Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy jest szeroko wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w ramach wielu kuracji zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Uznawany jest też za najzdrowszy olej, jaki możemy uzyskać. Poznajmy jego zastosowania i dowiedzmy się, jak skutecznie go wykorzystywać.

omega-3-alzheimer-photoxpress 4865675Wiemy już, że kwasy omega-3 zawarte w tłustych rybach maja właściwości przeciwnowotworowe, spowalniające starzenie się, zmniejszające ryzyko chorób serca, zapalenia stawów, osteoporozy, depresji, ADHD i wielu innych. Teraz naukowcy udowadniają, że strzegą nas przed Alzheimerem.

olej-rzepakowy-sxc.hu 1424129-mNazywany jest „oliwką północy” i już dawno przestał być synonimem niezdrowej diety. Zawiera wartościowe kwasy tłuszczowe oraz odżywcze witaminy, a swoimi walorami pokonał nawet oliwę z oliwek. I ma wszechstronne zastosowanie.

oliwa-jednogatunkowa-mieszanaWybór właściwej oliwy extra vergine to nie lada wyzwanie. Co oznacza, że oliwa jest mieszana? I czy dobra oliwa jest wyłącznie oliwą jednogatunkową? Okazuje się, że odpowiedzi na te pytania są prostsze, niż się wydaje.

wysoki cholesterolWysoki poziom złego cholesterolu LDL to poważny czynnik rozwoju chorób ukladu krążenia.  Obniżyć go można spożywając żywność bogatą  m.in. w stanole roślinne. Co to są stanole i gdzie je znaleźć?

omega3-demencja-photoxpress_11206861Niskie spożycie kwasów omega-3 związane jest z szybszym starzeniem mózgu i kłopotami z pamięcią i funkcjami poznawczymi. Potwierdzają to kolejne badania naukowców, o których informuje pismo "Neurology".

photoxpress_14133344-tluszcze nasycone-mCukrzyca kobiet w ciąży zwiększa ryzyko poważnych powikłań stwarzających zagrożenie dla zdrowia i życia matki oraz dziecka. A ryzyko cukrzycy w ciąży zwiększają znacząco tluszcze zwierzęce w diecie.

olej-rybny-nerwy-sxc.hu_1310241Nerwy obwodowe słabo regenerują się po uszkodzeniu. Istnieje więc zapotrzebowanie na terapie, które chroniłyby komórki nerwowe przed uszkodzeniem i sprzyjały ich regeneracji. Taką rolę mogą spełniać kwasy tłuszczowe omega-3.

oliwa-m-689586_extra_virginOstre zapalenie trzustki jest związane z uszkodzeniem komórek tego narządu. Okazuje się jednak, że kwas oleinowy oraz flawonoidy zawarte w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia i tłuszczu rybnym łagodzą objawy tej choroby.

naturalne-tłuszcze-trans-photoxpress_4551847Wiemy, że tłuszcze trans zawarte w margarynach mają negatywny wpływ na zdrowie. Ale naukowcy dowodzą, że naturalne tłuszcze trans zawarte w mleku i wołowinie nie tylko nie szkodzą, ale mają korzystny wpływ na zdrowie. Donosi o tym pismo "Advances in Nutrition".

tłuszcze-nastrój-m-photoxpress_14214718Tłuste przekąski, po które sięgamy by poprawić sobie samopoczucie, rzeczywiście spełniają swoją rolę. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe wywołują bowiem w mózgu reakcję biologiczną redukującą odczuwanie smutku.

ryba-lęki-sxc.hu_1310241Kwasy tłuszczowe omega-3, obecne w tłustych rybach morskich, mogą łagodzić stany zapalne w organizmie, a także lęki u młodych, zdrowych osób - wynika z amerykańskich badań na grupce studentów medycyny.

Oliwa chroni wątrobęOliwa z oliwek jest znana ze swojego korzystnego wpływu na uład krążenia i odpornościowy. Okazuje się jednak, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia chroni także wątrobę przed szkodliwym wpływem nadmiaru wolnych rodników ".

Olej rybny na raka piersiTo jeszcze nic pewnego, ale zażywanie suplementów z olejem rybnym może znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Świadczą o tym wyniki dużego badania przeprowadzonego przez amerykańskich naukowców.

Tłuszcze nasycone - dobre czy złeOd kilkudziesięciu lat eksperci od zdrowego odżywiania nakłaniają nas do ograniczenia spożycia tłuszczów nasyconych, by zmniejszyć ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Ostatnio powtarzane są jednak próby rehabilitacji tych tłuszczów.

Za dużo oliwy i Omega-3?Żywieniowcy zalecają, by jeść więcej oliwy z oliwek i ryb. Ale czy oliwa z oliwek i kwasy Omega-3 są zawsze zdrowe? Czy spożywanie tłuszczów jedynie w formie oliwy z oliwek i kwasów Omega-3 może prowadzić do niedoborów żywieniowych?

Tłuszcze w żywieniuJaką rolę spełniają kwasy tłuszczowe w żywieniu człowieka? Jakich tłuszczy jeść więcej, a jakich unikać? Jak wpływają na organizm tłuszcze trans? Czy kwasy Omega-3 zawsze zdrowe, a margaryna zawsze zła?

Oliwa extra virginCzy warto wydać więcej pieniędzy na lepszą oliwę extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno? Na pewno warto. Lecznicze właściwości takiej oliwy znane są od dawna.  Współczesne badania potwierdzają jej niezwykłe właściwości odżywcze i lecznicze.