Trzy filiżanki kawy dziennie przedłużą życie

Dobra wiadomość dla miłośników kawy: dwa niezależne badania przeprowadzone w 10 krajach europejskich i w USA potwierdziły zdrowotne wlaściwości kawy. 

Już w przeszłości liczne badania sugerowały pozytywny wpływ kawy na nasze zdrowie. Kawa usprawnia trawienie i poprawia zdolności pamięciowe. Ale to nie wszystko: kawa do pewnego stopnia chroni nas przed niektórymi nowotworami (rak pęcherza moczowego, piersi, jelita grubego i macicy). Liczne badania wykazały również, że wysokie spożycie kawy wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy, a nawet zmniejszeniem ryzyko włóknienia i marskości wątroby u osób chorujących na wirusowe zapalenie wątroby. Inni sugerowali związek między zmniejszeniem ryzyka choroby Parkinsona czy Alzheimera u osób pijących trzy filiżanki kawy dziennie.

Ale dwa nowe badania opublikowane w amerykańskim czasopiśmie Annals of Internal Medicine przynoszą miłośnikom kawy jeszcze lepszą wiadomość. Pierwsze badanie oparte na danych zebranych od 520.000 kobiet i mężczyzn w wieku do 16 lat, w ramach europejskiego badania Cancer and Nutrition (EPIC), przeprowadzono w 10 krajach europejskich. Rezultat: konsumenci około trzech filiżanek kawy dziennie, w tym bezkofeinowej mogą się spodziewać dłuższego życia w stosunku do osób unikających kawy. Zdaniem naukowców zwiększone spożycie kawy jest związane z niższym ryzykiem wszystkich przyczyn śmiertelności, a zwłaszcza tych związanych z chorobami układu krążenia i układu pokarmowego.  Naukowcy potwierdzają również, że antyoksydanty zawarte w kawie odgrywają ważną rolę w profilaktyce raka.

Drugie badanie, przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych na ponad 185.000 osób dorosłych ze wszystkich środowisk, również potwierdza pozytywny wpływ kawy na zdrowie. Autorzy zauważają, że spożycie kawy jest skorelowane ze spadkiem śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych, oddechowych, nerek, raka i cukrzycy. I tak okazało się, że ryzyko śmierci w czasie trwania badania u osób pijących jedną filiżankę kawy dziennie było o 12% mniejsze niż u osób nie pijących kawy i o 18% mniejsze u osób spożywających trzy kubki kawy dziennie. Konkluzje badania nie uległy zmianie po uwzględnieniu takich czynników jak wiek uczestników badania, ich płeć, palenie papierosów czy picie alkoholu.

Autorzy wprawdzie podkreślają, że ich badania mają charakter obserwacyjny i nie wykazują zależności przyczynowo-skutkowej między piciem kawy i zmniejszoną śmiertelnością, ale wyniki sugerują wyraźnie, że umiarkowane picie do trzech filiżanek kawy dziennie może być korzystne dla zdrowia. 

Niestety, spożycie kawy większe niż 4 filizanki dziennie nie oznacza jeszcze dłuższego życia. Według Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), zalecana dzienna dawka kawy nie powinna przekraczać 400 mg kofeiny czyli cztery filiżanki espresso dziennie i 200 mg dla kobiet w ciąży. Przy wyższym spożyciu zwiększone jest ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Osoby chorujące na serce, ze względu na podatność na nadciśnienie, powinny więc unikać spożywania dużych ilości kawy. 

barb

 

Zobacz również:

kawa a rak piersi


Gdy kofeiny jest za dużo

Kawa - więcej szkody czy pozytku?


Kawa - szkodliwa czy zdrowa?

kawa nie zawsze zdrowa


Ryzykowna kawa?