Czekolada dla zdrowiaCzy czekają nas czasy, gdy na receptę lekarz przepisze nam czekoladę? Według najnowszych badań jest to możliwe. Bo lista chorób, którym zapobiega jedzenie 1-2 kostek czekolady dziennie, jest coraz dłuższa.  Ale dotyczy to tylko ciemnej czekolady, o dużej zawartości kakao.

Święto zakochanych tuż tuż. Jednym z walentynkowych prezentowych „pewniaków” jest czekolada. Za sprawą swoich właściwości produkt ten jest idealnym upominkiem dla drugiej połówki, ale przynosi także ukojenie osobom ze złamanym sercem.

ksylitolO cukrze, który uzależnia jak narkotyk, mówi się biała śmierć. Podnosi poziom glukozy powodując cukrzycę, a co za nią idzie, wiele różnych chorób. Alternatywą dla osób dbających o zdrowie, które nie chcą odmawiać sobie słodkich przyjemności, jest ksylitol.

problematyczny-cukier-photoxpress 2320035Przestałaś słodzić kawę i herbatę i myślisz, że nadmiar cukru to nie twój problem? Możesz bardzo się mylić. W twojej diecie jest więcej cukru niż myślisz, bo jest ukryty w wielu gotowych produktach. A spożywasz je nie zdając sobie nawet sprawy, że to cukrowe bomby.

stewia-introStewia jest 30 razy słodsza od cukru, a ma tylko nieznaczne ilości kalorii. W efekcie przy niezwykłej moc słodzącej, nie tuczy i na dodatek ma cenne właściwości zdrowotne. Choć znana od wieków, dopiero teraz robi zawrotną karierę.

cukier-pamiec-sxc.hu_1139333Spożywanie słodkich produktów upośledza funkcjonowanie mózgu i może pogorszyć procesy uczenia się i pamięci. Do takich wniosków doszli amerykańscy naukowcy. Wyniki ich badań zostały opublikowane na łamach "Journal of Physiology".

niezdrowa-fruktoza-photoxpress_4352336Fruktoza, czyli cukier owocowy, spożywana w nadmiarze zwiększa odkładanie się tłuszczu w jamie brzusznej i w efekcie zwiększa ryzyko zawału serca i cukrzycy. Dowodzą tego wyniki badań opublikowane na łamach „The Journal of Nutrition”.

toksyczny-cukier-sxc.hu_1230235Zdaniem ekspertów cukier powinno się traktowac jak używki typu alkohol i tytoń i odpowiednio go opodatkować. A to dlatego, że jest toksyczny dla wątroby i sprzyja chorobom przewlekłym. Spożywany w małych ilościach nie szkodzi, ale spożywamy go za dużo.

kakao-rak-jelita-photoxpress_4911961Kolejne badania dowodzą, że flawonoidy z kakao mogą pomóc zapobiegać problemom jelitowym związanym ze stresem oksydacyjnym oraz chronić przed  rakiem jelita grubego.Wynika to prawdopodobnie z dużej koncentracji procyjanidyn w kakao.

fruktoza-serce-sxc.hu_1139332Wysokie dzienne spożycie fruktozy może w istotnym stopniu przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia, gdyż prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dowodzą tego badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego.

syrop-klonowy-sxc.hu-1331111Syrop klonowy jest zdrowszy niż dotychczas przypuszczano. Okazuje się, że słodki kanadyjski specjał zawiera wiele związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Niektóre z nich występuja tylko w syropie klonowym.

Miód na odpornośćWiemy, że miód ma lecznicze wlaściwości i dlatego chętnie po niego sięgamy w przypadku przeziębienia i innych chorób. Ale nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że aby ten dar natury leczył, należy spożywać go według ściśle określonych receptur.