Dzika róża – najzdrowszy owoc świata

Walory lecznicze i kosmetyczne róży znane były już w Starożytności. Napary, wywary i wina z płatków i owoców róży zalecano stosować przy niedożywieniu i wyczerpaniu, na przeziębienia i niestrawność, w chorobach serca i wątroby, a zewnętrznie przy schorzeniach skóry.

Współczesne badania potwierdzają skuteczność wielu różanych terapii. I wiemy już dlaczego róża jest tak skutecznym lekiem.

Najczęściej spotykane gatunki

Rodzaj róża obejmuje kilkadziesiąt gatunków, ale naprawdę popularnych jest kilka:

  • Róża polna (Rosa canina), zwana też szypszyną czy różą psią, najpopularniejsza z dzikich róż i najmniej wymagająca. Spotkać ja można na stokach, przy miedzach, drogach, na skrajach lasów. Owoce jasnoczerwone, podłużne z żółtymi owłosionymi niełupkami w środku. Owoce zawierają średnio 500 mg witaminy C w 100 g miąższu.

  • Róża pomarszczona (Rosa rugosa), zwana również fałdzistolistną, o dużych karminowych, rzadziej białych, kwiatach i dość dużych owocach przypominających małe pomidorki. Porasta skarpy, sadzona często na działkach i miejskich terenach zielonych. Jej owoce są niezwykle bogate w witaminę C, zawierają jej średnio ponad 800 mg w 100 g owoców, a bywa, że nawet ponad 2000 mg.

  • Róża girlandowa (Rosa cinamomea), płożąca się po ziemi, tworząc gąszcz nie do przebycia. Kwiaty są czerwone, a owoce różne, ale najczęściej drobne, podłużne, ceglastoczerwone lub okrągłe, dość duże, jakby spłaszczone. Owocuje już w pierwszej połowie sierpnia i to jej owoce są najzasobniejsze w witaminę C, bo zawierają jej nawet ponad 2000 mg w 100 g.

Właściwości odżywcze

Owoce róż to swego rodzaju naturalna multiwitamina. Mają 23 razy więcej witaminy C niż sok z pomarańcz, a witaminy A tyle co marchewka. Są niezwykle zasobne w bioflawonoidy (m.in. witaminę P i cytryn) i bogate w dwie przynajmniej witaminy z grupy B: B2 i w kwas foliowy. Ponadto mają witaminę K oraz tyle witaminy E, że zastanawiano się, czy nie pozyskiwać jej z owoców róży przemysłowo.

Ale witaminy to nie wszystko. Owoce róży są także bogate w sole mineralne, w tym mają szczególnie dużo wapnia, żelaza i magnezu, a poza tym potas, fosfor i inne.
Tylko 3 owoce na świecie mogą rywalizować z owocami róż, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Są to wiśnie aceroli zbierane nad Amazonką i jeden z typów owoców kiwi, rosnących w płn. Chinach i Japonii.

Ale uwaga: zawartość witaminy C w owocach róży bardzo spada w warunkach niewłaściwego suszenia i przechowywania owoców.

Właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze owoców róży znane są już od kilku tysięcy lat. Działają jako lek wzmacniający w okresie zmęczenia wiosennego, rekonwalescencji i hipowitaminozie. Uodparniają organizm na różne choroby, przeziębienia, a także na infekcje wirusowe. Poprawiają trawienie i procesy krwiotwórcze.

Dzięki dużej zawartości witaminy C, występującej w owocach róży razem z działającymi z nią synergicznie flawonoidami (wit. P), owoce róży wywierają hamujący wpływ na procesy starzenia się ustroju, postępujące zmiany miażdżycowe oraz niektóre zaburzenia trawienne. Działają korzystnie w chorobach zakaźnych, gruźlicy, a także w ciąży.

Wyciągi z owoców róży działają łagodnie rozkurczowo, a także słabo moczopędnie i żółciopędnie, co przypisuje się zawartym w owocach flawonoidom. Podaje się je jako lek witaminowy w zakażeniach bakteryjnych przebiegających z wysoką gorączką, jak również w przypadkach, w których utrudnione jest wchłanianie witaminy C z pokarmów, np. w nieżytach żołądka i jelit, biegunkach, wrzodzie trawiennym żołądka oraz dwunastnicy i innych.

Owoce róży są ogólnie dostępne. Dzika róża rośnie praktycznie wszędzie. Warto więc wykorzystać słoneczny weekend, by wybrać się za miasto i nazbierać tego cennego surowca. Pamiętajmy tylko, by zbierać owoce z czystych ekologicznie miejsc.

oprac. barb
źródła: Sekcja Zdrowie, poz. 8, 36, Sekcja Kuchnia, poz. 6, 20 i 26

 

Zobacz również:

Co zrobić z róży?


Przetwory z róży

Jarzębina na uklad moczowy


Jarzębina na układ moczowy

Lecznicza aronia


Aronia na nadciśnienie