Olej rybny obniża ryzyko raka piersi

To jeszcze nic pewnego, ale zażywanie suplementów z olejem rybnym może znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Świadczą o tym wyniki dużego badania, obejmującego ponad 35 tysięcy kobiet w wieku pomenopauzalnym, przeprowadzonego przez naukowców z Fred Hutchinson Cancer Research Center. O wynikach badania informuje PubMed.



Na początku badania kobiety wypełniały 24-stronicową ankietę, w której odpowiadały m.in. na pytania dotyczące zażywanych suplementów (jakie, ile, jak często, od kiedy). Na tym etapie wszystkie badane były zdrowe. Następnie, w przeciągu kilku lat były monitorowane na okoliczność występowania chorób. Po przeanalizowaniu zebranych danych naukowcy doszli do wniosku, że regularne spożywanie suplementów z olejem rybnym zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi aż o 30%.

Oczywiście przeprowadzone badanie jeszcze nie przesądza o skuteczności oleju rybnego w zapobieganiu nowotworowi piersi. Być może kobiety zażywające kapsułki z olejem prowadziły w ogóle zdrowszy tryb życia, lepiej odżywiały się czy miały więcej ruchu. Tym niemniej, inne suplementy zażywane przez badane, w tym te zalecane w okresie menopauzy czyli np. wyciągi z soi, dziurawca, pluskwicy groniastej czy korzenia dong quai (chiński dzięgiel) nie miały wpływu na zachorowalność na raka piersi.

Amerykańscy naukowcy zastrzegają, że wyniki ich badań wymagają potwierdzenia przez inne zespoły badawcze. Nie należy więc, przynajmniej na razie, zażywać suplementów z olejem jako remedium na raka piersi. Tym niemniej regularne jedzenie ryb morskich jest jak najbardziej zalecane. Nie tylko zresztą w terapii zapobiegającej rakowi piersi, ale również wielu powszechnym chorobom (zobacz artykuł Jedzmy ryby!).

barb

 

Zobacz również:

Jedzmy ryby


Kwasy Omega-3

Dieta przeciwnowotworowa


Dieta antynowotworowa

Jabłko na raka piersi


Jabłkiem w raka piersi