jagody acai - czy takie cudowne?

Jagody acai to ostatnio modny produkt. Okrzyknięto je super pożywieniem ze względu na bogactwo witamin i przede wszystkim przeciwutleniaczy, dzięki którym mają być antidotum na wszelkie choroby. Czy rzeczywiście tak jest?

pomarancze-photoxpress 5050815Wielu z nas pomarańcze kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. I to nie dlatego, że w minionych latach można było je upolować w sklepach tylko przed świętami. W grudniu rozpoczyna się sezon na pomarańcze. Są wtedy najsłodsze i zawierają najwięcej składników odżywczych.

skorki-banana-photoxpress 3849610Banany są tak bogate w łatwo przyswajalne składniki odżywcze, że na dobrą sprawę można by żywić się tylko nimi. Ale cenne składniki znajdują się nie tylko w miąższu banana, ale także w jego skórce, którą można wykorzystać na różne sposoby.

cytrusy-udar-photoxpress_5248080Flawonoidy zawarte w owocach cytrusowych obniżają ryzyko udaru mózgu u kobiet. Po części wynika to  z przeciwzapalnego działania flawononów i ich korzystnego wpływu na ściany naczyń krwionośnych, z czym wiąże się niższe ryzyko miażdżycy.

kiwi-sxc.hu_1343974Owoce kiwi znane są ze swych ponadprzeciętnych walorów odżywczych. Dotychczasowe badania wykazaly, że mogą zredukować ryzyko nowotworów, zakrzepicy i udaru. Teraz okazuje się, że są pomocne również przy nadciśnieniu.

truskawki-sxc.hu_1339891Truskawki działaja odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco i bakteriobójczo. Ale to nie wszystko. Chronią również żołądek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez alkohol. Dowodzą tego badania międzynarodowego zespołu naukowców.

suszone-sliwki-sxc.hu_692397Suszone śliwki mogą wzmacniać kości, zwłaszcza w przypadku kobiet po menopauzie. W tym celu aukowcy zalecają profilaktyczne spożywanie 2-3 suszonych śliwek dziennie, a z czasem - od 6 do 10. Śliwki mogą być dodawane do wielu potraw.

winogrona-promienie-uvZwiązki obecne w winogronach chronią komórki ludzkiej skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV emitowanymi przez słońce - wynika z hiszpańskich badań, które publikuje pismo "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

obierki-jablka-miesnie-photoxpress_4794807Wiotczenie mięśni często towarzyszy różnym chorobom i jest elementem starzenia się. Jest to przypadłość dobrze rozpoznana, na którą nie ma lekarstwa. Okazuje się jednak, że pomóc może kwas ursolowy zawarty w skórce od jabłka.

truskawki-rak-przelyku-sxc.hu_1201963Truskawki są nie tylko niezwykle bogate w witaminy i minerały. Te smaczne owoce odkwaszają, działają bakteriobójczo, sprzyjają budowie czerwonych krwinek i ogólnie wzmacniają organizm. Okazuje się jednak, że to nie wszystko.

Jagodowe na chorobę ParkinsonaFlawonoidy, a zwłaszcza procyjanidyny, w które bogate są owoce jagodowe, jabłka, truskawki, czerwone wino, a także gorzka czekolada i owoce cytrusowe obniżają ryzyko zachorowalności na chorobę Parkinsona. Dowodzą tego najnowsze badania amerykańskie.

Wiśnie na bezsennośćCodzienne picie soku z wiśni pomaga na bezsenność i przyspiesza zasypianie. A to za sprawą melatoniny, pochodnej tryptofanu, który reguluje rytm aktywności i snu. Ponadto wiśnie są bardzo bogate także w inne cenne przeciwutleniacze.

Śliwki na raka piersiKwasy fenolowe zawarte w śliwkach i brzoskwiniach niszczą komórki agresywnego raka piersi, oszczędzając zarazem komórki zdrowe. Dowodzi tego najnowsze badanie amerykańskich naukowców.

Lecznicze właściwości jabłekJabłka to jedne z najpopularniejszych owoców. Może dlatego nie doceniamy ich wartości. Anglicy mawiają „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie” i jest w tym dużo prawdy. Coraz więcej badań dowodzi leczniczej mocy poczciwych jabłek.

Bezcenna czarna porzeczka Gonimy za egzotycznymi owocami, wierząc w ich cudowną moc leczniczą, i zapominamy że na własnym podwórku mamy naprawdę nadzwyczajny owoc, o ogromnych wartościach odżywczych i wielkim potencjale leczniczym.

Leczniczy arbuzNic tak nie gasi pragnienia jak arbuz. Jest więc nieoceniony na upały. A przy tym uzupełnia minerały utracone z potem, dostarcza cennych przeciwutleniaczy i ma pewna właściwości lecznicze. Jakie ma wartości odżywcze i lecznicze?

Jabłko na raka piersiJedno jabłko dziennie w połączeniu z innymi owocami i warzywami może zapobiec rakowi piersi. Tak wynika z 6 różnych badań, opublikowanych na łamach Journal of Agricultural and Food Chemistry. Na razie są to badania na szczurach, ale całkiem obiecujące.

Smaczne przeciwutleniaczeCodzienne jedzenie wiśni jest bardzo korzystne dla zdrowia, pozwala między innymi obniżyć ryzyko chorób serca i stanów zapalnych. Wszystko dzięki przeciwutleniaczom nadającym wiśniom ich głęboko czerwony kolor.