cebula - cenne lekarstwo

Bakteriobójcza cebula

Lecznicze właściwości cebuli w ludowej medycynie były wykorzystywane już przed tysiącami lat.

Działanie:

Najbardziej cenione jest działanie bakteriobójcze cebuli, wywierane tak przez składniki lotne (fitoncydy), uwalniające się podczas krojenia lub miażdżenia cebuli, jak i przez związki nielotne, znajdujące się w miąższu. Od dawna wykorzystywana jest również do pobudzania wydalania moczu i w ogóle do odprowadzania nadmiaru wody z organizmu. Ponadto cebula łagodnie obniża podwyższone ciśnienie krwi i jest czynnikiem witaminizującym o dużym znaczeniu. Cebula jest tez popularną przyprawą kuchenną bogatą w siarkę, zwiększającą odporność organizmu na choroby. W krajach, gdzie spożycie cebuli jest bardzo duże, obserwuje się nieco niższą zapadalność na choroby nowotworowe.
Miazga ze świeżej cebuli, podana w formie okładów, rozszerza podskórne naczynia krwionośne i powoduje uczucie palenia i miejscowe zaczerwienienie skóry. Działa także bakteriobójczo. Natomiast miazga z cebuli ugotowanej lub pieczonej nie wywołuje przekrwienia skóry, zachowuje jednak w znacznym stopniu swoje działanie bakteriobójcze i odmiękczające.

 

Zobacz też: Przepisy na dania z cebuli.

oraz inne warzywa:

Pomidor pełen likopenu


Pomidor pełen likopenu

Marchew na dobry wzrok


Marchew na dobry wzrok

Burak na wątrobę


Burak na wątrobę

 

Zastosowanie

Przetwory z cebuli zaleca się jako lek: 

  • wykrztuśny na suchy, męczący kaszel i bronchit,

  • pomocny przy infekcji dróg moczowych (zapalenie pęcherza moczowego i gruczołu krokowego),

  • przyspieszający wydzielanie się soków trawiennych, a więc pobudzający apetyt, a jednocześnie zapobiegający rozszerzeniu się procesów trawiennych i gnilnych w jelitach oraz eliminujący gazy i regulujący stolec,

  • zmniejszający zawartość cukru we krwi a więc polecany cukrzykom,

  • niszczący robaki, zwłaszcza owsiki,

  • wzmacniający organizm, w tym serce (zwłaszcza sok),

  • na zapalenia skóry, pomagający w leczeniu ran i czyszczący je.

Cebula od dawna była wykorzystywana do pobudzania wydalania moczu i w ogóle do odprowadzania nadmiaru wody z organizmu. Zaleca się ją więc osobom cierpiącym na:

  • reumatyzm i artretyzm (zapalenie stawów),

  • choroby, którym towarzyszy opuchlizna,

  • przy zaburzeniach w oddawaniu moczu,

  • albuminurii (obecność białka w moczu),

  • uremii (zwiększona zawartość mocznika we krwi).

W tych przypadkach cebulę należy zawsze jadać jako sałatkę.

 

Zobacz też:

Papryka na poprawę apetytu


Papryka na apetyt

Pietruszka


Pietruszka na układ moczowy

Soja dla kobiet


  Soja dla kobiet

 

Lecznicze przepisy I 

Znakomitą mieszanką odkażającą, przeciwzapalną i wykrztuśną jest cebula z czosnkiem, pokrojone w plasterki. Układa się je warstwami, na przemian z miodem pszczelim w słoiku typu „twist”, uważając żeby było jak najmniej pęcherzyków powietrza, zakręca i pozostawia w ciepłym miejscu, np. na kaloryferze na 2-3 godziny w celu wydzielenia soku. Syrop ten podaje się dzieciom łyżeczkami wielokrotnie w ciągu dnia (co 2 godziny). Nawet najbardziej dokuczliwy, suchy kaszel i zapalenie gardła wyleczyć można tym sposobem w bardzo krótkim czasie.

Na opuchliznę i wzmożenie wydalania moczu:

  • codziennie należy zjeść jedną surową cebulę,

  • przez dłuższy czas zażywać 3 razy dziennie po łyżce świeżego soku z cebuli,

  • cebulę ugotować w wodzie ze sporą ilością miodu, przecedzić i zażywać co 2 godziny po 3-4 łyżki.

Przy bolesnym zatrzymaniu moczu:

Napełnić płócienny woreczek siekaną cebulą, podgrzać i okładać nią pęcherz moczowy. Często zmieniać okłady.

Przeciw ischiasowi i reumatyzmowi:

  • Świeżą cebulę rozetrzeć bardzo drobno, a otrzymaną miazgę rozsmarować na gazie lub innej tkaninie i przyłożyć na miejsce objęte bólem reumatycznym. Okład powoduje miejscowe zaczerwienienie skóry. Zdjąć go po wystąpieniu uczucia palenia.

