Cukier i zielona herbata

O cukrze wiemy, że powoduje nadwagę, niszczy zęby, zaburza pracę jelit, przyczynia się do rozwoju miażdżycy i negatywnie wpływa na pracę mózgu. Wiemy to i staramy się ograniczyć jego konsumpcję. A teraz okazuje się, że cukier zwiększa znacząco przyswajalność polifenoli z zielonej herbaty. Wynika to z badań naukowców z Purdue University, których wyniki zostały opublikowane na łamach Food Research International i zrelacjonowane przez serwis Foodnavigator-usa.com.

Zielona herbata to bogate źródło katechin i innych polifenoli, które chronią nasze serce i układ krążenia, zapobiegają nowotworom, sprzyjają utrzymaniu prawidłowej wagi i chronią nas przed chorobą Alzheimera. Badania dowodzą również, że zielona herbata ma właściwości odmładzające komórki naszego ciała.

Teraz naukowcy dowiedli, że dodatek cukru i witaminy C do zielonej herbaty zwiększa dwukrotnie przyswajalność katechin i innych polifenoli. Oczywiście wyniki te powinny być potwierdzone innymi badaniami. Nie wiemy też czy dobroczynny wpływ zwiększonej ilości polifenoli przewyższa negatywne skutki spożycia cukru. Nie wiadomo również w jaki sposób cukier wpływa na przyswajalność polifenoli. Ale wiadomo, że bioprzystępność przeciwutleniaczy z owoców, gdzie występują one łącznie z cukrami, jest również wysoka. Może więc cukier pełni tu jakąś rolę?

Jaki z tego wniosek? To co wydaje nam się optymalne dziś, może nie być najlepsze jutro. Nie wiemy co powiedzą nam naukowcy jutro i za rok. Wydaje się więc, że nie należy przesadzać z określoną dietą i klasyfikowaniem wszelkich produktów na „dobre” i „złe”. Bardziej zróżnicowana dieta chyba będzie najrozsądniejszym wyjściem.

bajar

 

Zobacz również:

Zielona herbata


Zielona herbata

Zielona herbata chroniąca wzrok


Zielona herbata na dobry wzrok

Zielona herbata i paradontoza


Zielona herbata na paradontozę