Przeciwzapalna żurawina

Właściwości lecznicze żurawiny wykorzystywane były przez medycynę ludową od dawna. Jej owoce stosowano jako środek leczniczy przy reumatyzmie oraz zapaleniach śluzówki jamy ustnej.

Słynna zielarka średniowieczna Hildegarda z Bingen zalecała je przy skąpych i bolesnych miesiączkach. Indianie używali soku z żurawiny do przemywania ran i wyciągania toksyn po zatrutych strzałach.

 

Wartości odżywcze żurawiny

Owoce żurawiny nie są specjalnie odżywcze. Zawierają trochę cukrów, kwasów organicznych, witaminy C (ok. 15 mg w 100 g), jod i inne mikroelementy. A ponadto glikozydy, garbniki, pektyny i barwniki antocyjanowe. Dzięki zawartości kwasu benzoesowego i chinowego owoce i przetwory z żurawiny nie psują się; mrożone można przechowywać nawet 2 lata.

Właściwości lecznicze

Sok z owoców żurawiny ma działanie przeciwzapalne i ściągające, co jest szczególnie ważne przy gojeniu ran. Ma ponadto właściwości przeciwutleniające. Dzięki wzmacniającym i osłaniającym właściwościom korzystnie wpływa na błony śluzowe, naczynia krwionośne i serce. W lecznictwie ludowym sok z żurawiny zalecany jest, wspólnie z miodem, przy przeziębieniach, anginie, gośćcu i bólu głowy spowodowanym zaczadzeniem. Leczy się nim także odmiedniczkowe zapalenie nerek. Herbatę z liści pije się w chorobach dróg moczowych i żółciowych, w chorobach reumatycznych, stanach depresji i rozwolnienia.
Chociaż medycyna ludowa wykorzystywała żurawinę jako lek od dawna, dopiero kilkadziesiąt lat temu żurawina, podobnie jak borówka, znalazły się w kręgu zainteresowania oficjalnej medycyny. Uczeni amerykańscy i fińscy dowiedli, że żurawina wykazuje działanie antybakteryjne i jest niezwykle skuteczna w zapobieganiu nawracającym infekcjom dróg moczowych.

Żurawina w kuchni

Owoce żurawiny mają kwaśnocierpki smak, nieco łagodniejszy po przemrożeniu. Owoce dojrzewają we wrześniu, ale zbiera się je po pierwszych przymrozkach, a najlepiej na wiosnę.
Sporządza się z nich wyciągi, konfitury, soki, syropy, napoje, kwas, sosy, kisiel i galaretkę. Dodaje się je do kwaszonej kapusty oraz używa jako przyprawę do ryb i mięs. Spożywane są również na surowo. Z liści można przyrządzać herbatę.

oprac. barb
źródła: Sekcja Zdrowie, poz. 36 i 52, Sekcja Kuchnia, poz. 21

 

Zobacz również:

Pietruszka


Pietruszka na układ moczowy

Jarzębina na uklad moczowy


Jarzębina na drogi moczowe

Por na nerki


Por na nerki