Spis treści

 

Anyż

Anyż znany też jako biedrzeniec czy anyżek to jedna z najbardziej znanych przypraw, używanych od tysięcy lat. Wymaga ciepłego i wilgotnego klimatu, więc u nas raczej nie udaje się. W kuchni używa się suszonych owoców i świeżych listków, jako dodatku do sałatek, surówek, świeżych mieszanek ziołowych oraz przy kiszeniu ogórków.

Owoce anyżu są poszukiwaną przyprawą aromatyczną do pierników i kruchych ciastek oraz do niektórych zup i sosów, do szpinaku i kapusty czerwonej. Dodany w niewielkich ilościach do powideł śliwkowych i przetworów z dyni bardzo uszlachetnia i podnosi ich smak. Używa się go również do kompotów z jabłek, zup owocowych, deserów z ryżu i wszelkich napojów rozgrzewających.

Anyż, oprócz tego, że jest przyprawę, jest także lekiem ziołowym. Pobudza działanie wszystkich gruczołów wydzielania wewnętrznego. Działa wykrztuśnie, zwiększa ilość leukocytów, działa pobudzająco na komórki mózgowe i rdzeń kręgowy. Leczniczo anyż stosuje się w różnych niedomaganiach żołądkowych, migrenie, zawrotach głowy, kaszlu, anginie, nieżytach oskrzeli oraz jako lek pobudzający wydzielanie mleka u matek karmiących.

 

Zobacz również:

Zioła lecznicze


Zioła dla zdrowia

Zioła przyprawowe w ogródku


Przyprawy w ogrodzie

Własne leki ziołowe


Własne leki ziołowe