Herbaty, które mają najwięcej prozdrowotnych zalet

Niektóre herbaty i napary ziołowe od dawna uznawane są za korzystne dla zdrowia. Herbata na początku traktowana była jako lekarstwo i dopiero później otrzymała status napoju pitego dla przyjemności.  Potwierdzają to współczesne badania na temat historii picia herbaty na świecie.

Liście głównych odmian krzewów herbacianych - Camellia sinensis sinensis i Camellia sinensis assamica - są składnikiem większości naparów herbacianych, do których jesteśmy przyzwyczajeni: czarnej herbaty, zielonej herbaty, białej herbaty i herbaty oolong.

Istnieje jednak wiele innych rodzajów herbat i naparów z różnych innych roślin, takich jak Aspalathus linearis, który jest lepiej znany jako "rooibos" lub "redbush".  

Które herbaty mają najlepszy wpływ na nasze zdrowie?

1. Zielona herbata

Zielona herbata znana jest od lat ze swoich prozdrowotnych właściwości. I te właściwości potwierdzone są badaniami naukowymi.

Zielona herbata może poprawiać funkcje poznawcze. Naukowcy z Szpitala Uniwersyteckiego w Bazylei w Szwajcarii odkryli, że zdrowi ludzie, którzy zgodzili się spożywać napój bezalkoholowy zawierający 27,5 gram ekstraktu zielonej herbaty wykazywali bardziej intensywną aktywność w obszarach mózgu związanych z pamięcią roboczą. Dlatego uczestnicy, którzy spożywali wyciąg z zielonej herbaty, mieli lepszą łączność między płatami czołowymi i ciemieniowymi mózgu, które są dwoma regionami zaangażowanymi w aspekty uczenia się, procesy pamięci i podejmowanie decyzji.

Korzyści zdrowotne z picia zielonej herbaty wynikają z zawartych w niej polifenoli, które są mikroelementami o właściwościach przeciwutleniających. Jako substancje przeciwutleniające, substancje te mogą chronić przed działaniem wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórek, co z kolei wiąże się ze starzeniem.

Badanie przeprowadzone w 2017 r. opublikowane na łamach czasopisma Journal of American Chemical Society wykazało, że jeden z  polifenoli znajdujących się w zielonej herbacie - zwany galusanem epigalokatechiny - może zmniejszać ryzyko choroby Alzheimera poprzez interakcje z "cegiełkami", które tworzą płytki beta-amyloidowe.

Nagromadzenie tych płytek w mózgu jest typowe dla choroby Alzheimera i prowadzi do utraty komórek nerwowych i ich połączeń.  Zdaniem szwajcarskich naukowców, kwas galusowy epigallokatechiny może powstrzymać tworzenie się beta-amyloidu w płytkach, potencjalnie przyczyniając się do powstrzymania choroby Alzheimera.

Ten sam polifenol z zielonej herbaty może spowalniać wzrost komórek nowotworowych niektórych typów nowotworów, takich jak rak trzustki. Sugerują to badania prowadzone przez instytut Biomedical Research Institute w Kalifornii, z których wynika, że galusan epigalokatechiny może zaburzać metabolizm komórek raka trzustki, a tym samym zaburzać ich wzrost.

2. Biała herbata

O ile wszyscy chyba słyszeli o potędze przeciwutleniających polifenoli z zielonej herbaty, nie wszyscy wiedzą,  że pod względem zawartości polifenoli przewyższa ją biała herbata. I dlatego to właśnie biała herbata uznawana jest za „eleksir młodości”. Polifenole z białej herbaty najintensywniej wyłapują wolne rodniki opóźniając proces  starzenia się organizmu. 

Dobroczynny wpływ białej herbaty na organizm potwierdziło wiele badań naukowych, wykazując jej działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a przede wszystkim podnoszące odporność człowieka.

Badania dowodzą, że ta odmiana herbaty ma nie tylko najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne ale i antymutagenne, a więc działa przeciwnowotworowo. Zatem wskazane jest, by osoby genetycznie obciążone chorobami nowotworowymi spożywały duże ilości białej herbaty.

Poza tym zapobiega miażdżycy, regulując poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Wykazuje przy tym działanie przeciwstresowe i przeciwzapalne. O białej herbacie powinny pomyśleć osoby zagrożone cukrzycą, gdyż pomaga ona w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru, a przy tym nawilża. 

Biała herbata, pomimo swojego łagodnego smaku, zawiera więcej pobudzającej teiny niż inne herbaty. W związku z tym wpływa korzystnie na koncentrację i pracę mózgu

3. Herbata jaśminowa

To, co nazywamy "herbatą jaśminową", to rodzaj napoju, który zazwyczaj ma jako bazę zieloną herbatę, do której dodaje się kwiaty jaśminu w celu uzyskania wzbogaconego aromatu.

