Oliwa mieszana czy jednogatunkowa – która lepsza?

Wybór właściwej oliwy extra vergine to nie lada wyzwanie. Co oznacza, że oliwa jest mieszana? I czy dobra oliwa jest wyłącznie oliwą jednogatunkową? Okazuje się, że odpowiedzi na te pytania są prostsze, niż się wydaje, a zna je producent oliwy z oliwek extra vergine – Monini.

Świeżo wytłoczona oliwa z oliwek extra vergine to w 100% naturalny sok z oliwek. Ma ona gęstą konsystencję, bardzo intensywny smak – charakterystyczny dla danej odmiany oliwek i okresu ich zbioru – a także przyjemny i zdecydowany zapach gaju oliwnego, skoszonej trawy czy zielonego pomidora. Jednak jednogatunkowa oliwa z oliwek jest zazwyczaj ceniona głównie przez prawdziwych koneserów, którzy akceptują jej goryczkę oraz nadzwyczaj mocny smak i zapach owocu oliwki. 


W celu pozyskania większej grupy smakoszy i równocześnie otrzymania harmonijnego i bardziej zbilansowanego smaku danej oliwy producenci stosują tzw. kupaż oliwny. Proces ten polega na mieszaniu kilku oliw o najwyższej jakości, odmiennych walorach smakowych i niuansach zapachowych.

Oliwy jednogatunkowe to rarytas, który jednak dla osób, nie będących oliwnymi ekspertami, jest zbyt intensywny. Zdecydowana większość odmian oliwek musi się uzupełniać pod kątem smaku i aromatu, aby finalnie powstał z nich produkt o wysokiej jakości. I właśnie dlatego to mieszanki oliw są przykładem wyjątkowej kompozycji smakowej, którą chwalą nie tylko koneserzy, ale wszyscy konsumenci przez cały rok – podkreśla Joanna Świątek, Brand & Trade Marketing Manager w firmie Monini Polska.

Zapewnienie stałego dostępu do ulubionej oliwy, to dodatkowy powód mieszania oliwy przez jej producentów. Zbiory oliwek trwają tylko kilka miesięcy w roku i nie zawsze są one jednakowe, utrudnia to uzyskanie smaku oliwy o wcześniej opracowanej i ustalonej recepturze. Dlatego w celu otrzymania produktu wysokiej jakości należy najpierw wybrać najlepsze oliwy ze zbiorów w danym roku, a następnie zmieszać je w odpowiednich proporcjach. Mieszanie oliw (blending) to prawdziwa sztuka wymagająca wieloletniego doświadczenia.

Warto przetestować różne rodzaje oliwy, by znaleźć tę, która w największym stopniu przypadnie do gustu użytkownikom. Przykład oliwy z portfolio Monini, która stanowi szczyt sztuki olejarskiej, to GranFruttato. Powstaje ona właśnie w wyniku połączenia wielu rodzajów oliw najwyższej jakości. Dzięki zastosowaniu właściwych proporcji (na podstawie receptury Zefferino Monini) oliwa ta charakteryzuje się bardzo złożonym smakiem, aromatem oraz niepowtarzalnymi cechami organoleptycznymi i znaczącymi właściwościami zdrowotnymi.

GranFruttato produkuje się z oliwek nie do końca dojrzałych. Dzięki temu jest ona szczególnie bogata w antyutleniacze (polifenole), które nie tylko gwarantują dłuższą trwałość produktu, chroniąc go przed utlenieniem, ale nadają mu intensywny smak i aromat. Oliwa GranFruttato ma czysty, niczym niezakłócony aromat świeżej oliwki, podobny do zapachu, jaki można poczuć w tłoczni. Jej smak jest dość pikantny, z przyjemnym odcieniem migdałowym. Wystarczy kilka kropel GranFruttato, aby danie zyskało wyjątkowy charakter. Idealnie podkreśli ona smak mięsa z grilla, bruschetty czy pieczonych ziemniaków.

Termin extra vergine odnosi się do najwyższej klasy oliwy z oliwek, uzyskanej wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, bez zastosowania jakichkolwiek środków chemicznych czy metod rafinacji. Dodatkowo, aby oliwa mogła być sklasyfikowana jako extra vergine, nie może mieć żadnych wad organoleptycznych, a jej kwasowość nie może być wyższa niż 0,8%. Kwasowość oliwy z oliwek można określić tylko laboratoryjnie. Extra vergine można śmiało uznać za synonim zdrowego tłuszczu. Ta oliwa jest doskonała zarówno do smażenia, gotowania i pieczenia (ze względu na wysoki punkt spalania), jak i do spożywania na zimno (ze względu na wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie). Oliwa z oliwek extra vergine obniża poziom złego cholesterolu, nie naruszając dobrego, zawiera naturalne przeciwutleniacze i jest cennym źródłem witaminy E. Więcej informacji dostępnych na stronie internetowej www.monini.pl.


Firma Monini powstała we Włoszech na początku ubiegłego wieku. Założona przez Zefferino Moniniego, już od trzech pokoleń kultywuje tradycję i wartości rodzinne, przywiązując ogromną wagę do jakości swoich wyrobów. Monini oferuje różnorodne produkty spożywcze charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej, takie jak oliwy extra vergine, oliwy z oliwek, inne oleje roślinne, octy winne i balsamiczne, sosy pesto. Wytwarza jedną z najbardziej znanych i cenionych we Włoszech oliw z oliwek extra vergine. Produkty Monini otrzymały Handlowego Oskara, Złoty Paragon oraz tytuły Dobrego Produktu i Perły Rynku FMCG. Monini bardzo silnie rozwija eksport, w tym na rynki Europy Środkowo-Wschodniej (w Polsce i w Czechach to niekwestionowany lider sprzedaży oliw extra vergine). Aktualnie firma eksportuje oliwę do ponad 30 krajów na całym świecie, na rynku polskim jest obecna od ponad 10 lat.

 

Zobacz również:

Oliwa z oliwek


Siła oliwy extra virgin

Oliwa z oliwek chroni wątrobę


Oliwa z oliwek chroni wątrobę

Za dużo dobrych tluszczów?


Za dużo dobrych tłuszczów?