Spis treści

 

Pietruszka

Zielone liście pietruszki są jednym z najbardziej wartościowych i popularnych ziół przyprawowych. Gotowane – wzbogacają smak potraw i innych ziół. Aby wzmocnić działanie pietruszki, należy używać jej sporo, wraz z łodygami, których zapach jest wyraźniejszy.

Pietruszka jest ważnym dodatkiem do potraw łagodnych. Dodajemy ją pod koniec gotowania. Natkę najlepiej używać na surowo, gdyż jest bogata w witaminę C, ulegającą rozkładowi pod wpływem temperatury.

Posiekana nać z pietruszki jest używana do sałatek, kanapek, zup, sosów, majonezów, dań z jaj. Obsmażone gałązki podaje się z rybą. Wykwintne i smaczne sa zapiekanki rybne z bardzo dużą jej ilością, jak i sosy pietruszkowe podawane do mięsa i ryb.

Jako lek – korzeń pietruszki wykazuje działanie wybitnie moczopędne. Stosowany jest w przypadkach puchliny wodnej, osłabienia pęcherza, kamicy nerkowej i pęcherzowej; reguluje pracę wątroby i nerek. Ponadto pietruszka pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.

 

Zobacz również:

Chory pęcherz moczowy


Zakażenie dróg moczowych

Pietruszka


Pietruszka na układ moczowy

Obrzęki stóp


Sposoby na obrzęki stóp