Zdrowy alkohol?

Ze statystyk wynika, że spożywamy coraz mniej wódek gatunkowych i innych mocnych alkoholi. Rośnie za to spożycie wina i piwa. Czy to dobrze, czy źle?

Nadmiar alkoholu bywa tragiczny,

Alkohol jest toksycznym napojem odurzającym, którego przedawkowanie może skończyć się tragicznie. Butelka wódki wypita duszkiem może wywołać śpiączkę i spowodować śmierć. Pity w nadmiarze może powodować krótkotrwałe zatrucie, uszkodzenie wątroby, serca, otyłość, powstawanie niedoborów składników odżywczych, zwiększać zagrożenie chorobami nowotworowymi.

Nadmiar alkoholu

  • Jest trucizną dla mózgu. Upojenie alkoholowe zdecydowanie powoduje uszkodzenie mózgu, a szczególnie źle wpływa na pamięć.

  • Sprzyja udarom mózgu. Alkohol w bardzo dużych dawkach sprzyja zatorom i zakrzepom w naczyniach mózgowych. Dlatego wskaźnik ryzyka udaru mózgu u alkoholików jest sześciokrotnie wyższy niż u abstynentów. Ale umiarkowanie pijący (jeden, maksymalnie dwa drinki dziennie) mają już mniejszą skłonność do udarów niż abstynenci.

  • Nasila osteoporozę poprzez bezpośrednie atakowanie i uszkadzanie komórek kości. Picie alkoholu, zwłaszcza piwa i wódki, zwiększa ryzyko złamania szyjki kości udowej i kości przedramienia. Kobiety pijące dwa-trzy piwa dziennie podwajają ryzyko złamań szyjki kości udowej w porównaniu z abstynentkami, zaś picie ponad siedmiu drinków dziennie zwiększa ryzyko aż siedmiokrotnie.

  • Zwiększa ryzyko chorób nowotworowych, a zwłaszcza raka przewodu pokarmowego, wątroby, sutka, gruczołu krokowego oraz jelita grubego (w tym przypadku szczególnym winowajcą jest piwo). Ponadto najnowsze badania sugerują, że nadmierne spożycie alkoholu sprzyja rozsiewowi nowotworu poprzez tłumienie układu odpornościowego. Wystarczy kilka epizodów lub nawet jednorazowe nadużycie alkoholu, by przyspieszyć wzrost guza i przerzuty.

  • Może powodować wrzody żołądka. Zwłaszcza piwo i białe wino mają właściwości silnie pobudzające wydzielanie kwasów żołądkowych, odpowiedzialnych za wrzody i zgagi.

  • Sprzyja kamicy nerkowej. Są doniesienia, że alkohol może powodować podwyższenie stężenia wapnia i kwasu moczowego w moczu. Piwo natomiast zawiera szczawiany.

  • Podnosi ciśnienie krwi. Stwierdzono, że alkohol jest silniejszym czynnikiem podnoszącym ciśnienie niż sód. Nieumiarkowane picie alkoholu może spowodować wzrost ciśnienia o 25 mm Hg, a niektórzy eksperci donoszą, że nadmierne picie – nawet tylko „okazjonalne, ale przekraczające 6 drinków dziennie - może podwyższyć ciśnienie krwi o 50%!

ale w niewielkich ilościach jest zbawienny dla serca

Pity w niewielkich ilościach nie wywołuje negatywnych skutków zdrowotnych. Stwierdzono nawet pozytywny wpływ picia niewielkich ilości alkoholu. Okazało się bowiem, że niewielkie ilości alkoholu mogą zapobiegać zawałom, chorobom serca i powstawaniu kamieni żółciowych. „Najzdrowszym” alkoholem okazało się czerwone wino, które zawiera dużo flawonoidów (zwłaszcza polifenolów ze skórki winogron). Niewielka ilość czerwonego wina zmniejsza lepkość krwi, przeciwdziałając tworzeniu się zakrzepów. Poza tym czerwone wino zwiększa ilość „dobrego” cholesterolu HDL. Zawdzięcza to resveratrolowi, substancji zawartej w skórce winogron (dlatego białe wino, wytwarzane z winogron bez skórki, nie ma tych właściwości).
Każdy napój alkoholowy w niewielkich ilościach zmniejsza zagrożenie chorobami serca, obniżając poziom „złego” cholesterolu LDL i podnosząc poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
Niektóre napoje alkoholowe zawierają składniki odżywcze (np. piwo – witaminy z grupy B, czerwone wino – żelazo i przeciwutleniacze), ale większość z nich nie ma żadnych wartości odżywczych.

Bezpieczna ilość alkoholu

Jeśli pijesz alkohol, pij umiarkowanie. Jeden, maksymalnie dwa drinki dziennie są bezpieczną dawką. Za „1 drink” uważa się 44 ml napoju wysokoprocentowego – 40% (wódka, whisky, brandy), 350 ml piwa (5% alkoholu) lub 150 ml wina (12% alkoholu).
U osoby ważącej 70 kg spożycie takiej porcji daje maksymalne stężenie alkoholu 0,2-0,4 promila (różnice zależą od szybkości spożycia i stopnia wchłaniania). Alkohol jest wydalany z ustroju z szybkością 8g/godzinę, czyli spożycie „1 drinka” wymaga około dwóch godzin dla obniżenia poziomu alkoholu we krwi.

Uwaga:
Jeśli już pijesz i nie masz problemu alkoholowego, to jeden-dwa drinki dziennie, wypijane regularnie, mogą pomóc zabezpieczyć serce. Większa ilość alkoholu jest niebezpieczna, zaś nieumiarkowane picie jest szczególnie groźne dla serca i w ogóle dla zdrowia. Jeśli nie pijesz, nie zaczynaj pić dla ochrony swego serca. Jeśli pijesz nadmiernie, ogranicz picie. Alkohol w dużych dawkach jest zdecydowanie trucizną dla serca; może powodowac ciężkie uszkodzenie serca i nagłe zgony.

tekst oprac. barb
na podstawie: Sekcja Kuchnia, poz.8 i 13.

 

Zobacz również:

winogrona


Winogrona na serce

Moc procyjanidyn


Magia procyjanidyn

Woda i wino


Woda i wino