Spis treści

 

Na co pomagają kwasy Omega-3

ADHD

Dzieci z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej często mają bardzo niski poziom kwasów tłuszczowych Onmega-3 (w tym zarówno EPA jak i DHA). Z badań klinicznych wynika, że u dzieci z bardzo niskim poziomem tych kwasów częściej dochodzi do zaburzeń zachowania. Konieczne są dalsze badania nad skutecznością leczenia ADHD kwasami Omega-3 ale już teraz rozsądne jest podawanie dzieciom z zespołem ADHD wystarczającej ilości kwasów Omega-3. W badaniach klinicznych chore dzieci, którym przez 3 miesiące podawano suplementy z oleju rybnego wykazywały poprawę w czytaniu, wysławianiu się i ogólnym zachowaniu. Inne badania wykazały, że suplementy kwasów Omega-3 zmniejszały agresję szkolną dzieci z ADHD.

Zaburzenia dermatologiczne

Osoby z nadwrażliwością skóry na promienie słoneczne (fotodermatoza) wykazywały znacznie mniejszą wrażliwość na promienie UV po kuracji suplementami z oleju rybnego.

W innym badaniu chorzy na łuszczycę, którym poza normalnymi lekami podawano suplementy z kwasami tłuszczowymi EPA wykazywały szybsza poprawę stanu zdrowia niż chorzy, których leczono samymi lekami. Poza tym wielu naukowców jest zdania, że siemie lniane (bogate w kwasy Omega-3) pomaga w leczeniu trądzika.

Choroby jelita grubego

Badania wykazały, że dieta wzbogacona o kwasy Omega-3 zmniejsza objawy wrzodziejącego zapalenia jelit i choroby Crohna.

Rak jelita grubego

Szeroko zakrojone badania prowadzone we Włoszech wykazały natomiast, że codzienna dawka tłuszczu rybnego występująca w ok. 250 g makreli zmniejszyła o 62 procent wzrost zmienionych komórek w przypadku 90 procent osób podatnych na nowotwór jelita grubego. Takie spowolnienie wzrostu zauważono już po 2 tygodniach terapii olejem rybnym!

Astma

Badania kliniczne dzieci z astmą wykazały, że dzieci którym przez 10 miesięcy podawano olej rybi, bogaty w kwasy EPA i DHA , miały znacznie mniejsze objawy astmy niż dzieci w grupie kontrolnej, którym podawano placebo.

Choroby płuc palaczy

Jedzenie ryb może nawet hamować spustoszenia czynione przez wolne rodniki w płucach palaczy. W badaniach, które objęły szeroką grupę czynnych i byłych palaczy, stwierdzono, że osoby, które jedzą średnio cztery porcje ryb tygodniowo, są o 45 procent mniej narażone na wystąpienie zapalenia oskrzeli i rozedmy płuc niż osoby jedzące średnio pół lub mniej porcji ryb tygodniowo.

 

Zobacz również:

Suplementy nie zawsze zdrowe


Suplementy nie zawsze zdrowe

Sposoby na zaparcia


Sposoby na zaparcia

Domowe sposoby na astmę


Astma