Spis treści

 

Hyzop

Hyzop jest bardzo popularną przyprawą na zachodzie Europy, a zwłaszcza na południu Francji, we Włoszech i Hiszpanii.

Ma ostry, charakterystyczny gorzkawo cierpki smak i silnie kamforowy zapach, dlatego dodaje się go (świeży lub ususzony) do tzw. mdłych potraw, jak np. zupa ziemniaczana lub fasolowa, pasztety, twaróg, a przede wszystkim do pieczonej cielęciny. Stosuje się go też przy wyrobie likierów i w kosmetyce.

W lecznictwie stosuje się najczęściej przetwory z hyzopu w stanach nieżytowych błon śluzowych przewodu pokarmowego, nadmiernej fermentacji, wzdęciach, zaburzeniach trawiennych, braku apetytu oraz w długo trwającej biegunce.

Hyzop zaleca się również w przewlekłych nieżytach gardła i oskrzeli, którym towarzyszy suchy, męczący kaszel oraz zaleganie skąpej, gęstej wydzieliny w drogach oddechowych.

W lecznictwie ludowym ziele hyzopu jest stosowane jako środek wykrztuśny, przeciwrobaczycowy, pobudzający krwawienia miesięczne, a zewnętrznie jako lek ściągający i przeciwbakteryjny.

 

Zobacz również:

Kłopotliwe gazy


Uciążliwe gazy

Fasole, fasolki


Przepisy na fasolowe

Jak sobie radzić z kaszlem


Kaszel - jak sobie radzić