Cukier – biała śmierć

O zgubnych skutkach cukru wiadomo od dawna. Nie tylko powoduje nadwagę, zaburzenia jelitowe i niszczy zęby, ale także przyczynia się w dużym stopniu do rozwoju miażdżycy.

Niszczy organizm nie tylko fizycznie, ale i psychicznie, wywierając negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu i dając takie objawy jak zmęczenie, senność, zawroty głowy, a przede wszystkim pogorszenie pamięci i zdolności oceny.

I nie chodzi tylko o sacharozę, czyli czysty rafinowany cukier produkowany z trzciny cukrowej i buraków cukrowych. Także fruktoza, czyli cukier owocowy ma zgubny wpływ na działanie mózgu, w tym głównie na zdolność zapamiętywania. Tak wynika z najnowszych amerykańskich badań, o których informuje serwis Eurek Alert.

Fruktoza jest podstawowym cukrem prostym w owocach, ale jest też dodawana jako środek słodzący do napojów i wysoko przetworzonej żywności i w ostatnich latach jej spożycie dramatycznie wzrosło. Jest praktycznie wszędzie i dlatego spożywamy jej ogromne ilości.

Od jakiegoś już czasu dietetycy i naukowcy alarmują, że spożywanie coraz większych ilości fruktozy może mieć katastrofalne skutki metaboliczne. O ile glukoza jest zużywana w różnych tkankach, fruktoza jest metabolizowana przede wszystkim w wątrobie, gdzie wpływa na produkcję dużych ilości trójglicerydów, przyczyniających się m.in. do rozwoju miażdżycy naczyń, nadciśnienia, otyłości oraz mających silny związek z insulinoopornością (brakiem wrażliwości tkanek na insulinę), co jest czynnikiem ryzyka cukrzycy typu II. Poza tym spadek wrażliwości tkanki nerwowej na insulinę może również negatywnie odbijać się na funkcjonowaniu mózgu.

Cukier w każdej postaci niebezpieczny jest zwłaszcza dla dzieci, gdyż odbiera im apetyt, przyczynia się do próchnicy zębów, wpływa na nadwagę oraz zmienia przyzwyczajenia i powoli zaczyna uzależniać. Niebezpieczny jest także dla ludzi po pięćdziesiątce, zwłaszcza dla kobiet, gdyż znacznie zwiększa poziom lipidów i cholesterolu we krwi. Badania nie potwierdziły natomiast znaczącego zwiększenia ilości lipidów u kobiet przed menopauzą, naukowcy sądzą, że nie dopuszczają do tego hormony.

Cukier ma natomiast jedną zaletę: szybko poprawia nastrój i ułatwia zasypianie. Ale nastrój możemy poprawić nie tylko cukrem, ale także węglowodanami złożonymi (makaron, chleb, kasze). Nie działają wprawdzie tak szybko, ale nie mają też negatywnego wpływu na nasze zdrowie. A cukier (np. w formie grzanki z dżemem popitej gorącym mlekiem) potraktujmy jedynie jako doraźne lekarstwo na łagodną bezsenność.

oprac. barb
na podstawie EurekAlert

 

Zobacz również:

Dieta na poprawę nastroju


Dieta na chandrę

Jak odzwyczaić się od cukru


Jak odzwyczaić się od cukru?

Dieta przy bezsenności


Dieta przy bezsenności