Lato w kolorze granatowym

Letnia kuchnia jest pełna kolorów. Początek lata to radosna czerwień i róż pod znakiem truskawek, malin i arbuzów. Sierpień to więcej stonowanych barw jak np. szlachetny granat. By w tym miesiącu wprowadzić ten kolor do swojej kuchni postaw na jeżyny, aronię i jagody.

Nie dość, że będzie pysznie, to jeszcze zdrowo!

Na kobiece bóle i piękną cerę

Jeżyna znana też jako ożyna, czy ostrężyna wykorzystywana była już przez starożytnych Greków, którzy by wzmocnić dziąsła płukali sokiem z jeżyn jamę ustną, stosowali je również jako barwnik do włosów. Dziś wiemy, że obok działania antynowotworowego i wspomagania układu krążenia, jeżyny złagodzą też objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) czy charakterystyczne dla okresu przekwitania uderzenia gorąca. To za sprawą naturalnych estrogenów roślinnych, które działają podobnie jak żeńskie hormony. 

Ze wszystkich owoców leśnych jeżyny mają najwięcej witaminy E, zwanej witaminą młodości. Nie bez powodu są składnikiem wielu kosmetyków, głównie maseczek opóźniających procesy starzenia - chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi nadmierną ekspozycją na słońce i przyspieszają syntezę kolagenu. 

Jeżyny możemy jeść na surowo, mogą być też składnikiem ciekawych, wakacyjnych drinków jak np. niezwykle eleganckiego, jeżynowego daiquiri. Przepis znajdziemy w kolekcji „Party. Kolorowe drinki i koktajle” dostępnej na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®, z którą 4 jeżynowe drinki przygotujemy w zaledwie 10 minut! Jeżyny to także idealny półprodukt do letnich konfitur. Ciekawie smakują np. w towarzystwie jabłek i dodatku imbiru. Z urządzeniem Thermomix® kilka słoiczków jeżynowej konfitury przygotujemy w nieco ponad godzinę (przepis poniżej).

Kuzynka jarzębiny dla pracujących przed komputerem

Innym popularnym owocem o granatowej barwie jest aronia. Znana już od ponad 300 lat, nazywana kuzynką jarzębiny bogata jest w szereg składników mineralnych – miedź, wapń, jod czy żelazo. Owoce aronii wpływają na wzmocnienie naczyń krwionośnych i tym samym spowalniają rozwój jaskry czy zaćmy. Polecane są też tym, którzy wiele godzin spędzają przed komputerem – wspomagają regenerację narządu wzroku i niwelują skutki promieniowania monitorów.

Świeże owoce aronii są cierpkie i raczej nie nadają się do jedzenia na surowo. Obok przetworzenia ich na soki, najlepiej jest wysuszyć owoce – zimną będą idealnym uzupełnieniem rozgrzewającej herbaty. Aronia jest też świetnym składnikiem wytrawnych konfitur pasujących np. do mięs.

Postrach dla grzybów, zbawienie dla żołądka

Obok jeżyny i aronii do grona granatowych bohaterów lata zaliczamy też jagody. W dawnych czasach stosowane były głównie w leczeniu szkorbutu i infekcjach moczowych. Dziś dzięki zawartości garbników, witaminy C i soli mineralnych, jagody doceniane są szczególnie za działanie bakteriobójcze (niszczą gronkowce i paciorkowce) – używane są zatruciach pokarmowych (działają przeciwzapalnie na śluzówkę jelit, łagodzą nudności, uszczelniają ściany naczyń włosowatych przez co przyśpieszają ustępowanie zmian zapalnych przewodu pokarmowego).

Jagody nie bez powodu nazywane są też roślinną insuliną – regulują poziom cukru we krwi. A zawarte w nich substancje dodatkowo wzmacniają naczynia włosowate i czynią je mniej przepuszczalnymi dla cholesterolu.

Kiedy myślimy jagody w menu obiadowym przed oczami mamy od razu pierogi. Ich przygotowanie może być banalnie proste. W dostępnej na Cookidoo® kolekcji „Kuchnia polska. Edycja II” znajdziemy przepis na ciasto do pierogów, które nie może się nie udać, a także na pyszny farsz jagodowo-serowy. Jagody w wersji deserowej? Żaden problem – z urządzeniem Thermomix® i kolekcją „Tarty i quiche. Słodkie i wytrwane” przygotujemy pyszną tartę z jagodami, kremem śmietankowym i migdałami – w sam raz do kawy na letnie popołudnie na tarasie.

Konfitura jabłkowo-jeżynowa

Składniki na 4 słoiki (po 320 ml każdy)

· 15 g imbiru, świeżego korzenia, obranego, pokrojonego na kawałki
· 1000 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki, bez gniazd nasiennych
· 300 g jeżyn 
· 100 g cukru 
· 1 - 2 szczypty cynamonu, mielonego 
· 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Sposób przygotowania

1. Do naczynia miksującego włożyć imbir, rozdrobnić 3 s/ober. 8. Imbir zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać jabłka, rozdrobnić przy pomocy kopystki 8 s/obr. 6.
3. Dodać jeżyny, wymieszać przy pomocy kopystki 5 s/obr. 3, następnie gotować 20 min/100°C/obr. 2.
4. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzać 30 min/95°C/obr. 2.
5. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
6. Podawać jako dodatek.

 Jeśli nie masz urządzenia thermomix®

1. Imbir zetrzeć na tarce na małych oczkach.
2. Do blendera  włożyć imbir, dodać jabłka i zblendować.
3. Do garnka przełożyć zblenowane jabłka z imbirem, dodać jeżyny i gotować przez ok 20 minut co jakiś czas mieszając.
4. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny, gotować jeszcze przez ok. 30 minut.
5. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
6. Podawać jako dodatek.

 

Zobacz również:

Jarzębina na uklad moczowy


Jarzębina na układ moczowy

Jagody odmładzają mózg


Jagody na młodszy mózg

Lecznicza aronia


Aronia na nadciśnienie