- Kategoria: Słodkości
Czy czekają nas czasy, gdy na receptę lekarz przepisze nam czekoladę? Według najnowszych badań jest to możliwe. Bo lista chorób, którym zapobiega jedzenie 1-2 kostek czekolady dziennie, jest coraz dłuższa. Ale dotyczy to tylko ciemnej czekolady, o dużej zawartości kakao.
- Kategoria: Słodkości
Święto zakochanych tuż tuż. Jednym z walentynkowych prezentowych „pewniaków” jest czekolada. Za sprawą swoich właściwości produkt ten jest idealnym upominkiem dla drugiej połówki, ale przynosi także ukojenie osobom ze złamanym sercem.
- Kategoria: Słodkości
O cukrze, który uzależnia jak narkotyk, mówi się biała śmierć. Podnosi poziom glukozy powodując cukrzycę, a co za nią idzie, wiele różnych chorób. Alternatywą dla osób dbających o zdrowie, które nie chcą odmawiać sobie słodkich przyjemności, jest ksylitol.
- Kategoria: Słodkości
Przestałaś słodzić kawę i herbatę i myślisz, że nadmiar cukru to nie twój problem? Możesz bardzo się mylić. W twojej diecie jest więcej cukru niż myślisz, bo jest ukryty w wielu gotowych produktach. A spożywasz je nie zdając sobie nawet sprawy, że to cukrowe bomby.
- Kategoria: Słodkości
Stewia jest 30 razy słodsza od cukru, a ma tylko nieznaczne ilości kalorii. W efekcie przy niezwykłej moc słodzącej, nie tuczy i na dodatek ma cenne właściwości zdrowotne. Choć znana od wieków, dopiero teraz robi zawrotną karierę.
- Kategoria: Słodkości
Spożywanie słodkich produktów upośledza funkcjonowanie mózgu i może pogorszyć procesy uczenia się i pamięci. Do takich wniosków doszli amerykańscy naukowcy. Wyniki ich badań zostały opublikowane na łamach "Journal of Physiology".
- Kategoria: Słodkości
Fruktoza, czyli cukier owocowy, spożywana w nadmiarze zwiększa odkładanie się tłuszczu w jamie brzusznej i w efekcie zwiększa ryzyko zawału serca i cukrzycy. Dowodzą tego wyniki badań opublikowane na łamach „The Journal of Nutrition”.
- Kategoria: Słodkości
Zdaniem ekspertów cukier powinno się traktowac jak używki typu alkohol i tytoń i odpowiednio go opodatkować. A to dlatego, że jest toksyczny dla wątroby i sprzyja chorobom przewlekłym. Spożywany w małych ilościach nie szkodzi, ale spożywamy go za dużo.
- Kategoria: Słodkości
Kolejne badania dowodzą, że flawonoidy z kakao mogą pomóc zapobiegać problemom jelitowym związanym ze stresem oksydacyjnym oraz chronić przed rakiem jelita grubego.Wynika to prawdopodobnie z dużej koncentracji procyjanidyn w kakao.
- Kategoria: Słodkości
Wysokie dzienne spożycie fruktozy może w istotnym stopniu przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia, gdyż prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dowodzą tego badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
- Kategoria: Słodkości
Syrop klonowy jest zdrowszy niż dotychczas przypuszczano. Okazuje się, że słodki kanadyjski specjał zawiera wiele związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Niektóre z nich występuja tylko w syropie klonowym.
- Kategoria: Słodkości
Wiemy, że miód ma lecznicze wlaściwości i dlatego chętnie po niego sięgamy w przypadku przeziębienia i innych chorób. Ale nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że aby ten dar natury leczył, należy spożywać go według ściśle określonych receptur.
- Kategoria: Słodkości
Słodkie napoje mogą niszczyć zęby, ale obniżają poziom agresji - donoszą naukowcy. Picie słodkich napojów może sprawić, że osoby o agresywnym usposobieniu reagują mniej impulsywnie, gdy zostaną sprowokowani.
- Kategoria: Słodkości
Nadmiar cukru to nadwaga, choroby serca i cukrzyca, a nawet takie choroby jak nowotwory czy osteoporoza. Przestajemy słodzić kawę czy herbatę, ale dużo cukru spożywamy nawet nie zdając sobie z tego sprawy.
- Kategoria: Słodkości
Spożycie czegoś słodkiego w stresującej sytuacji łagodzi agresywne reakcje u osób szczególnie do nich predysponowanych - wynika z badań, które publikuje pismo "Journal of Experimental Social Psychology".
- Kategoria: Słodkości
Pokarmy o wysokim wskaźniku glikemicznym, takie jak słodycze, biały chleb, biały ryż czy ziemniaki, które powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, mogą negatywnie wpływać na ryzyko raka trzustki u osób dorosłych.
- Kategoria: Słodkości
Były już doniesienia naukowców, że czekolada zapobiega udarowi mózgu, że łagodzi stres i skutki zawału. Ale najnowsze badania dowodzą, że także obniża ciśnienie tętnicze krwi i zmniejsza znacząco ryzyko zawału. A wystarczy jedna kostka dziennie.
- Kategoria: Słodkości
Kakao i gorzka czekolada są bogate w przeciwutleniające flawonoidy, które neutralizują wolne rodniki. A zwiększoną ilość wolnych rodników zaobserwowano w mózgu zarówno w przypadku udaru niedokrwiennego, jak i krwotocznego.
Strona 1 z 2