Listeria w sałacie

Listerioza to wysoce zakaźna i potencjalnie groźna choroba, do której dochodzi po infekcji bakterią Listeria monocytogenes. Bakterię roznoszą zwierzęta, więc do infekcji dochodzi najczęściej po spożyciu skażonego mięsa, wędlin czy nabiału. Ale nie tylko.

Korzyści zdrowotne papryczki chiliNajnowsze badania przynoszą dobre wieści miłośnikom pikantnych potraw z dodatkiem papryczki chili. Okazało się, że regularne spożywanie tej papryki zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele przewlekłych chorób, a ponadto może znacząco przedłużyć życie.

Kallerose - nowe warzywoKażdego dnia znajdujemy nowe przepisy i kulinarne inspiracje, ale zupełnie nowy składnik to wielkie wydarzenie! Tymczasem na polskim rynku debiutuje wyjątkowe warzywo – kalerosse™ To wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu.

Wszystkie tajemnice dyni

Dynia – od lat coraz częściej gości w domach Polaków. Głównie jako bohaterka kuchennych eksperymentów, ale nie tylko. Gatunków dyni jest mnóstwo. Podobnie zresztą jak sposobów jej zastosowania w kuchni czy medycynie a nawet w pielęgnacji urody.

Właściwości szpinaku

Słynny bohater z bajki zyskiwał niewiarygodną krzepę po spożyciu puszki szpinaku. Czy taki sam efekt spotka Ciebie po zjedzeniu kilku zielonych listków? To całkiem możliwe! Może nie uda się wygrać morskiej batalii z wielorybem, ale dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów!

Brokuł na raka wątroby

Warzywa kapustne, w tym przede wszystkim brokuły to nie tylko skarbnica witamin, ale nasz sprzymierzeniec w walce z rakiem. Naukowcy już wcześniej dowodzili, że mają one działanie ochronne przeciwko nowotworom piersi, prostaty i jelita grubego. A teraz, nowe badanie dodaje do tej listy raka wątroby.

Dlaczego warto jeść buraki

Ciemnoczerwony kolor buraków pochodzi z fitoskładników, zwanych betalainami. Mają one niezwykle silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i odtruwające. I to dlatego osoby regularnie jedzące buraki narażone są na niższe ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób.

Ciekawostki na temat dyni

Pazdziernik to sezon zbioru dyni. Kojarzy się z lampionami wydrążonymi z dyni i beztroską zabawą halloweenową. Ale dynia to cenne warzywo, ma duże wartości odżywcze i lecznicze.  I na dodatek  może być przygotowana na wiele sposobów. Warto więc wprowadzić ją na stałe do naszego jadłospisu.

Warzywa zdrowsze po ugotowaniu

Uważa się, że warzywa i owoce w trakcie gotowania tracą witaminy i – w miarę możliwości – lepiej jeść je na surowo. Ale nie zawsze tak jest. Niektóre warzywa mają więcej wartości odżywczych po ugotowaniu. Jakie to warzywa?

Ciekawostki o ogórku

Ogórek, ogórek, ogórek,/Zielony ma garniturek/ I czapkę i sandały,/ Zielony, zielony jest cały - refrenu piosenki zespołu „Fasolki” nikomu nie trzeba przypominać. Tytułowe warzywo także jest w Polsce doskonale znane. Najwyższa pora uporządkować informacje na temat tego wąsatego warzywa.

Ciekawostki o kapuście

Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw. W Polsce pojawiła się już w XIV wieku, za sprawą kuchni niemieckiej. Polacy chętnie wykorzystują ją w postaci kiszonej; bigos, kapuśniaczek, farsz do pierogów i uszek czy surówka z kiszonej kapusty to tylko niektóre dania królujące na polskich stołach. 

jarmużMimo, że jarmuż to jedno z najstarszych warzyw, dziś jest przez większość z nas niedoceniane. A ma wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne. Warto go wykorzystać zwłaszcza zimą. Zobacz co takiego kryje w sobie to warzywo i poznaj proste przepisy na jego przygotowanie.

patison-sxc.hu-2-168114Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej ale niezbyt ceniony w Polsce. Niesłusznie, bo przy niskiej kaloryczności,  ma sporą wartość odżywczą, a przy tym właściwości lecznicze. Jak zatem możemy go wykorzystać w kuchni?

cukinie-photoxpress 11406116Szukasz smacznej i zdrowej propozycji na letni posiłek? Przygotuj wyśmienite, obfitujące w witaminy dania z bakłażana i cukinii! Podpowiadamy jakie  walory odżywcze i zdrowotne mają te włoskie warzywa oraz z czym najlepiej się komponują.

chrzan photoxpress 20229446Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym.

pora-na-pomidoraPomidory trafiają na nasze stoły pod wieloma postaciami. Cenimy je nie tylko za ich smak i apetyczny kolor, ale przede wszystkim ze względu na ich korzystny wpływ na zdrowie i urodę. Warto po nie sięgać, zwłaszcza teraz, gdy trwa na nie sezon.

szparagi-sxc.hu 1169858Sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet – oprócz tego, że są zdrowe, apetyczne i łatwe w przygotowaniu, to uznaje się je również za afrodyzjaki. Jeśli więc do tej pory nie pojawiły się na naszych stołach, najwyższy czas, by to zmienić!

seler-pietruszka-rak-piersi-sxc.hu_803603_23406961Zdaniem amerykańskich naukowców apigenina zawarta w selerze i pietruszce mogłaby znaleźć zastosowanie w leczeniu raka piersi, ale trudno jest znaleźć sponsora badań nad substancją łatwo pozyskiwaną z pospolitych warzyw.