Imbir usunie mdłości i doda wigoru

Imbir to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Na Dalekim Wschodzie stosowany jest od dwóch i pół tysiąca lat jako składnik pożywienia i lekarstwo. Znany jest przede wszystkim jako bezpieczny i skuteczny lek na mdłości, ale ma również inne cenne właściwości lecznicze. Stosowany jest również na bóle głowy, cholerę, przeziębienia, biegunki, bóle żołądka, reumatyzm i choroby układu nerwowego. Działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, a w badaniach laboratoryjnych zabija bakterie. W badaniach na zwierzęta działa przeciwwrzodowo. Przypisuje mu się także działanie przeciwdepresyjne, silnie przeciwutleniające, a nawet przeciwnowotworowe. Herbatka imbirowa polecana jest jako środek dodający wigoru.

Surowiec i składniki lecznicze

Leczniczym surowcem jest kłącze imbiru w postaci surowej, proszku, kapsułek, wyciągów, nalewek czy jako składnik leków. Charakterystyczny aromat imbiru pochodzi od olejku eterycznego. Olejek zawiera głównie związki seskwiterpenowe (zingiberen i zingiberol) oraz borneol, cyneol i cytral. Ostry smak nadaje imbirowi gingerol. Poza tym kłącze imbiru jest zasobne w fenole, skrobię, kwasy tłuszczowe i enzym zingibainę.

Działanie lecznicze

Imbir pobudza wytwarzanie śliny, soku żołądkowego i żółci. Gingerol i szogaol mają działanie przeciwgorączkowe i znieczulające. Wyciąg wodny z imbiru zmniejsza stężenie we krwi fosfolipidów i kwasów tłuszczowych, a także cholesterolu i trójglicerydów.

Wskazania

Układ pokarmowy

Imbir zaleca się głównie jako lek na mdłości. Jako środek przeciwwymiotny został zaaprobowany przez autorytety medyczne w wielu krajach. Kapsułki z imbirem jako lek ułatwiający trawienie i przeciwdziałający chorobie lokomocyjnej sprzedawane są w wielu krajach Europy. Liczne badania dowiodły, że jest nie mniej skuteczny niż syntetyczne leki (np. Aviomarin), nie mając przy tym ich działań ubocznych, gdyż nie działa na centralny układ nerwowy, a jedynie w przewodzie pokarmowym.

Jako środek przeciwwymiotny działa nie tylko w chorobie lokomocyjnej, ale również w przypadku mdłości pojawiających się jako skutek uboczny narkozy oraz przy nudnościach towarzyszących chemioterapii. Niewielkie ilości imbiru przeciwdziałają również porannym nudnościom i odruchom wymiotnym towarzyszącym początkowej fazie ciąży. Ale w tym przypadku konieczna jest konsultacja z lekarzem!

Kłącze imbiru stosuje się również w zaburzeniach trawienia i niestrawności. W medycynie ludowej stosowany jest jako środek przeciwko wzdęciom. Istotnie, dodatek niewielkiej ilości imbiru (najlepiej łącznie z czosnkiem) do fasoli i innych gazotwórczych warzyw pozbawia je całkowicie tych właściwości.

Dawkowanie:
Choroba lokomocyjna: 1-2 kapsułki ze sproszkowanym imbirem na 30 minut przed podróżą. Zazwyczaj działa przez 4 godziny. Gdyby później pojawiły się nudności, należy przyjąć jedną lub dwie kapsułki.
Niestrawność i zaburzenia trawienia: dziennie ok. 1 g sproszkowanego kłącza lub 60-100 kropli nalewki w szklance wody.

Reumatyzm i artretyzm

Olejki eteryczne zawarte w imbirze wykazują udowodnione naukowo przeciwzapalne właściwości. I to dzięki nim imbir jest wspaniałym lekiem wspomagającym w chorobach reumatycznych.

Dawkowanie:
Zazwyczaj zaleca się 5 g świeżego imbiru lub 0,5 g suszonego (1/3 łyżeczki) 3 razy dziennie. Lepiej spożywać go z potrawami, by uniknąć pieczenia w ustach. Zewnętrznie stosuje się miejscowo maść zawierającą wyciąg z imbiru.

Inne wskazania

Imbir, podobnie jak inne ostre przyprawy, wykazuje działanie przeciwzakrzepowe. Kłącze imbiru działa tu podobnie do aspiryny. Właściwość osłabiania krzepliwości krwi polega na blokowaniu substancji zwanej tromboksanem, czego efektem jest obniżenie zdolności płytek do zlepiania się. Czynnikiem aktywnym jest tu gingerol, który pod względem budowy chemicznej przypomina aspirynę.

W krajach Dalekiego Wschodu imbir to podstawowy lek ludowy stosowany przy przeziębieniu i jako środek na ból głowy. W tym celu świeży lub sproszkowany imbir dodaje się do herbaty (zobacz przepis na herbatę czosnkowo-imbirową na przeziębienia).

Uwaga:

Kłącze imbiru spożywane w zwyczajowo zalecanych dawkach nie powoduje żadnych, ani ostrych, ani przewlekłych, szkodliwych objawów. Natomiast w przypadku przedawkowania stwierdzono występowanie skurczy żołądka i zahamowanie jego pracy. Ostrożność trzeba zachować w przypadku ciąży i kamicy żółciowej. Nie wolno go stosować przed planowaną operacją, ze względu na właściwość zmniejszania krzepliwości krwi.

barb
źródła: Sekcja Kuchnia, poz. 8, Sekcja Zdrowie, poz. 70 i 71

 

Zobacz również:

Imbir na raka jelita


Imbir na raka jelita

Dieta przeciwreumatyczna


Dieta przeciwreumatyczna

Imbir na ból mięśni


Imbir na ból mięśni