Kwasy tłuszczowe Omega-3 zapobiegną chorobie Alzheimera

Naukowcy prześcigają się w badaniu dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie kwasów omega-3 zawartych w tłustych rybach. Udowodnili już jego właściwości przeciwnowotworowe, spowalniające starzenie się komórek, zmniejszające ryzyko chorób serca, zapalenia stawów, osteoporozy, depresji, ADHD i wielu innych.

Najnowsze badanie amerykańskich uczonych, opublikowane w internetowym wydaniu czasopisma Neurology, dowodzi, że tłuszcze te mogą również mieć pozytywny wpływ na nasz mózg, a konkretnie na jego wielkość. Nowe badania naukowców z Uniwersytetu w Południowej Dakocie wykazały, że wyższy poziom we krwi kwasów tłuszczowych omega-3 może mieć wpływ na większą objętości mózgu w starszym wieku. A to może mieć poważne konsekwencje dla osób w podeszłym wieku, ponieważ to kurczenie się mózgu jest często związane z demencją i chorobą Alzheimera.

Kwasy omega-3 składają się z trzech rodzajów tłuszczów: kwasu alfa linolenowego (ALA), występującego w olejach roślinnych oraz kwasów eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), występujących w tłuszczu ryb morskich. Naukowcy od dawna podejrzewali, że śmierć komórek mózgu może ulec spowolnieniu, jeśli w organizmie jest dużo kwasów omega-3. Sugestie te potwierdzają badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego, które wykazały, że osoby o niskim poziomie DHA mają mniejszą objętość mózgu, co wskazuje na szybciej postępujący proces starzenia. Natomiast wysoka zawartość we krwi kwasu tłuszczowego DHA z grupy omega-3, występującego w tłustych rybach zmniejszała ryzyko demencji u badanych o 47%.

Aby lepiej zbadać związek między kwasami omega-3 i objętością mózgu, naukowcy z Uniwersytetu w Południowej Dakocie, pobrali próbki krwi od 1111 kobiet po menopauzie, a następnie je zamrozili. Osiem lat później, poddano te same kobiety, mające wówczas średnio 78 lat, badaniu MRI w celu pomiaru ich objętości mózgu. Jednocześnie naukowcy szczegółowo zmierzyli poziom kwasów omega-3, w tym EPA + DHA w czerwonych ciałkach krwi pobranej wcześniej.

Okazało się, że kobiety z wyższym poziomem kwasów omega-3 miały większą nie tylko całkowitą objętość mózgu ale również zwiększoną objętość  określonego obszaru mózgu - hipokampu. A wielkość hipokampu wiąże się z postępem demencji. W miarę jak się kurczy, otępienie staje coraz większym problemem.

Naukowcy amerykańscy zastrzegają jednak, że ich badanie wykazuje jedynie dodatnią korelację między zawartością kwasów omega-3 we krwi badanych a wielkością ich mózgu, a nie dowodzą związku przyczynowo-skutkowego.

Nie ma pewności skąd się biorą prozdrowotne właściwości kwasów omega-3. Naukowcy podejrzewają, że związane to jest z właściwościami przeciwzapalnymi kwasów EPA i DHA. By je wykorzystać trzeba jeść więcej tłustych ryb lub ewentualnie korzystać z suplementów z kwasami omega-3 lub tranu. Przy wyborze tranu trzeba zwrócić uwagę na zawartość kwasów EPA i DHA. Niektóre produkty roślinne, takie jak siemię lniane, orzechy włoskie czy olej rzepakowy, zawierają również kwasy omega-3, ale w postaci kwasu ALA będącego prekursorem kwasu DHA I EPA . Kwas ten musi być w organizmie przekształcony w DHA/EPA, a to nie przebiega sprawnie u większości ludzi.

Jedzmy więc ryby, by zachować sprawność umysłu do późnych lat. Zwłaszcza, że kwasy omega-3 mają znacznie więcej prozdrowotnych właściwości. Pamiętajmy jednak, że niektóre badania sugerują, że zbyt wysokie dawki kwasów omega-3 mogą mieć związek z rakiem jelita i prostaty. Zanim następne zespoły naukowców potwierdzą lub zaprzeczą tym wynikom, nie przekraczajmy zalecanego dawkowania suplementów, a najlepiej jedzmy ryby, bo w tym przypadku przekroczenie dawki nam nie grozi.

barb

 

Zobacz również:

Jedzmy ryby


Kwasy omega-3

Gimnastykuj umysł


Ćwicz umysł, by długo ci służył

Ryby nie tylko od święta


Ryby nie tylko od święta


​​