profilaktycznie zażywać łyżeczkę od herbaty 3-4 razy dziennie.

Wzmacniające wino cebulowe

Do 300 g miazgi cebuli dodać 100 g miodu i butelkę (700 ml) wytrawnego białego wina, starannie wymieszać, macerować 4-5 dni i przecedzić. Pić 1-3 razy dziennie.

Nadciśnienie

Z 1 kg cebuli wycisnąć sok w sokowirówce, wymieszać go z sokiem z cytryny w proporcji 1:1. Przelać do słoika i zażywać po 1 łyżce dziennie. Taka mikstura oczyszcza arterie ze złogów cholesterolu.

 

Zobacz też:

Co leczy seler?


Seler na reumatyzm

Właściwości kalarepy


Kalarepa na kamienie

Właściwości dyni


Dynia na robaki