- Kategoria: Owoce
Letnia kuchnia jest pełna kolorów. Początek lata to radosna czerwień i róż pod znakiem truskawek, malin i arbuzów. Sierpień to więcej stonowanych barw jak np. szlachetny granat. By w tym miesiącu wprowadzić ten kolor do swojej kuchni postaw na jeżyny, aronię i jagody. Nie dość, że będzie pysznie, to jeszcze zdrowo!
- Kategoria: Owoce
Jagody acai to ostatnio modny produkt. Okrzyknięto je super pożywieniem ze względu na bogactwo witamin i przede wszystkim przeciwutleniaczy, dzięki którym mają być antidotum na wszelkie choroby. Czy rzeczywiście tak jest?
- Kategoria: Owoce
Wielu z nas pomarańcze kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. I to nie dlatego, że w minionych latach można było je upolować w sklepach tylko przed świętami. W grudniu rozpoczyna się sezon na pomarańcze. Są wtedy najsłodsze i zawierają najwięcej składników odżywczych.
- Kategoria: Owoce
Banany są tak bogate w łatwo przyswajalne składniki odżywcze, że na dobrą sprawę można by żywić się tylko nimi. Ale cenne składniki znajdują się nie tylko w miąższu banana, ale także w jego skórce, którą można wykorzystać na różne sposoby.
- Kategoria: Owoce
Flawonoidy zawarte w owocach cytrusowych obniżają ryzyko udaru mózgu u kobiet. Po części wynika to z przeciwzapalnego działania flawononów i ich korzystnego wpływu na ściany naczyń krwionośnych, z czym wiąże się niższe ryzyko miażdżycy.
- Kategoria: Owoce
Owoce kiwi znane są ze swych ponadprzeciętnych walorów odżywczych. Dotychczasowe badania wykazaly, że mogą zredukować ryzyko nowotworów, zakrzepicy i udaru. Teraz okazuje się, że są pomocne również przy nadciśnieniu.
- Kategoria: Owoce
Truskawki działaja odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco i bakteriobójczo. Ale to nie wszystko. Chronią również żołądek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez alkohol. Dowodzą tego badania międzynarodowego zespołu naukowców.
- Kategoria: Owoce
Suszone śliwki mogą wzmacniać kości, zwłaszcza w przypadku kobiet po menopauzie. W tym celu aukowcy zalecają profilaktyczne spożywanie 2-3 suszonych śliwek dziennie, a z czasem - od 6 do 10. Śliwki mogą być dodawane do wielu potraw.
- Kategoria: Owoce
Związki obecne w winogronach chronią komórki ludzkiej skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV emitowanymi przez słońce - wynika z hiszpańskich badań, które publikuje pismo "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
- Kategoria: Owoce
Wiotczenie mięśni często towarzyszy różnym chorobom i jest elementem starzenia się. Jest to przypadłość dobrze rozpoznana, na którą nie ma lekarstwa. Okazuje się jednak, że pomóc może kwas ursolowy zawarty w skórce od jabłka.
- Kategoria: Owoce
Truskawki są nie tylko niezwykle bogate w witaminy i minerały. Te smaczne owoce odkwaszają, działają bakteriobójczo, sprzyjają budowie czerwonych krwinek i ogólnie wzmacniają organizm. Okazuje się jednak, że to nie wszystko.
- Kategoria: Owoce
Flawonoidy, a zwłaszcza procyjanidyny, w które bogate są owoce jagodowe, jabłka, truskawki, czerwone wino, a także gorzka czekolada i owoce cytrusowe obniżają ryzyko zachorowalności na chorobę Parkinsona. Dowodzą tego najnowsze badania amerykańskie.
- Kategoria: Owoce
Codzienne picie soku z wiśni pomaga na bezsenność i przyspiesza zasypianie. A to za sprawą melatoniny, pochodnej tryptofanu, który reguluje rytm aktywności i snu. Ponadto wiśnie są bardzo bogate także w inne cenne przeciwutleniacze.
- Kategoria: Owoce
Kwasy fenolowe zawarte w śliwkach i brzoskwiniach niszczą komórki agresywnego raka piersi, oszczędzając zarazem komórki zdrowe. Dowodzi tego najnowsze badanie amerykańskich naukowców.
- Kategoria: Owoce
Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców. Może dlatego nie doceniamy ich wartości. Anglicy mawiają „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie” i jest w tym dużo prawdy. Coraz więcej badań dowodzi leczniczej mocy poczciwych jabłek.
- Kategoria: Owoce
Gonimy za egzotycznymi owocami, wierząc w ich cudowną moc leczniczą, i zapominamy że na własnym podwórku mamy naprawdę nadzwyczajny owoc. Owoce czarnej porzeczki to najwspanialsze źródło niemal wszystkich niezbędnych witamin, a przede wszystkim jedno z najlepszych źródeł witaminy C.
- Kategoria: Owoce
Nic tak nie gasi pragnienia jak arbuz. Jest więc nieoceniony na upały. A przy tym uzupełnia minerały utracone z potem, dostarcza cennych przeciwutleniaczy i ma pewna właściwości lecznicze. Jakie ma wartości odżywcze i lecznicze?
- Kategoria: Owoce
Jedno jabłko dziennie w połączeniu z innymi owocami i warzywami może zapobiec rakowi piersi. Tak wynika z 6 różnych badań, opublikowanych na łamach Journal of Agricultural and Food Chemistry. Na razie są to badania na szczurach, ale całkiem obiecujące.
Strona 1 z 2