Korzyści zdrowotne papryczki chiliNajnowsze badania przynoszą dobre wieści miłośnikom pikantnych potraw z dodatkiem papryczki chili. Okazało się, że regularne spożywanie tej papryki zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele przewlekłych chorób, a ponadto może znacząco przedłużyć życie.

Kallerose - nowe warzywoKażdego dnia znajdujemy nowe przepisy i kulinarne inspiracje, ale zupełnie nowy składnik to wielkie wydarzenie! Tymczasem na polskim rynku debiutuje wyjątkowe warzywo – kalerosse™ To wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu.

Wszystkie tajemnice dyni

Dynia – od lat coraz częściej gości w domach Polaków. Głównie jako bohaterka kuchennych eksperymentów, ale nie tylko. Gatunków dyni jest mnóstwo. Podobnie zresztą jak sposobów jej zastosowania w kuchni czy medycynie a nawet w pielęgnacji urody.

Właściwości szpinaku

Słynny bohater z bajki zyskiwał niewiarygodną krzepę po spożyciu puszki szpinaku. Czy taki sam efekt spotka Ciebie po zjedzeniu kilku zielonych listków? To całkiem możliwe! Może nie uda się wygrać morskiej batalii z wielorybem, ale dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów!

Brokuł na raka wątroby

Warzywa kapustne, w tym przede wszystkim brokuły to nie tylko skarbnica witamin, ale nasz sprzymierzeniec w walce z rakiem. Naukowcy już wcześniej dowodzili, że mają one działanie ochronne przeciwko nowotworom piersi, prostaty i jelita grubego. A teraz, nowe badanie dodaje do tej listy raka wątroby.

Dlaczego warto jeść buraki

Ciemnoczerwony kolor buraków pochodzi z fitoskładników, zwanych betalainami. Mają one niezwykle silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i odtruwające. I to dlatego osoby regularnie jedzące buraki narażone są na niższe ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób.

Ciekawostki na temat dyni

Pazdziernik to sezon zbioru dyni. Kojarzy się z lampionami wydrążonymi z dyni i beztroską zabawą halloweenową. Ale dynia to cenne warzywo, ma duże wartości odżywcze i lecznicze.  I na dodatek  może być przygotowana na wiele sposobów. Warto więc wprowadzić ją na stałe do naszego jadłospisu.

Historia pomidora

Sierpień to okres, który możemy określić mianem sezonu na pomidory. Na działkach i przydomowych grządkach dojrzewają piękne, czerwone owoce. Te smaczne i zdrowe warzywa pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie są uprawiane już od 8 tysięcy lat. Od bardzo dawna są także nieodłącznym elementem polskiej kuchni.

Warzywa zdrowsze po ugotowaniu

Uważa się, że warzywa i owoce w trakcie gotowania tracą witaminy i – w miarę możliwości – lepiej jeść je na surowo. Ale nie zawsze tak jest. Niektóre warzywa mają więcej wartości odżywczych po ugotowaniu. Jakie to warzywa?

Ciekawostki o ogórku

Ogórek, ogórek, ogórek,/Zielony ma garniturek/ I czapkę i sandały,/ Zielony, zielony jest cały - refrenu piosenki zespołu „Fasolki” nikomu nie trzeba przypominać. Tytułowe warzywo także jest w Polsce doskonale znane. Najwyższa pora uporządkować informacje na temat tego wąsatego warzywa.

Ciekawostki o kapuście

Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw. W Polsce pojawiła się już w XIV wieku, za sprawą kuchni niemieckiej. Polacy chętnie wykorzystują ją w postaci kiszonej; bigos, kapuśniaczek, farsz do pierogów i uszek czy surówka z kiszonej kapusty to tylko niektóre dania królujące na polskich stołach. 

jarmużMimo, że jarmuż to jedno z najstarszych warzyw, dziś jest przez większość z nas niedoceniane. A ma wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne. Warto go wykorzystać zwłaszcza zimą. Zobacz co takiego kryje w sobie to warzywo i poznaj proste przepisy na jego przygotowanie.