Herbata jaśminowa jest ważnym składnikiem diety Japończyków, znanych z długowieczności. Jednak korzyści płynące z herbaty jaśminowej wynikają nie tylko z przeciwutleniającego działania samej herbaty zielonej, ponieważ kwiaty jaśminu również dodają do mieszanki własne właściwości lecznicze. Kwiaty jaśminu zawierają bowiem przeciwutleniacze, które mogą chronić komórki przed uszkodzeniami związanymi z wiekiem. Przypisuje im się poprawą fizycznego samopoczucia i mówi się, że zmniejsza wpływ stresu na organizm. Dlatego niektórzy badacze eksperymentowali ze związkami pochodzącymi z tej rośliny w poszukiwaniu lepszych terapii.

Na przykład prof. Eliezer Flescher z Uniwersytetu w Tel Awiwie w Izraelu zauważył, że jasmonian metylu, który jest związkiem uzyskanym z kwasu jasmonowego, znajdującego się w roślinie jaśminu, indukuje śmierć komórek raka szyjki macicy.

A jeśli lubisz pić herbatę jaśminową tylko z powodu jej zapachu, to jest to naprawdę dobry powód. Badania opublikowane w European Journal of Applied Physiology wyjaśniły, że zapach jaśminowej herbaty działa kojąco, jest w stanie uspokoić nerwy i może pomóc w regulacji nastroju.

4. Herbata Rooibos

Innym rodzajem herbaty o właściwościach przeciwutleniających jest rooibos lub "herbata czerwonobrązowa", która jest przygotowywana z rośliny Aspalathus linearis pochodzącej z Republiki Południowej Afryki.

Herbata Rooibos może chronić zdrowie wątroby. Badania sugerują, że działanie przeciwutleniające rooibos są podobne, jeśli nie tak silne, jak te z zielonej herbaty.

Niedawne badania na modelu szczurzym sugerują, że przeciwutleniacze w herbacie rooibos mogą chronić wątrobę przed stresem oksydacyjnym, pomagając uczynić ten organ bardziej odpornym na indukowane uszkodzenia. Naukowcy, którzy przeprowadzili badanie, zauważyli, że herbatka rooibos lub suplementy z niej mogą przynieść korzyści zdrowotne.

"Wyniki tego badania sugerują, że dzienne spożycie niesfermentowanej herbaty ziołowej rooibos lub pochodnego komercyjnego dodatku rooibos może przynieść korzyści dla zdrowia ludzkiego, zapewniając wątrobie zwiększoną zdolność antyoksydacyjną w celu zmniejszenia uszkodzeń wywołanych przez substancje toksyczne."

Co więcej, rooibos został również wymieniony jako pomocny w obniżaniu ciśnienia krwi i rozluźnieniu napiętych mięśni, co sugeruje, że aktywnym składnikiem w tym przypadku może być jeden z flawonoidów (pigmentów), który zawiera: chrysoeriol.

W przeciwieństwie do zielonej lub czarnej herbaty, rooibos nie zawiera żadnej kofeiny, więc nie będzie miał takich samych stymulujących efektów. Dzięki temu można bezpiecznie pić ją wieczorem.

5. Herbata hibiskusowa

Osoby lubiące orzeźwiający smak bardziej kwaśnego naparu, mogą również znać napary ziołowe hibiskusa. Kwiaty hibiskusa mogą być używane jednak nie tylko do wytwarzania orzeźwiających napojów, ale także stosowane jako dodatek do sałatek lub innych wyrafinowanych potraw.

Badania sugerują, że ekstrakty z kielicha hibiskusa i liści hibiskusa mają działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. A to dlatego, że są bogate w przeciwutleniacze, które mogą chronić przed oksydacyjnym działaniem wolnych rodników na poziomie komórkowym, a także zwalczać niektóre typy komórek białaczkowych.

Dzięki przeciwutleniaczom herbata hibiskusowa może przyczyniać się również do zdrowego układu sercowo-naczyniowego, pomagając w regulacji skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi.

Korzyści zdrowotne przynoszą także polifenole z liści hibiskusa. Wg badania z 2015 roku, opublikowanego na łamach Journal of Food Science, mogą pomóc w zwalczaniu komórek nowotworowych w raku skóry. Inne badanie z tego samego roku, przeprowadzone przez tajwańskich naukowców sugeruje, że wyciągi z liści hibiskusa mogą hamować działanie komórek raka prostaty.

Pijmy więc herbaty nie tylko dla przyjemności, ale i dla zdrowia. Pamiętajmy jednak, że „jedna jaskółka nie czyni wiosny” i sama herbata niewiele da jeśli nie będziemy prowadzili zdrowego stylu życia.

barb

 

Zobacz również:

Zielona herbata


Zielona herbata

Zielona herbata a cukier


Cukier do zielonej herbaty?

Zielona herbata pomocna przy odchudzaniu


Odchudzająca zielona herbata