- Kategoria: Warzywa
Cebula i czosnek, oprócz walorów smakowych i właściwości bakteriobójczych i ochronnych dla serca, mogą również chronić przed nowotworami, zwłaszcza przed rakiem jelita grubego. Dowodzą tego najnowsze chińskie badania.
- Kategoria: Warzywa
Rukola to wartościowe, choć jeszcze niezbyt rozpowszechnione w naszym kraju warzywo. Jakie ma właściwości odżywcze? Przy jakich chorobach może być sprzymierzeńcem? W jakiej postaci spożywać? Kto powinien wykazać ostrożność we włączaniu rukoli do codziennej diety?
- Kategoria: Warzywa
Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. A dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz
- Kategoria: Warzywa
Kuzyn popularnej cukinii i uwielbianego przez Polaków kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego. Patison bowiem, w odróżnieniu od innych „dyniowatych”, ma niezwykle charakterystyczny kształt, a sam smak jest znacznie delikatniejszy. Za co jeszcze pokochać można to warzywo? Jak go wykorzystać w kuchni?
- Kategoria: Warzywa
Listerioza to wysoce zakaźna i potencjalnie groźna choroba, do której dochodzi po infekcji bakterią Listeria monocytogenes. Bakterię roznoszą zwierzęta, więc do infekcji dochodzi najczęściej po spożyciu skażonego mięsa, wędlin czy nabiału. Ale nie tylko.
- Kategoria: Warzywa
Najnowsze badania przynoszą dobre wieści miłośnikom pikantnych potraw z dodatkiem papryczki chili. Okazało się, że regularne spożywanie tej papryki zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele przewlekłych chorób, a ponadto może znacząco przedłużyć życie.
- Kategoria: Warzywa
Każdego dnia znajdujemy nowe przepisy i kulinarne inspiracje, ale zupełnie nowy składnik to wielkie wydarzenie! Tymczasem na polskim rynku debiutuje wyjątkowe warzywo – kalerosse™ To wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu.
- Kategoria: Warzywa
Dynia – od lat coraz częściej gości w domach Polaków. Głównie jako bohaterka kuchennych eksperymentów, ale nie tylko. Gatunków dyni jest mnóstwo. Podobnie zresztą jak sposobów jej zastosowania w kuchni czy medycynie a nawet w pielęgnacji urody.
- Kategoria: Warzywa
Słynny bohater z bajki zyskiwał niewiarygodną krzepę po spożyciu puszki szpinaku. Czy taki sam efekt spotka Ciebie po zjedzeniu kilku zielonych listków? To całkiem możliwe! Może nie uda się wygrać morskiej batalii z wielorybem, ale dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów!
- Kategoria: Warzywa
Warzywa kapustne, w tym przede wszystkim brokuły to nie tylko skarbnica witamin, ale nasz sprzymierzeniec w walce z rakiem. Naukowcy już wcześniej dowodzili, że mają one działanie ochronne przeciwko nowotworom piersi, prostaty i jelita grubego. A teraz, nowe badanie dodaje do tej listy raka wątroby.
- Kategoria: Warzywa
Ciemnoczerwony kolor buraków pochodzi z fitoskładników, zwanych betalainami. Mają one niezwykle silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i odtruwające. I to dlatego osoby regularnie jedzące buraki narażone są na niższe ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób.
- Kategoria: Warzywa
Pazdziernik to sezon zbioru dyni. Kojarzy się z lampionami wydrążonymi z dyni i beztroską zabawą halloweenową. Ale dynia to cenne warzywo, ma duże wartości odżywcze i lecznicze. I na dodatek może być przygotowana na wiele sposobów. Warto więc wprowadzić ją na stałe do naszego jadłospisu.
- Kategoria: Warzywa
Uważa się, że warzywa i owoce w trakcie gotowania tracą witaminy i – w miarę możliwości – lepiej jeść je na surowo. Ale nie zawsze tak jest. Niektóre warzywa mają więcej wartości odżywczych po ugotowaniu. Jakie to warzywa?
- Kategoria: Warzywa
Ogórek, ogórek, ogórek,/Zielony ma garniturek/ I czapkę i sandały,/ Zielony, zielony jest cały - refrenu piosenki zespołu „Fasolki” nikomu nie trzeba przypominać. Tytułowe warzywo także jest w Polsce doskonale znane. Najwyższa pora uporządkować informacje na temat tego wąsatego warzywa.
- Kategoria: Warzywa
Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw. W Polsce pojawiła się już w XIV wieku, za sprawą kuchni niemieckiej. Polacy chętnie wykorzystują ją w postaci kiszonej; bigos, kapuśniaczek, farsz do pierogów i uszek czy surówka z kiszonej kapusty to tylko niektóre dania królujące na polskich stołach.
- Kategoria: Warzywa
Mimo, że jarmuż to jedno z najstarszych warzyw, dziś jest przez większość z nas niedoceniane. A ma wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne. Warto go wykorzystać zwłaszcza zimą. Zobacz co takiego kryje w sobie to niesamowity warzywo i poznaj proste przepisy na jego przygotowanie.
- Kategoria: Warzywa
Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej ale niezbyt ceniony w Polsce. Niesłusznie, bo przy niskiej kaloryczności, ma sporą wartość odżywczą, a przy tym właściwości lecznicze. Jak zatem możemy go wykorzystać w kuchni?
- Kategoria: Warzywa
Szukasz smacznej i zdrowej propozycji na letni posiłek? Przygotuj wyśmienite, obfitujące w witaminy dania z bakłażana i cukinii! Podpowiadamy jakie walory odżywcze i zdrowotne mają te włoskie warzywa oraz z czym najlepiej się komponują.