Spis treści

Zioła w kuchni

Mówi się o ziołach, że są duszą kuchni i chwałą kucharzy. Mogą przekształcić zwykły posiłek w zmysłowe doznanie niepowtarzalnych smaków i aromatów.

Wiele ziół nie tylko podnosi smak potraw, ale też ułatwia trawienie, pobudza apetyt, oczyszcza krew i uodparnia organizm na wiele dolegliwości.

Zasady stosowania przypraw ziołowych

  • Nigdy nie ograniczamy się do jednej przyprawy, stosujmy mieszanki zawierające od 3 do 9 ziół.

  • Potrawy ciężko strawne można i należy „przysmaczać” intensywniej, zawsze pamiętając jednak, że przyprawy nie mogą przygłuszyć naturalnego smaku składników.

  • Zioła wybitnie aromatyczne, jak majeranek, tymianek czy listki laurowe dodaje się na początku gotowania lub duszenia, aby potrawa miała czas przejść ich zapachem. Tak samo postępujemy z czosnkiem, cebulą, szczypiorkiem, świeżym koprem czy suszonymi grzybami.

  • Potrawy z mięsa czy ryb można aromatyzować przez nacieranie ich przyprawami lub też peklowanie czy marynowanie.

  • Przyprawy rozdrabnia się ostrym nożem na porcelanowej czy fajansowej płytce, nigdy zaś na drewnianej deseczce.

  • Świeżych ziół nie można po umyciu wyciskać ani wygniatać a najwyżej lekko obsuszyć w czystej ściereczce.

  • Przyprawy o działaniu pobudzającym (np. mielony pieprz i gałka muszkatołowa, goździki, imbir, szafran, gorczyca czy musztarda) należy dodawać przed samym podaniem potrawy.

  • Sól działa ściągająco na komórki mięsne i roślinne. Nie należy więc przedwcześnie solić potraw, aby nie pozbawić dania należytej soczystości i miękkości.

  • Stosując zioła świeże i surowe, należy przyjąć, że 1 łyżeczka od herbaty ziół suszonych odpowiada 1 łyżce stołowej ziół świeżych.

 

Zobacz również:

Zioła lecznicze


Zioła dla zdrowia

Zioła przyprawowe w ogródku


Przyprawy w ogrodzie

Własne leki ziołowe


Własne leki ziołowe