Smaczne przeciwutleniaczeCodzienne jedzenie wiśni jest bardzo korzystne dla zdrowia, pozwala między innymi obniżyć ryzyko chorób serca i stanów zapalnych. Wszystko dzięki przeciwutleniaczom nadającym wiśniom ich głęboko czerwony kolor.

Właściwości odzywcze truskawek

Wszyscy wiemy, że polskie truskawki są najlepsze na świecie. I w dodatku bardzo zdrowe. Truskawki posiadają wspaniałe wartości odżywcze, kosmetyczne, a także lecznicze. Dlaczego warto się nimi zajadać? Zobacz przy jakich chorobach są szczególnie polecane.

Winogrona na serce Winogrona to niezwykle bogate źródło witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Czerwone winogrona zawierają kwercetynę, jeden z najsilniej działających przeciwutleniaczy. Mają zdolność do podwyższania poziomu „dobrego” cholesterolu HDL oraz do obniżania lepkości krwi.

Owoc noni - niezwykły lekNa Hawajach rośnie wiecznie zielone drzewko-krzew noni, rodzące soczyste owoce, z których ludy polinezyjskie przygotowują preparaty lecznicze. I leczą nimi mnóstwo chorób, bo mają właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne.

Lecznicze owoceWszyscy wiemy, że owoce są smaczne i mają dużo witamin i biopierwiastków. Ale to nie wszystko, wiele z owoców  ma także właściwości lecznicze. Jakie choroby można leczyć owocami?  W jakiej formie najlepiej je spożywać?

wszechstronna-cytryna-photoxpress_4789810Cytryna to bogate źródło witamin, naturalny lek oraz przyprawa kuchenna. Dla większości z nas kojarzy się z witaminą C i sięgamy po nią głównie w sezonie grypowym. Ale wykorzystać ją możemy na wiele sposobów, nie tylko w kuchni. Zobacz co może cytryna!