- Kategoria: Przyprawy/dodatki
Bez przypraw kuchnia nie byłaby taka sama. To właśnie one stanowią tajemny i niejednokrotnie kluczowy dodatek do potraw, który potrafi wydobyć ukryty w nich aromat lub stworzyć zupełnie nową kompozycję smaków. W czym tkwi sekret umiejętnego przyprawiania i które zioła najlepiej łączą się z danymi produktami?
- Kategoria: Przyprawy/dodatki
Powszechnie wiadomo, że spożywanie zbyt dużej ilości soli związana jest z wysokim ciśnieniem krwi. Teraz, nowe badanie sugerują, że może to również prowadzić do uszkodzenia wątroby tak u dorosłych jak i rozwijających się embrionów. A sól z solniczki to ułamek tego, co spożywamy.
- Kategoria: Przyprawy/dodatki
Na jakość, aromat i smak przygotowywanych dań wpływa nie tylko świeżość poszczególnych składników, ale sposób w jaki przyrządzamy i czym przyprawiamy posiłki. To właśnie naturalne przyprawy nadają potrawom charakteru poprawiając i wyostrzając ich smak oraz zapach.
- Kategoria: Przyprawy/dodatki
„Już pierników cały stół, każdy niby serce” - tak śpiewała Anna Jantar w utworze „Rosyjskie pierniki”. Pierniczki są symbolem szczęścia i dostatku, dlatego tych małych, kolorowych słodkości nie może zabraknąć na świątecznym stole.
- Kategoria: Przyprawy/dodatki
Chrzan jest jednym z nieodłącznych elementów wielkanocnej tradycji – obecny w święconce symbolizuje siłę witalną, którą ma nam zapewnić na cały rok. Chrzan to nie tylko dodatek smakowy do potraw, ma również dużo prozdrowotnych właściwości.
- Kategoria: Przyprawy/dodatki
Wodorosty czyli algi znane są od tysiącleci ze swoich zdolności do przedłużania życia, zapobiegania chorobom i wspomagania urody. Są przede wszystkim niezwykle cennym źródłem składników mineralnych. Jakie są ich właściwości lecznicze? Jak przygotowywać je do spożycia?
- Kategoria: Przyprawy/dodatki
Pokarmy skrobiowe, takie jak płatki, chleb czy sucharki, wprowadzane do diety dziecka przed ukończeniem 6. miesiąca życia sprawiają, że dziecko w przyszlości ma większy pociąg do słonego smaku. Wykazali to amerykańscy naukowcy.
- Kategoria: Przyprawy/dodatki
Korzeń imbiru, bardzo ceniony na Dalekim Wschodzie jako lek na przeziębienia i problemy z przewodem pokarmowym, może także chronić jelita przed stanem zapalnym i rakiem, o ile jest systematycznie zażywany.
- Kategoria: Przyprawy/dodatki
Szafran, oprócz działania przeciwzapalnego i przeciwutleniającego, może hamować namnażanie się komórek raka wątroby i pobudzać ich obumieranie. Sugerują to badania naukowców z Emiratów Arabskich.
- Kategoria: Przyprawy/dodatki
Dzięki dodatkowi przypraw, takich jak oregano, rozmaryn, cynamon, kurkuma czy czarny pieprz, można zredukować negatywny wpływ tłustego jedzenia na układ sercowo-naczyniowy - wynika z amerykańskich badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
- Kategoria: Przyprawy/dodatki
Imbir to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Znany jest przede wszystkim jako bezpieczny i skuteczny lek na mdłości. Stosowany jest również na bóle głowy, cholerę, przeziębienia, biegunki, bóle żołądka, reumatyzm i choroby układu nerwowego.
- Kategoria: Przyprawy/dodatki
Cynamon ma nie tylko właściwości afrodyzjakalne, ale również zdrowotne. Naukowcy donoszą, że rozpuszczalny w wodzie wyciąg z cynamonu zawiera przeciwutleniacze, obniżające ryzyko cukrzycy i chorób serca.
- Kategoria: Przyprawy/dodatki
Korzeń imbiru od wieków stosowany jest jako remedium na szereg różnych dolegliwości, m.in. przeziębienie czy bóle żołądka. Najnowsze badania dowodzą, że pomaga również przy bólach mięśniowych, np. po przetrenowaniu.
- Kategoria: Przyprawy/dodatki
Spożywanie zbyt dużych ilości soli jest jedną z głównych przyczyn wysokiego ciśnienia. Źródłem soli są w 3/4 przypadków przetworzone produkty i posiłki. Ograniczdenie spożycia soli tylko o 10% mogłaby zapobiec setkom tysięcy zawałów i udarów
- Kategoria: Przyprawy/dodatki
W diecie śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych, sałaty je się tradycyjnie z sosem vinaigrette. I to ma sens, bo dodatek octu winnego do potrawy zmniejsza efekt glikemiczny węglowodanów spożywanych równolegle z nim.
- Kategoria: Przyprawy/dodatki
Popularny wzmacniacz smaku glutaminian sodu, znajdujący się w przetworzonych produktach żywnościowych, może być przyczyną tycia. Substancja ta jest używana tradycyjnie w kuchni chińskiej, ale powszechnie można go też znaleźć w przetworzonych produktach żywnościowych.
- Kategoria: Przyprawy/dodatki
Mówi się o ziołach, że są duszą kuchni i chwałą kucharzy. Mogą dodać zwykłemu posiłkowi niepowtarzalnego smaku i aromatu.Ale zioła również ułatwiają trawienie, pobudzają apetyt, oczyszczają krew i uodparniają organizm na wiele dolegliwości.
- Kategoria: Przyprawy/dodatki
We wszystkich prawie przepisach kulinarnych występuje sól. Solimy wszystko i to bez umiaru. I do soli przyzwyczajamy dzieci. A wiadomo, że nadmiar soli przyczynia się do niewydolności krążenia, nadciśnienia i miażdżycy a także osteoporozy.
Strona 1 z 2