Cukier – problematyczny dodatek

Przestałaś słodzić kawę i herbatę i myślisz, że nadmiar cukru to nie twój problem? Możesz bardzo się mylić. W twojej diecie jest więcej cukru niż myślisz, bo jest ukryty w wielu gotowych produktach. I ten ukryty cukier oznacza dodatkowe kalorie, które spożywasz nawet nie zdając sobie z tego sprawy.

Niektórzy eksperci podejrzewają nawet, że istnieje związek pomiędzy cukrem dodawanym do gotowych produktów a otyłością, cukrzycą i chorobami serca, chociaż na tę akurat tezę nie ma przekonywujących dowodów.

Czy to oznacza, że należy bezwzględnie unikać dodatku cukru? Niekoniecznie. Ale lepiej zastosować się do zaleceń dotyczących dodatku cukru przedstawionych na łamach Mayo Clinic.

Kilka faktów na temat cukru

Każdy cukier, czy to naturalny czy przetworzony, to węglowodany proste, które organizm wykorzystuje do wytworzenia energii. Owoce, warzywa i produkty mleczne również zawierają naturalny cukier.

Określenie „dodatek cukru" odnosi się do cukrów i syropów dodawanych do żywności podczas przetwarzania. Desery, napoje gazowane, napoje sportowe i energetyczne to główne źródła dodanego cukru.

Dlaczego cukier jest dodawany do tak wielu produktów spożywczych?

Od dziecka jesteśmy przyzwyczajani do słodyczy i stąd nasze przekonanie, że cukier jest smaczny. Producenci żywności to wykorzystują i dodają cukier do przetworzonej żywności, by uczynić ją bardziej apetyczną. Ale powodów dodawania cukru do żywności jest więcej. I tak cukier:

  • Poprawia smak produktu,

  • Dodaje pieczonym produktom kolor i poprawia ich konsystencję,

  • Pomaga konserwować produkty, takie jak dżemy i galaretki,

  • Wspomaga fermentację, co pozwala na wzrost chleba,

  • Służy jako środek wypełniający w wypiekach i lodach,

  • Równoważy kwasowość środków spożywczych zawierających ocet i pomidory.

Dlaczego dodatek cukru jest takim problemem?

Pokarmy o dużej ilości cukru dostarczają dodatkowych kalorii, przy małej wartości odżywczej. Ponadto, dodatek cukru często występuje w żywności, która poza tym zawiera sporo niezdrowych tłuszczów trans. A spożywanie w nadmiarze takiej żywności to przyczyna potencjalnych problemów zdrowotnych, takich jak:

Złe odżywienie. Jeśli spożywamy dużo niezdrowej żywności, z pewnością dostarczymy organizmowi zbyt mało niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Szczególne znaczenie mają tu słodzone napoje, które wypierają w naszej diecie czystą wodę i odtłuszczone mleko, dostarczając organizmowi mnóstwo pustych kalorii bez wartości odżywczych.

Przyrost masy ciała. Zazwyczaj powodów do nadwagi lub otyłości jest wiele. Ale dodatek cukru może przyczynić się do tego problemu. Wiele artykułów spożywczych i napojów zawiera dużo cukru, co czyni je bardziej kalorycznymi. Spożywając dosładzane cukrem produkty, z pewnością przyswoimy więcej kalorii niż w przypadku spożycia żywności niesłodzonej.

Zwiększone stężenie trójglicerydów. Trójglicerydy to rodzaj tłuszczu we krwi i tkance tłuszczowej. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może zwiększyć poziom trójglicerydów, które z kolei mogą zwiększyć ryzyko chorób serca.

Próchnica. Wszystkie formy cukru przyczyniają się do rozwoju próchnicy pozwalając bakteriom namnażać się. Im częściej i dłużej podjadamy słodzone przekąski i napoje, tym większe jest ryzyko próchnicy. I nie ma znaczenia w jakiej formie cukier występuje w spożywanych produktach. Ryzyko próchnicy zwiększy zarówno ten dodany cukier jak i cukier występujący naturalnie w danym produkcie. A jeśli do tego nie dbamy o higienę jamy ustnej, to próchnica murowana.

Osteoporoza. Cukry zakwaszają organizm, co prowadzi do demineralizacji systemu. Duże dawki cukru zakłócają również równowagę fosforowo-wapniową, co w konsekwencji utrudnia przyswajanie wapnia.  

Zalecenia dotyczące dodatku cukru

W wytycznych dotyczących diety Amerykanów z 2010 r. Departament Rolnictwa USA (USDA ) zaleca, aby nie więcej niż o 5 do 15 procent dziennego zapotrzebowania na kalorie pochodziło z cukru i tłuszczów stałych dodawanych do żywności.

American Heart Association ma jeszcze bardziej szczegółowe wytyczne dla cukru - nie więcej niż 100 kalorii dziennie z dodanego cukru dla większości kobiet i nie więcej niż 150 kalorii dziennie dla większości mężczyzn. To około 6 łyżeczek cukru dla kobiet i 9 mężczyzn.

Niestety, nie tylko Amerykanie, ale my również spożywamy tego cukru znacznie więcej, nawet 22 łyżeczki cukru czyli 355 kalorii dziennie.

Jak to zmienić bezboleśnie dowiesz się z artykułu Jak odzwyczaić się od cukru.

barb

 

Zobacz również:

Niezdrowy cukier


Cukier - słodka trucizna

Ukryty cukier


Skąd ten cukier?

Niezdrowe słodkie napoje


Toksyczny cukier