Antystresowa czekoladaO tym, że czekolada poprawia nastrój wiemy i bez naukowców. Ale to naukowcy dowiedli, że chroni nas także przed podwyższonym poziomem złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko zawału czy udaru, oraz ma działanie antystresowe. Ale nie każda czekolada tak działa.

Czekolada dla zawałowcówCzekolada zapobiegająca śmiertelnym zawałom? Czy to możliwe? Przeczytaj o najnowszym odkryciu naukowców ze Sztokholmu, sugerującym, że czarna czekolada zmniejsza ryzyko śmierci w przypadku drugiego zawału.

Cukier - biała śmierćO zgubnych skutkach cukru wiadomo od dawna. Nie tylko powoduje nadwagę, zaburzenia jelitowe i niszczy zęby, ale także przyczynia się w dużym stopniu do rozwoju miażdżycy. Niszczy organizm nie tylko fizycznie, ale i psychicznie, wywierając negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu.

Jak ograniczyć cukier?Wiemy już, że nadmiar cukru to nie tylko nadwaga, ale również choroby serca i cukrzyca a pośrednio także nowotwory, osteoporoza i inne choroby. Wiemy o tym, ale mimo to spożywamy więcej cukru niż w czasach, gdy wierzyliśmy, że cukier krzepi.

Miód na kaszel i senWłaściwości odżywcze i lecznicze miodu doceniane były już w Starożytności, w tym przez Hipokratesa – „ojca medycyny”. A na czym polega rzeczywista wartość miodu? Jakie sa jego właściwości lecznicze? Który najlepszy dla mnie?