Winogrona na serce

Winogrona przeciw zawałomWinogrona to zasobny magazyn przeciwutleniaczy, są niezwykle bogate w witaminy i sole mineralne. Są zasobne w witaminę A, witaminy grupy B, witaminę PP i C oraz wapń, fosfor, żelazo, potas, mangan. Czerwone winogrona zawierają kwercetynę, jeden z najsilniej działających przeciwutleniaczy. Są zasadotwórcze, więc są szczególnie polecane cierpiącym na nadkwasotę. Dzięki związkom mineralnym, z potasem na czele, winogrona działają moczopędnie, czyszczą nerki, regulują pracę wątroby i woreczka żółciowego, a pestki winogron działają pobudzająco na ruch robaczkowy jelit. W badaniach laboratoryjnych ciemne winogrona maja działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Ale najcenniejsza w winogronach jest jego zdolność do podwyższania poziomu „dobrego” cholesterolu HDL oraz do obniżania lepkości krwi, czyli działania przeciwzakrzepowego. Dzieje się tak za sprawą resveratrolu, substancji zawartej w skórce. Winogrona atakowane przez infekcje grzybicze wytwarzają na swej skórce swoisty „pestycyd” czyli właśnie resveratrol, chroniący je przed chorobą. Substancja ta przechodzi do soków i wina i ma działanie przeciwzakrzepowe. Resveratrol występuje jednak tylko w czerwonym winie, w którego procesie produkcji fermentuje się całe grona, w przeciwieństwie do wina białego produkowanego z soku pozbawionego skórki. Okazało się, ze najwięcej tej substancji występuje w czerwonym francuskim winie Bordeaux.

Resveratol jest także w czerwonym soku winogronowym, ale jest go tam trzykrotnie mniej niż w takiej samej ilości czerwonego wina. W winogronach sprzedawanych do jedzenia jest bardzo mało resveratrolu, gdyż są one opryskiwane sztucznymi preparatami przeciwko grzybicom i innym chorobom i dlatego nie wytwarzają własnej ochrony. Jednak 450 g winogron z domowej hodowli (nie pryskanych) może zawierać tyle resveratrolu, co 450 ml czerwonego wina.

Jeśli więc masz ogródek albo działkę, posadź koniecznie czerwone winogrona. Nie dorównają smakiem tym z Grecji czy Hiszpanii, ale będą pełne cennego dla serca resveratrolu.

tekst oprac. barb
na podstawie: Sekcja Kuchnia, poz.8.

 

Zobacz również:

Jabłko na raka


Jabłka na zdrowie

Alkohol - zdrowy czy nie?


Zdrowy alkohol?

Moc procyjanidyn


Magia procyjanidyn