Spis treści

cebula - cenne lekarstwo

Bakteriobójcza cebula

Lecznicze właściwości cebuli w ludowej medycynie były wykorzystywane już przed tysiącami lat.

Działanie:

Najbardziej cenione jest działanie bakteriobójcze cebuli, wywierane tak przez składniki lotne (fitoncydy), uwalniające się podczas krojenia lub miażdżenia cebuli, jak i przez związki nielotne, znajdujące się w miąższu. Od dawna wykorzystywana jest również do pobudzania wydalania moczu i w ogóle do odprowadzania nadmiaru wody z organizmu. Ponadto cebula łagodnie obniża podwyższone ciśnienie krwi i jest czynnikiem witaminizującym o dużym znaczeniu. Cebula jest tez popularną przyprawą kuchenną bogatą w siarkę, zwiększającą odporność organizmu na choroby. W krajach, gdzie spożycie cebuli jest bardzo duże, obserwuje się nieco niższą zapadalność na choroby nowotworowe.
Miazga ze świeżej cebuli, podana w formie okładów, rozszerza podskórne naczynia krwionośne i powoduje uczucie palenia i miejscowe zaczerwienienie skóry. Działa także bakteriobójczo. Natomiast miazga z cebuli ugotowanej lub pieczonej nie wywołuje przekrwienia skóry, zachowuje jednak w znacznym stopniu swoje działanie bakteriobójcze i odmiękczające.

 

Zobacz też: Przepisy na dania z cebuli.

oraz inne warzywa:

Pomidor pełen likopenu


Pomidor pełen likopenu

Marchew na dobry wzrok


Marchew na dobry wzrok

Burak na wątrobę


Burak na wątrobę