  • Bolące miejsca masować z udziałem soku z cebuli.

Na robaki:

  • Ugotować 1 cebulę w filiżance mleka i jeść kilka razy dziennie przez kilka dni,

  • Jedną główkę cebuli drobno posiekać, zalać ½ l wody i dawać dzieciom do picia po 2-3 łyżki kilka razy dziennie przeciwko owsikom.

Na zatrzymanie krwotoku z nosa

Sok z cebuli wymieszać z octem winnym. Moczyć w przygotowanej mieszaninie tampony z waty i wkładać do nosa. Na kark i na czoło położyć chłodny okład, a ręce podnieść do góry.

Na swędzenie i szum w uszach

Kilka razy dziennie na 2-3 godziny umieszczać w uszach watkę nasączoną sokiem z cebuli.

Opryszczka

Smarować sokiem z cebuli chore miejsce. Powtarzać taką czynność nawet co kilkanaście minut.

Miażdżyca

Zetrzeć cebulę na drobnej tarce, wycisnąć sok. Szklankę tak uzyskanego soku wymieszać ze szklanką miodu. Jeśli mamy miód zgęstniały, bez obaw możemy go podgrzać. Przyjmować po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie, godzinę przed jedzeniem lub 2-3 godziny po jedzeniu. Profilaktycznie zażywać łyżeczkę od herbaty 3-4 razy dziennie.

Wzmacniające wino cebulowe

Do 300 g miazgi cebuli dodać 100 g miodu i butelkę (700 ml) wytrawnego białego wina, starannie wymieszać, macerować 4-5 dni i przecedzić. Pić 1-3 razy dziennie.

Nadciśnienie

Z 1 kg cebuli wycisnąć sok w sokowirówce, wymieszać go z sokiem z cytryny w proporcji 1:1. Przelać do słoika i zażywać po 1 łyżce dziennie. Taka mikstura oczyszcza arterie ze złogów cholesterolu.

Zobacz też:

Co leczy seler?


Seler na reumatyzm

Właściwości kalarepy


Kalarepa na kamienie

Właściwości dyni


Dynia na robaki

 

Lecznicze przepisy II

Na przeziębienia, kaszel, zapalenie gardła:

Syrop z cebuli I
250 g obranej i posiekanej cebuli,
250 g miodu,
250 g cukru
1 l wody
Wymieszać cebulę z wodą, miodem i cukrem, ugotować gęsty syrop i zażywać 3 razy dziennie po łyżeczce.

Syrop z cebuli II
Rozetrzeć cebulę na bardzo drobnej tarce lub zemleć w maszynce, wymieszać z taką samą ilością miodu lub syropu, zagotować i wycisnąć przez płótno. Pić 3-5 razy dziennie po łyżce stołowej po jedzeniu. Dzieciom podawać po 1 łyżeczce. 



Sok z cebuli
Posiekać drobno cebulę, posypać cukrem i pozostawić w naczyniu w ciepłym miejscu do następnego dnia, następnie wycisnąć sok przez płótno. Pić 2-4 razy dziennie po 1 łyżce stołowej po jedzeniu przy kaszlu, chrypce i nieżycie gardła. Dzieciom podawać po 1 łyżeczce.

Herbata z cebuli
200 g cebuli + 1 l wody
Zalać cebulę wrzątkiem, przykryć i odstawić. Następnie przecedzić osłodzić miodem i pić po pół kubka na kaszel, a także na robaki.

Wywar z cebuli
200 g cebuli
½ l wody lub mleka
Cebulę gotować w wodzie lub mleku przez kilka minut. Posłodzić miodem i pić po pół kubka kilka razy dziennie na kaszel.
Wymieszać w proporcji 1:1 sok z cebuli z miodem akacjowym. Łyżeczkę takiej mieszanki rozpuścić w ½ szklanki wody i płukać jamę ustną przy zapaleniu gardła.

Zapalenie krtani

Łyżeczkę soku z cebuli i łyżeczkę soku z czosnku dokładnie wymieszać. Dodać 3 łyżki przegotowanej wody i mocno wstrząsnąć. 5 kropli tego roztworu dodać do ½ litra wrzącej wody i wdychać opary przez 5 minut. Zabieg powtarzać 2 razy dziennie.

Okłady przy gorączce

Cebulę posiekać, wymieszać z solą i mlekiem. Stosować do okładów na gardło i stopy. Zmieniać okład po zagrzaniu się. Zaleca się także przy bólu głowy.

Katar

  • Zanurzyć w soku tamponik z waty i delikatnie włożyć do nosa. Po paru takich zabiegach katar minie bardzo szybko. Nos smarować delikatnie kremem.

