Spis treści

Lecznicze kwasy Omega-3

Kwasy omega-3 cenne dla zdrowiaJednym z powodów przedwczesnego starzenia się organizmu i wielu przewlekłych chorób może być brak rybnego oleju. Ten unikatowy pod względem farmakologicznym tłuszcz pełni wiele pożytecznych funkcji. Jego brak powoduje, że komórki wysyłają nieodpowiednie sygnały, co prowadzi do niszczenia stawów, blokowania tętnic, powstawania bólu oraz stymulacji wzrostu nowotworów.

Liczne badania potwierdzają, że osoby jedzące dużo ryb są zdecydowanie mniej podatne na choroby serca, nowotwory, cukrzycę, łuszczycę i zapalenie oskrzeli, żyją też dłużej. Tłuste gatunki ryb, takich jak łososie, makrele, tuńczyki czy sardynki zawierają szczególny rodzaj tłuszczu zwany kwasem tłuszczowym Omega-3.

Kwasy Omega-3, należące do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) są absolutnie niezbędne dla funkcjonowania naszego organizmu. Muszą być dostarczane z pożywieniem, gdyż organizm człowieka nie potrafi ich syntetyzować. Podstawowym związkiem kwasów Omega-3 jest kwas alfa-linolenowy (ALA), z którego w wyniku przemian powstaje kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Źródłem tych związków w diecie są oleje roślinne takie jak lniany, sojowy, a przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, śledź czy tuńczyk.

Eksperci od żywienia zalecają spożywanie przynajmniej dwa razy w tygodniu ryb, bogatych w kwasy Omega-3. Jedynie kobiety w ciąży i karmiące, małe dzieci i kobiety, które właśnie planują ciążę powinny ostrożnie podchodzić do niektórych gatunków ryb (tuńczyk, łosoś, śledź), które czasami zawierają trujące związki rtęci i zażywać raczej kapsułki z tłuszczami Omega-3, ale tylko takie, które mają gwarancję czystości wystawioną przez niezależne laboratorium.

Liczne badania wykazały, że kwasy Omega-3 zmniejszają stany zapalne i pomagają w zapobieganiu takich przewlekłych chorób jak choroby serca, nowotwory i artretyzm. Kwasy te są mocno skoncentrowane w tkance mózgowej i są niezwykle ważne dla wszystkich funkcji mózgu. U dzieci, które nie otrzymują wystarczającej ilości kwasów Omega-3 od matki w okresie płodowym występuje duże ryzyko chorób wzroku i nerwów. Objawy niedoborów kwasów Omega-3 to m.in. niezwykłe zmęczenie, słaba pamięć, sucha cera, problemy z sercem, zaburzenia nastroju lub depresja i zaburzenia krążenia.

Ważne jest dostarczanie pożywienia zawierającego właściwe proporcje między kwasami Omega-3 i innymi niezbędnymi kwasami Omega-6. Kwasy te nawzajem uzupełniają się. Podczas gdy Omega-3 zwalczają stany zapalne, Omega-6 sprzyjają im. Zdrowa dieta powinna zawierać ok. 2—4 razy więcej kwasów Omega-6 niż Omega-3. W praktyce w naszej diecie kwasów Omega-6 jest znacznie więcej niż zalecane proporcje (w USA np. 14-25 razy więcej, w Polsce prawdopodobnie podobnie). Najlepsza pod względem proporcji kwasów tłuszczowych Omega-3 do Omega-6 wydaje się dieta śródziemnomorska, opierająca się na zbożach, świeżych owocach i warzywach, rybach, oliwie, czosnku i niewielkiej ilości wina.

 

Zobacz również:

Znaczenie tłuszczów


Rola kwasów tłuszczowych

Oliwa z oliwek


Siła oliwy extra virgin

Olej z ryb i rak piersi


Olej rybny na raka piersi