- Kategoria: Tłuszcze
Olej kokosowy jest szeroko wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w ramach wielu kuracji zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Uznawany jest też za najzdrowszy olej, jaki możemy uzyskać. Poznajmy jego zastosowania i dowiedzmy się, jak skutecznie go wykorzystywać.
- Kategoria: Tłuszcze
Wiemy już, że kwasy omega-3 zawarte w tłustych rybach maja właściwości przeciwnowotworowe, spowalniające starzenie się, zmniejszające ryzyko chorób serca, zapalenia stawów, osteoporozy, depresji, ADHD i wielu innych. Teraz naukowcy udowadniają, że strzegą nas przed Alzheimerem.
- Kategoria: Tłuszcze
Nazywany jest „oliwką północy” i już dawno przestał być synonimem niezdrowej diety. Zawiera wartościowe kwasy tłuszczowe oraz odżywcze witaminy, a swoimi walorami pokonał nawet oliwę z oliwek. I ma wszechstronne zastosowanie.
- Kategoria: Tłuszcze
Wybór właściwej oliwy extra vergine to nie lada wyzwanie. Co oznacza, że oliwa jest mieszana? I czy dobra oliwa jest wyłącznie oliwą jednogatunkową? Okazuje się, że odpowiedzi na te pytania są prostsze, niż się wydaje.
- Kategoria: Tłuszcze
Wysoki poziom złego cholesterolu LDL to poważny czynnik rozwoju chorób ukladu krążenia. Obniżyć go można spożywając żywność bogatą m.in. w stanole roślinne. Co to są stanole i gdzie je znaleźć?
- Kategoria: Tłuszcze
Niskie spożycie kwasów omega-3 związane jest z szybszym starzeniem mózgu i kłopotami z pamięcią i funkcjami poznawczymi. Potwierdzają to kolejne badania naukowców, o których informuje pismo "Neurology".
- Kategoria: Tłuszcze
Cukrzyca kobiet w ciąży zwiększa ryzyko poważnych powikłań stwarzających zagrożenie dla zdrowia i życia matki oraz dziecka. A ryzyko cukrzycy w ciąży zwiększają znacząco tluszcze zwierzęce w diecie.
- Kategoria: Tłuszcze
Nerwy obwodowe słabo regenerują się po uszkodzeniu. Istnieje więc zapotrzebowanie na terapie, które chroniłyby komórki nerwowe przed uszkodzeniem i sprzyjały ich regeneracji. Taką rolę mogą spełniać kwasy tłuszczowe omega-3.
- Kategoria: Tłuszcze
Ostre zapalenie trzustki jest związane z uszkodzeniem komórek tego narządu. Okazuje się jednak, że kwas oleinowy oraz flawonoidy zawarte w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia i tłuszczu rybnym łagodzą objawy tej choroby.
- Kategoria: Tłuszcze
Wiemy, że tłuszcze trans zawarte w margarynach mają negatywny wpływ na zdrowie. Ale naukowcy dowodzą, że naturalne tłuszcze trans zawarte w mleku i wołowinie nie tylko nie szkodzą, ale mają korzystny wpływ na zdrowie. Donosi o tym pismo "Advances in Nutrition".
- Kategoria: Tłuszcze
Tłuste przekąski, po które sięgamy by poprawić sobie samopoczucie, rzeczywiście spełniają swoją rolę. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe wywołują bowiem w mózgu reakcję biologiczną redukującą odczuwanie smutku.
- Kategoria: Tłuszcze
Kwasy tłuszczowe omega-3, obecne w tłustych rybach morskich, mogą łagodzić stany zapalne w organizmie, a także lęki u młodych, zdrowych osób - wynika z amerykańskich badań na grupce studentów medycyny.
- Kategoria: Tłuszcze
Oliwa z oliwek jest znana ze swojego korzystnego wpływu na uład krążenia i odpornościowy. Okazuje się jednak, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia chroni także wątrobę przed szkodliwym wpływem nadmiaru wolnych rodników ".
- Kategoria: Tłuszcze
To jeszcze nic pewnego, ale zażywanie suplementów z olejem rybnym może znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Świadczą o tym wyniki dużego badania przeprowadzonego przez amerykańskich naukowców.
- Kategoria: Tłuszcze
Od kilkudziesięciu lat eksperci od zdrowego odżywiania nakłaniają nas do ograniczenia spożycia tłuszczów nasyconych, by zmniejszyć ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Ostatnio powtarzane są jednak próby rehabilitacji tych tłuszczów.
- Kategoria: Tłuszcze
Żywieniowcy zalecają, by jeść więcej oliwy z oliwek i ryb. Ale czy oliwa z oliwek i kwasy Omega-3 są zawsze zdrowe? Czy spożywanie tłuszczów jedynie w formie oliwy z oliwek i kwasów Omega-3 może prowadzić do niedoborów żywieniowych?
- Kategoria: Tłuszcze
Jaką rolę spełniają kwasy tłuszczowe w żywieniu człowieka? Jakich tłuszczy jeść więcej, a jakich unikać? Jak wpływają na organizm tłuszcze trans? Czy kwasy Omega-3 zawsze zdrowe, a margaryna zawsze zła?
- Kategoria: Tłuszcze
Czy warto wydać więcej pieniędzy na lepszą oliwę extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno? Na pewno warto. Lecznicze właściwości takiej oliwy znane są od dawna. Współczesne badania potwierdzają jej niezwykłe właściwości odżywcze i lecznicze.
Strona 1 z 2