Truskawki pełne skarbów

Ale zdrowe truskawkiPojawiły się już nasze krajowe truskawki. Sezon na nie jest krótki, więc korzystaj z nich póki czas, bo naprawdę warto. Truskawki posiadają wspaniałe wartości odżywcze, kosmetyczne, a także lecznicze.

Na ogół każdy potrafi zjeść ich na raz więcej niż 100 g, a już taka dawka truskawek zawiera 60 mg witaminy C, aż 100 mcg witaminy B2, 30 mcg witaminy B1 i tylko 100 j.m. witaminy A. Poza tym są w nich prawie wszystkie makro- i mikroelementy, a przede wszystkim: żelazo, wapń, dużo fosforu, sporo magnezu i manganu (na cerę i włosy). A przy tym całym bogactwie, 100 g truskawek dostarcza tylko 40 kalorii.

Właściwości lecznicze truskawek

Jedzenie truskawek można polecać wszystkim, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Nawet cukrzycy świetnie je znoszą, ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne cukry - glukozę i fruktozę. Truskawek powinni unikać tylko osoby uczulone na nie, ale to zdarza się bardzo rzadko.

Truskawki działają odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco. Powinni je zatem jadać w dużych ilościach reumatycy, artretycy, podagrycy, wątrobiarze, nerkowcy, chorzy na płuca, dzieci i rekonwalescenci.
Sok z truskawek, dzięki zawartości fitoncydów ma właściwości bakteriobójcze. Truskawki , dzięki drobnym pestkom, mają też właściwości lekko przeczyszczające.

Napar z owoców i liści truskawki stosuje się jako środek moczopędny, przy leczeniu szkorbutu, krwawień z macicy, podagry, kamicy moczowej i żółciowej.

Truskawki w medycynie ludowej

W medycynie ludowej używa się truskawek w przypadkach niedokrwistości, osłabienia, krzywicy, krwotoków, żółtaczki, biegunek u dzieci, schorzeń przewodów moczowych i w zaburzeniach przemiany mineralnej.
Zewnętrznie, rozgniecione owoce i sok stosuje się w przypadkach zaniedbanej egzemy, przeciw piegom, plamom i wągrom. Świeże i nagrzane liście przykłada się do ran i wrzodów.
Napar i odwar z liści stosuje się przy zapaleniach okrężnicy, biegunce, żółtaczce, gruźlicy, obrzękach, wrzodach i wysypkach. Herbatkę z liści i kwiatów truskawki pije się bez ograniczeń przy przeziębieniach.

Jak jeść truskawki

Z truskawek przyrządza się dżemy, konfitury, kompoty, soki i przeróżne desery od koktajli po wypieki. Najlepiej jednak jeść je na surowo, same lub z jogurtem czy śmietaną, z cukrem lub bez.

Wskazówka:
Truskawki przed spożyciem powinny być dokładnie myte. Należy to robić pod bieżącą wodą, przed obraniem z szypułek, aby woda nie dostała się do wnętrza owocu.

tekst oprac. barb
na podstawie: Sekcja Zdrowie, poz.36 Sekcja Kuchnia, poz.6.

 

Zobacz również:

Truskawki na raka przełyku


Truskawki na raka przełyku

Jabłko na raka


Jabłka na zdrowie

Arbuz nie tylko na upały


Arbuz nie tylko na upały