Spis treści

 

Melisa lekarska

Świeże liście melisy o orzeźwiającym cytrynowym zapachu dodajemy do sałatek, zielonej sałaty, mięsa i grzybów oraz w zastępstwie skórki cytrynowej. Znakomite są do białego sosu do ryby, dobrze jest obłożyć nimi kurczę przed upieczeniem.

Drobno pokrajane liście melisy nadają lekko cytrynową słodycz kapuście kiszonej, majonezowi, sosom, farszom, ale także sałatkom owocowym i budyniom.

Melisa jest również polecanym dodatkiem do jaj, zup owocowych, a także różnych napojów i koktajli. Doskonałe są zamrożone w kostkach lodu jako dodatek do drinków.

Napar z melisy pijemy jako herbatkę, a olejek melisowy wchodzi w skład zaprawy do wódek gorzkich i likierów.

Jako lek działa uspokajająco, przeciwbólowo, rozkurczowo i orzeźwiająco.

 

 

Zobacz również:

melisa dla zdrowia


Lecznicze właściwości melisy

Bezsenność


Domowe sposoby na bezsenność

Aromaterapia


Aromaterapia