jagody acai - czy takie cudowne?

Jagody acai to ostatnio modny produkt. Okrzyknięto je super pożywieniem ze względu na bogactwo witamin i przede wszystkim przeciwutleniaczy, dzięki którym mają być antidotum na wszelkie choroby. Czy rzeczywiście tak jest?

pomarancze-photoxpress 5050815Wielu z nas pomarańcze kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. I to nie dlatego, że w minionych latach można było je upolować w sklepach tylko przed świętami. W grudniu rozpoczyna się sezon na pomarańcze. Są wtedy najsłodsze i zawierają najwięcej składników odżywczych.

skorki-banana-photoxpress 3849610Banany są tak bogate w łatwo przyswajalne składniki odżywcze, że na dobrą sprawę można by żywić się tylko nimi. Ale cenne składniki znajdują się nie tylko w miąższu banana, ale także w jego skórce, którą można wykorzystać na różne sposoby.

cytrusy-udar-photoxpress_5248080Flawonoidy zawarte w owocach cytrusowych obniżają ryzyko udaru mózgu u kobiet. Po części wynika to  z przeciwzapalnego działania flawononów i ich korzystnego wpływu na ściany naczyń krwionośnych, z czym wiąże się niższe ryzyko miażdżycy.

kiwi-sxc.hu_1343974Owoce kiwi znane są ze swych ponadprzeciętnych walorów odżywczych. Dotychczasowe badania wykazaly, że mogą zredukować ryzyko nowotworów, zakrzepicy i udaru. Teraz okazuje się, że są pomocne również przy nadciśnieniu.

truskawki-sxc.hu_1339891Truskawki działaja odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco i bakteriobójczo. Ale to nie wszystko. Chronią również żołądek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez alkohol. Dowodzą tego badania międzynarodowego zespołu naukowców.

suszone-sliwki-sxc.hu_692397Suszone śliwki mogą wzmacniać kości, zwłaszcza w przypadku kobiet po menopauzie. W tym celu aukowcy zalecają profilaktyczne spożywanie 2-3 suszonych śliwek dziennie, a z czasem - od 6 do 10. Śliwki mogą być dodawane do wielu potraw.

winogrona-promienie-uvZwiązki obecne w winogronach chronią komórki ludzkiej skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV emitowanymi przez słońce - wynika z hiszpańskich badań, które publikuje pismo "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

obierki-jablka-miesnie-photoxpress_4794807Wiotczenie mięśni często towarzyszy różnym chorobom i jest elementem starzenia się. Jest to przypadłość dobrze rozpoznana, na którą nie ma lekarstwa. Okazuje się jednak, że pomóc może kwas ursolowy zawarty w skórce od jabłka.

truskawki-rak-przelyku-sxc.hu_1201963Truskawki są nie tylko niezwykle bogate w witaminy i minerały. Te smaczne owoce odkwaszają, działają bakteriobójczo, sprzyjają budowie czerwonych krwinek i ogólnie wzmacniają organizm. Okazuje się jednak, że to nie wszystko.

Jagodowe na chorobę ParkinsonaFlawonoidy, a zwłaszcza procyjanidyny, w które bogate są owoce jagodowe, jabłka, truskawki, czerwone wino, a także gorzka czekolada i owoce cytrusowe obniżają ryzyko zachorowalności na chorobę Parkinsona. Dowodzą tego najnowsze badania amerykańskie.

Wiśnie na bezsennośćCodzienne picie soku z wiśni pomaga na bezsenność i przyspiesza zasypianie. A to za sprawą melatoniny, pochodnej tryptofanu, który reguluje rytm aktywności i snu. Ponadto wiśnie są bardzo bogate także w inne cenne przeciwutleniacze.