Jogurt nie tylko na zdrowe jelita

Jogurt, podobnie jak inne produkty mleczne, jest dobrym źródłem wapnia i białka, jednak prawdziwe korzyści z jego spożywania mogą zapewnić „dobre” bakterie, dodawane w procesie produkcji.

Najczęściej chodzi o bakterię Lactobacillus acidophilus, ale producenci jogurtów dodają też inne, korzystne dla zdrowia bakterie, np. Lactobacillus casei czy Bifidobacterium bifidus. Bakterie te pozwalają zachować równowagę mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym.

Właśnie za sprawa tych bakterii jogurt nie tylko łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe ale i stymuluje układ odpornościowy i prawdopodobnie może zapobiegać infekcjom drożdżycowym.

Na co pomaga jogurt?

Nietolerancja laktozy

Ludzie, którym w przewodzie pokarmowym brakuje pewnego enzymu, nie mogą trawić laktozy, czyli cukru zawartego w mleku. Dlatego mleko może u nich wywoływać biegunki czy wzdęcia. Jogurt nie daje takich objawów, choć zawiera również laktozę. A to dlatego, że bakterie użyte do produkcji jogurtu wytwarzają laktazę, enzym potrzebny do rozkładania mlecznego cukru.

Biegunki

Jeśli podczas przyjmowania antybiotyków dopadnie cię biegunka, przyczyną prawdopodobnie jest to, że antybiotyki zabijają nie tylko złe bakterie, ale i te dobre, potrzebne do zachowania jelit w zdrowiu. Dlatego w trakcie kuracji antybiotykowej należy przyjmować jednocześnie probiotyki, np. w postaci dobrych bakterii zawartych w jogurcie.

Lactobacillus acidophilus może pomóc także w przypadkach biegunek wywołanych infekcjami, w tym także tzw. biegunek podróżnch.

Wrzody trawienne i Helicobacter pylori

Większość wrzodów żołądka i jelit wywołuje bakteria Helicobacter pylori. Kuracja przy użyciu antybiotyków oraz leków zwanych inhibitorami pompy protonowej zawodzi u 10-23% pacjentów. Badania na ludziach wykazują jednak, że jogurt z żywymi kulturami bakterii osłabia aktywność H. pylori. Dlatego w trakcie kuracji antybiotykowej przy H. pylori zaleca się spożywanie dwa razy dziennie 170 g jogurtu zawierającego żywe kultury bakterii.

Zespół jelita nadwrażliwego

Kilka badań wykazało, że probiotyki zawarte w jogurcie mogą łagodzić niektóre objawy zespołu nadwrażliwego jelita, takie jak ból brzucha i wzdęcia. Jedno z badań sugeruje z kolei, że jedzenie jogurtu z probiotykami przez jeden miesiąc ogranicza stany zapalne występujące w takich przewlekłych chorobach jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniewskiego-Crohna.

Układ odpornościowy

Przewód pokarmowy zajmuje się nie tylko trawieniem pokarmów, ale służy także jako ważna część układu odpornościowego. W jelitach znajduje się ogromna ilość komórek odpornościowych i wszystko wskazuje na to, że probiotyki zawarte w jogurcie pomagają im działać z maksymalną wydajnością.

Badania dowodzą, że probiotyki dodawane do jogurtu – L. acidophilus, L. Casei oraz Bifidobacterium bifidus – zwiększają w jelitach poziom ważnego białka zwalczającego infekcje, tzw. wydzielniczej immunoglobuliny A. Inne badania wykazały, że limfocyty, wytwarzające przeciwciała i inne białka zwalczające infekcje stają się bardziej aktywne u ludzi przyjmujących suplementy z probiotykami lub spożywających jogurty probiotyczne. Probiotyki uaktywniają także makrofagi, inne białe krwinki pochłaniające zarazki. A więc regularne spożywanie jogurtu z żywymi kulturami bakterii może uchronić przed chorobą.

Możliwe, że zdolność jogurtu do stymulowania układu odpornościowego daje jeszcze większe korzyści. Wyniki badań sugerują bowiem, że może zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów, w tym okrężnicy i pęcherza.

Infekcje drożdżycowe

Niektóre badania wskazują, że regularne spożywanie jogurtu z żywymi kulturami bakterii może zapobiegać i leczyć infekcje drożdżycowe wywołane przez drożdżaka Candida albicans. Jednak były to wąsko zakrojone badania i dlatego wymagają potwierdzenia.

barb
na podstawie Sekcja Zdrowie, poz. 99

 

Zobacz również:

Probiotyki na zapalenie płuc


Probiotyki na zapalenie płuc

Lecznicze probiotyki


Niedoceniane probiotyki

Dieta a skład flory fakteryjnej


Dieta a skład flory bakteryjnej jelit