Jagody acai - czy rzeczywiście takie nadzwyczajne?

Jagody acai to ostatnio modny produkt. Okrzyknięto je super pożywieniem ze względu na bogactwo witamin i przede wszystkim przeciwutleniaczy. Pod względem zawartości antyoksydantów znalazły się w pierwszej dziesiątce produktów na  liście ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) czyli na liście produktów o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy. Ponadto zawierają sporo błonnika i zdrowego dla serca tłuszczu.

Zwolennicy jagód acai przekonują, że mają one cudowne właściwości rozwiązywania wielu problemów zdrowotnych. I tak, dzięki ogromnej ilości przeciwutleniaczy mają hamować proces starzenia się, przeciwdziałać nowotworom i stanom zapalnym stawów.

Dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego i linolowego pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL  i jednoczęśnie podwyższają poziom jego zdrowej frakcji HDL, co ma istotne znaczenie w zapobieganiu miażdżycy i profilaktyce innych chorób układu krwionośnego. 

Mocno reklamowane są ostatnio odchudzające właściwości jagód acai. Wynikać one mają z dużej zawartości błonnika, przyspieszającego przemianę materii a jednocześnie dającego uczucie sytości i tym samym zapobiegającego podjadaniu.

Czy tak jest w rzeczywistości? Przyjrzyjmy się przeciwutleniającej mocy jagód acai.

Na liście ORAC zajmują 7 miejsce z imponującą ilością przeciwutleniaczy102.700 µmol TE/100g. Wyższą ilością przeciwutleniaczy mogą poszczycić się tylko przyprawy takie jak goździki (314.446 ), cynamon (267.536 ) czy oregano (200.129). W tym porównaniu znana z przeciwutleniaczy gorzka czekolada (20.823 ), papryka (17.919 ), aronia (16.062), czy orzechy włoskie (13.541 ), nie mówiąc już o jagodach, porzeczkach, malinach, śliwkach czy czerwonym winie (5.000 do 7.000) mogą wyglądać blado. Jest jednak jeden szczegół zmieniający wymowę tych cyfr. Otóż zawartość przeciwutleniaczy zawartych w acai dotyczy liofilizowanych owoców. A 100 g w tym przypadku to ogromna ilość i nie może porównywać się ze 100 g świeżej papryki, borówek czy śliwek. 

Ponadto ilość badań naukowych potwierdzających niezwykłe właściwości jagód acai jest ograniczona i praktycznie żadne badanie nie udowodniło przekonywująco ich cudownych właściwości.

Faktem jest jednak, że jagody acai są bogate w przeciwutleniacze i inne składniki ważne dla prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Jeśli zatem chcesz spożywać je w postaci suplementów, napojów czy w innej formie, poszukaj ich w sklepach ze zdrową żywnością.

Pamiętaj jednak, że jagody acai są bezpieczne do spożycia pod warunkiem, że nie jesteś na nie uczulona. A jeśli chcesz przyjmować wyższe ilości acai np. w  suplementach diety,  skonsultuj to z lekarzem. Jest to szczególnie ważne dla osób przyjmujących leki obniżające poziom cholesterolu, leczących się z powodu cukrzycy, czy chorób nerek, ponieważ duże ilości acai mogą mieć wpływ na zażywane leki.

Ważne jest również, aby poinformować lekarza, że spożywasz preparaty z jagodami acai jeśli masz zaplanowany rezonans magnetyczny. Bardzo duże dawki acai mogą bowiem wpływać na wyniki tego badania.

barb

 

Zobacz również:

Właściwości czarnej porzeczki


Niesamowita czarna porzeczka

winogrona


Winogrona na serce

Leczące wiśnie


Przeciwutleniacze z wiśni