Marskość wątroby od nadmiaru soli

Powszechnie wiadomo, że spożywanie zbyt dużej ilości soli związana jest z wysokim ciśnieniem krwi. Teraz, nowe badanie sugerują, że może to również prowadzić do uszkodzenia wątroby tak u dorosłych jak i rozwijających się embrionów. A sól z solniczki to ułamek tego, co spożywamy.

Kuchenne przyprawy

Na jakość, aromat i smak przygotowywanych dań wpływa nie tylko świeżość poszczególnych składników, ale sposób w jaki przyrządzamy i czym przyprawiamy posiłki. To właśnie naturalne przyprawy nadają potrawom charakteru poprawiając i wyostrzając ich smak oraz zapach.

korzenne-przyprawy„Już pierników cały stół, każdy niby serce” - tak śpiewała Anna Jantar w utworze „Rosyjskie pierniki”. Pierniczki są symbolem szczęścia i dostatku, dlatego tych małych, kolorowych słodkości nie może zabraknąć na świątecznym stole.

chrzanChrzan jest jednym z nieodłącznych elementów wielkanocnej tradycji – obecny w święconce symbolizuje siłę witalną, którą ma nam zapewnić na cały rok. Chrzan to nie tylko dodatek smakowy do potraw, ma również dużo prozdrowotnych właściwości.

wodorosty-photoxpress 3457661Wodorosty czyli algi znane są od tysiącleci ze swoich zdolności do przedłużania życia, zapobiegania chorobom i wspomagania urody. Są przede wszystkim niezwykle cennym źródłem składników mineralnych. Jakie są ich właściwości lecznicze? Jak przygotowywać je do spożycia?

Pociąg do słonego_photoxpress_2895079Pokarmy skrobiowe, takie jak płatki, chleb czy sucharki, wprowadzane do diety dziecka przed ukończeniem 6. miesiąca życia sprawiają, że dziecko w przyszlości ma większy pociąg do słonego smaku. Wykazali to amerykańscy naukowcy.

imbir-rak-jelita-sxc.hu_1126718Korzeń imbiru, bardzo ceniony na Dalekim Wschodzie jako lek na przeziębienia i problemy z przewodem pokarmowym, może także chronić jelita przed stanem zapalnym i rakiem, o ile jest systematycznie zażywany.

szafran-watroba-sxc.hu_749810Szafran, oprócz działania przeciwzapalnego i przeciwutleniającego, może hamować namnażanie się komórek raka wątroby i pobudzać ich obumieranie. Sugerują to badania naukowców z Emiratów Arabskich.

przyprawy-tluste-jedzenie-sxc.hu_1097282Dzięki dodatkowi przypraw, takich jak oregano, rozmaryn, cynamon, kurkuma czy czarny pieprz, można zredukować negatywny wpływ tłustego jedzenia na układ sercowo-naczyniowy - wynika z amerykańskich badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".

Leczniczy imbirImbir to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Znany jest przede wszystkim jako bezpieczny i skuteczny lek na mdłości. Stosowany jest również na bóle głowy, cholerę, przeziębienia, biegunki, bóle żołądka, reumatyzm i choroby układu nerwowego.

Cynamon na cukrzycęCynamon ma nie tylko właściwości afrodyzjakalne, ale również zdrowotne. Naukowcy donoszą, że rozpuszczalny w wodzie wyciąg z cynamonu zawiera przeciwutleniacze, obniżające ryzyko cukrzycy i chorób serca.

Imbir na ból mięśniowyKorzeń imbiru od wieków stosowany jest jako remedium na szereg różnych dolegliwości, m.in. przeziębienie czy bóle żołądka. Najnowsze badania dowodzą, że pomaga również przy bólach mięśniowych, np. po przetrenowaniu.