- Kategoria: Polne/leśne
Początki jesieni to zarazem wymarzony czas dla wielbicieli grzybowych specjałów. Borowiki, koźlarze, maślaki, podgrzybki, gąski i kurki to zaledwie początek długiej listy gatunków jadalnych. Jakie są najpopularniejsze sposoby przyrządzania grzybów? Z czym łączyć prawdziwki? Jak przyprawiać kurki? A ponadto przepis na pyszny krem z grzybów leśnych zapiekany z serem.
- Kategoria: Polne/leśne
W czym „zamknąć” smak grzyba? Z czym najlepiej je przyrządzać? Jak powstają grzybowe wianuszki? Co oznacza wyrażenie „Czekać jak kania dżdżu”? Odpowiadamy na te i inne pytania, obalamy także mity dotyczące grzybów.
- Kategoria: Polne/leśne
Polifenole zawarte w jagodach nie tylko chronią przed wolnymi rodnikami, poprawiają wzrok, zmniejszają ryzyko chorób układu krwionośnego i cukrzycy. Z najnowszych badań wynika, że mogą mieć również duży wpływ na zdrowie kości.
- Kategoria: Polne/leśne
Owoce jagodowe, takie jak borówka amerykańska czy truskawki mogą pomóc zachować sprawny mózg w starszym wieku - o odkryciu naukowców z USA, którzy rozszyfrowali też mechanizm korzystnego działania tych owoców.
- Kategoria: Polne/leśne
Od wielu lat wiadomo, że sok z żurawin - stare ludowe lekarstwo na pęcherz, rzeczywiście pomaga zapobiegać infekcjom dróg moczowych - potwierdzono to w licznych, specjalistycznych badaniach klinicznych. Teraz wiemy już dlaczego.
- Kategoria: Polne/leśne
Koralowe owoce jarzębiny kojarzą się z polską złotą jesienią. Ale poza pięknym wyglądem, mają też duże wartości odżywcze, a jej właściwości lecznicze od dawna wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób. Warto więc wykorzystać je choćby w postaci suszu na herbatki.
- Kategoria: Polne/leśne
Czy wiesz, że już 10 g owoców dzikiej róży może pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C? I to witaminy C doskonale przyswajalnej, nawet po ususzeniu owoców. Ale witamina C to nie wszystko, bo owoce róży to prawdziwa multiwitaminowa pigułka.
- Kategoria: Polne/leśne
Grzyby mają duże wartości odżywcze, a nawet lecznicze. Zawierają bowiem wiele cennych mikroelementów, aminokwasów, substancji antybiotycznych oraz związków rozkładających cholesterol i wykazujących właściwości przeciwnowotworowe.
- Kategoria: Polne/leśne
Owoce aronii to najbogatsze ze znanych źródeł naturalnych witaminy P, przeciwutleniającej, wzmacniającej naczynia krwionośne i poprawiającej przyswajalność witaminy C. Ponadto zawiera wiele innych witami i mikroelementów.
- Kategoria: Polne/leśne
Chociaż medycyna ludowa wykorzystywała żurawinę jako lek od dawna, dopiero kilkadziesiąt lat temu żurawina, podobnie jak borówka, znalazły się w kręgu zainteresowania oficjalnej medycyny. I okazało się, że żurawina wykazuje działanie antybakteryjne i jest skuteczna w infekcjach dróg moczowych.