Cukier krzepi?

Trudno w to uwierzyć, ale pierwszy poradnik dla lekkoatletów z 1927 r. zalecał biegaczom spożywanie dużych ilości cukru do każdego posiłku. Na tym tle slogan reklamowy Melchiora Wańkowicza „cukier krzepi” wydawał się całkowicie prawdziwy i jeszcze wiele lat po wojnie wierzono w krzepiące właściwości cukru. Jedynym mankamentem cukru, jaki wówczas dostrzegano, był jego negatywny wpływ na nasze zęby.

Dziś wiemy, że nadmierna konsumpcja cukru to nie tylko nadwaga, ale również choroby serca i cukrzyca a pośrednio także nowotwory, osteoporoza i inne choroby. Wiemy o tym, ale mimo to spożywamy więcej cukru niż w czasach, gdy wierzyliśmy w jego krzepiącą moc.

Część z nas, znając konsekwencje zdrowotne nadmiaru cukru, sięga po różnego rodzaju słodziki, wierząc że są zdrowsze i niskokaloryczne. Ale chyba to nie jest najlepsza metoda. Wszelkie skoncentrowane cukry, czy to w formie miodu, naturalnych syropów (np. klonowy lub z agawy) czy rafinowanego cukru powinny być spożywane w ograniczonych ilościach.

Jak odzwyczaić się od cukru?

To wcale nie jest trudne. Oto kilka rad jak zacząć.

  1. Świadomość tego, co się je to pierwszy krok do odzwyczajenia się od cukru. Przygotuj dzienniczek, w którym zapisywać będziesz wszystko to, co jesz a następnie analizuj wprowadzone dane. Zauważysz szybko jak zmodyfikować menu, by zmniejszyć ilość spożywanego cukru.

  2. Zaprzestań słodzenia napojów i potraw (kawy, herbaty, płatków). Na początku to może być trudne, ale rób to etapami, zmniejszając stopniowo dawkę cukru (np. 1,5 łyżeczki zamiast dwóch, potem tylko jedna itd.).

  3. Czytaj informacje podane na produktach. Jeśli na którymś z 5 pierwszych miejsc wymieniony jest cukier, nie kupuj tego produktu. Zwróć uwagę, że cukier może występować pod różnymi postaciami; różne cukry, miód, glukoza, maltoza, laktitol, sorbitol, maltitol, aspartam, sacharyna. Na ogół składnik kończący się na „oza” lub „ol” jest ukrytym cukrem. Cukier jest też ukryty w wielu produktach, takich jak np. chleb, płatki zbożowe, przecier pomidorowy, sosy do sałatek i potrawy z puszek.

  4. Nie używaj sztucznych słodzików. Nawet jeśli są one pozbawione kalorii, zwiększają głód cukru i w efekcie mogą spowodować zwiększone spożycie produktów bogatych w puste kalorie. Jeśli już używasz słodzików, zacznij zmniejszać stopniowo ich ilość.

  5. Jedz owoce zamiast pić soki. Soki mają bardzo mało błonnika i mogą przyczynić się do wzrostu poziomu cukru we krwi, takiego samego jak po zjedzeniu batonika. Unikaj zwłaszcza gotowych soków ze sklepowej półki, na ogół są dodatkowo dosładzane.

  6. Modyfikuj przepisy kulinarne. W każdym przepisie możesz zmniejszyć ilość przewidzianego cukru bez uszczerbku na smaku potrawy.

  7. Nie trzymaj w domu produktów bogatych w cukier. Nie mając pod ręką batonika, z pewnością nie polecisz po niego do sklepu, gdy poczujesz chęć na coś słodkiego.

  8. Kupuj kolorową żywność. Wybieraj owoce i warzywa we wszystkich kolorach tęczy. Dostarczą cennych przeciwutleniaczy, ograniczając jednocześnie chęć na słodycze. Wiele warzyw jest słodkich po ugotowaniu (buraki, marchew) więc razem z owocami pomogą ci pokonać głód na słodycze.

Cukier na poprawę nastroju

Osoby ze skłonnościami do depresji i stanów lękowych zazwyczaj mają większe trudności z odzwyczajeniem się od cukru. Ich organizm potrzebuje większych dawek węglowodanów, które pobudzają mózg do produkcji antydepresyjnej serotoniny. Cukry jako węglowodany proste są szybko trawione i w efekcie szybciej podnoszą poziom serotoniny. Lepiej jednak przestawić się na węglowodany złożone (płatki zbożowe, makarony, fasole i warzywa), które wprawdzie działają wolniej, ale przez dłuższy czas zapewniają stały dopływ serotoniny. Nastrój poprawiają także inne produkty, które powinny na stałe zagościć na stołach pesymistów (zobacz Dieta na zimową chandrę).

Ale uwaga!

Gwałtowne odstawienie cukrów może zaowocować przejściowymi bólami głowy i chwiejnością nastroju. Lepiej więc odzwyczajać się od cukru stopniowo. Stopniowe zmniejszanie ilości spożywanego cukru pozwoli ponadto na przyzwyczajenie naszych kubków smakowych do mniej słodkiego pożywienia. Gdy to nastąpi, zamiast pragnienia cukru poczujesz chęć na warzywa i pieczywo pełnoziarniste.

oprac. barb

 

Zobacz również:

Niezdrowy cukier


Cukier - słodka trucizna

Dieta na poprawę nastroju


Dieta na chandrę

Miód na kaszel i sen


Miód na kaszel i sen