Duża ilość cytrusów w diecie obniża ryzyko udaru u kobiet

Składnik owoców cytrusowych może obniżać ryzyko udaru mózgu – wskazują badania na blisko 70 tys. kobiet. Informację na ten temat podaje czasopismo „Stroke”.

Naukowcy z University of East Anglia w Norwich doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych zbieranych przez 14 lat wśród blisko 70 tys. kobiet (w badaniu o nazwie Nurse's Health Study). Raz na cztery lata panie udzielały informacji na temat spożywanych przez siebie pokarmów, zwłaszcza owoców i warzyw.

Analizę przeprowadzono pod kątem zawartości w diecie związków roślinnych o nazwie flawonoidy a ogólnym ryzykiem udaru mózgu, jak również udaru niedokrwiennego i krwotocznego.

Flawonoidy pełnią w roślinach funkcję barwników, przeciwutleniaczy (neutralizują wolne rodniki), a także stanowią naturalną ochronę przed grzybami i owadami. Pod uwagę badacze wzięli sześć głównych podgrup flawonoidów, które wchodzą w skład składnikiem diety Amerykanów. Były to flawonony, antocyjany, flawono-3-ole, flawonoidy polimeryczne, flawonole i flawony.

Nie zaobserwowano związku między ogólnym spożyciem flawonoidów a ryzykiem udaru mózgu. Jednak kobiety, których dieta była bogata we flawonony z cytrusów miały o ok. 20 proc. niże ryzyko udaru niedokrwiennego (tj. spowodowanego zablokowaniem tętnicy przez zakrzep) w porównaniu z paniami, które konsumowały ich najmniej.

Jak oceniają autorzy pracy, wyniki najnowszych badań epidemiologicznych potwierdzają rezultaty wcześniejszych prac eksperymentalnych, z których wynikało, że składniki cytrusów mają działanie ochronne wobec serca.

Może to po części wynikać z przeciwzapalnego działania flawononów i ich korzystnego wpływ na ściany naczyń krwionośnych, z czym wiąże się niższe ryzyko miażdżycy.

W najnowszych badaniach źródłem flawononów były głównie (tj. w 82 proc.) pomarańcze i sok pomarańczowy, a w dalszej kolejności grejpfruty i sok grejpfrutowy (14 proc.). Badacze rekomendują jednak zwiększenie spożycia owoców cytrusowych, a nie soków z powodu wysokiej zawartości cukru w tych, które są produkowane na rynek.

źródło: PAP - Nauka w Polsce

 

Zobacz również:

Dieta dla serca


Dieta dla serca

Moc procyjanidyn


Magia procyjanidyn

Serce kobiety


Serce kobiety