  • Zetrzeć cebulę na tarce o drobnych oczkach. Wycisnąć sok i wlać do filiżanki. Wdychać jego zapach przez 2-3 minuty. Takie inhalacje stosować 2-3 razy dziennie. Sok zawsze powinien być świeżo przyrządzony.

Przy bólach mięśni karku i potylicy

Posiekać drobno kilka cebul, wymieszać z cukrem, octem winnym i olejem. Moczyć ścierkę w przygotowanej masie i okładać potylicę,

 

Zobacz też:

Właściwości sałaty


Sałata na dobry sen

Przeciwnowotworowe kapustne


Kapustne na raka

Ziemniak na chory żołądek

Ziemniak na chory żołądek

 

Lecznicze przepisy III

Na wrzody i ropne rany

  • Ugotować cebulę, przecedzić, następnie zmoczyć gazę w cieczy i okładać chore miejsca. Można do tego celu również mieszać gotowaną cebulę z 1 łyżką oliwy z oliwek.

  • Upiec cebulę, posiekać i robić z niej okłady na wrzody.

  • Ropne rany i wrzody przemywać esencjonalnym wywarem z cebuli, następnie okładać je pieczoną cebulą wymieszaną z łyżką smalcu.

  • Do gotowanego mleka wrzucić rozgnieciony widelcem ugotowany ziemniak i drobno posiekaną cebulę (1-2 główki) oraz szczyptę rumianku. Dobrze wymieszać i powstałą masą okładać ropiejące rany.

  • Drobno posiekać cebulę, wymieszać z miodem i octem, a następnie przygotowaną masą okładać rany.

  • Maść cebulowa na wrzody i czyraki - Dużą cebulę obrać, utrzeć na tarce, do otrzymanej miazgi dodać 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę lub nieco więcej mąki pszennej, 1/2 tuby maści Tormentiol i zarobić na gęstą papkę. Przykładać na czyraki, wrzody i trudno gojące się rany.

Na pęknięcia skóry

 

Okłady z drobno siekanej cebuli są doskonałym lekiem na pęknięcia skóry, zwłaszcza na dłoniach, pęknięcia brodawek i narośli oraz ust.

Na ukłucia

Na ukłute miejsce położyć drobno posiekaną cebulę, wymieszaną z olejem, a miejsce zranienia prędko przestanie boleć.

Na ukąszenia owadów

Korzeń imbiru, cebulę, kwiaty nagietka lub rutę przepuścić przez sokowirówkę i otrzymanym sokiem smarować ukąszenia.

Na brodawki i kurzajki

Posiekać cebulę, posypać ją solą i odstawić na noc. Sokiem, który się wydzielił smarować kurzajki lub brodawki 2 razy dziennie.

Na odciski

Na odciski stosuje się okłady z cebuli gotowanej w occie.

Na odmrożenia i popękaną skórę

  • Rozmiksować świeżą lub pieczoną cebulę i wycisnąć sok, następnie dodać trochę oliwy z oliwek. Z otrzymanej masy robić okłady.

  • Utrzeć cebulę na tarce i okładać nią odmrożone lub obolałe miejsca i czoło przy migrenie.

Przy ukąszeniu insektów

Ukąszone miejsca nacierać przekrojoną cebulą przez 1-2 minuty.

 

Zobacz też:

Fasolka szparagowa a cukrzyca


Fasolka dla cukrzyków

Przeciwnowotworowe kapustne


Kapustne na raka

Rzepa na kaszel


  Rzepa na kaszel

Uwaga:
Osobom, którym szkodzi surowa cebula, zaleca się jedzenie cebuli gotowanej w zupie lub z innymi warzywami.

Wprawdzie tylko cebula surowa jest niezwykle bogata w fitoncydy, czyli związki bakteriobójcze, ale nawet gotowana czy pieczona cebula ma zdolność rozpuszczania fibryny (nierozpuszczalne białko, tworzące się w czasie krzepnięcia krwi i stanowiące podstawę skrzepów), jest więc zalecana „sercowcom”. Ponadto gotowana cebula jest też pomocna na kaszel i przy zaparciach. Znane są również jej właściwości odtruwające po nadużyciu alkoholu, stąd tak chętnie jemy zupę cebulową po różnych imprezach.


tekst oprac. bajar
na podstawie: Sekcja Kuchnia, poz.1,5, Sekcja Zdrowie, poz. 4, 10

 

Zobacz też: Przepisy na dania z cebuli

oraz inne warzywa:

Chrzan na lepsze trawienie


Chrzan na trawienie i reumatyzm

Właściwości sałaty


Sałata na dobry sen

Właściwości kalarepy


Kalarepa na kamienie żółciowe