Cenne jajka

Jaja kurze to doskonały pokarm. Przede wszystkim są bogate w białko, które uważane jest za wzorcowe. Są również zasobne w fosfor i siarkę, potrzebne uczącym się oraz żelazo w najłatwiej przyswajalnej formie. Zawierają też wapń, magnez, potas, sód, mangan, cynk, miedź, krzemionkę, chlor, jod i fluor. Są bogate w witaminy A, D, B oraz F (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) i przeciwkrwotoczną witaminę K.

Żółtka jaj zawierają wprawdzie dużo cholesterolu, ale są także bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe - Omega-3 i Omega-6, które neutralizują działanie cholesterolu. Są też niezwykle bogate w cholinę, przeciwdziałającą odkładaniu się cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych.

Nie obawiajmy się zatem jajek ale też nie przesadzajmy, 5-7 jajek tygodniowo dla dorosłej osoby wystarczy. Najzdrowiej jest jeść jaja w koszulkach, czyli gotowane na pół miękko. Najmniej zdrowe, zwłaszcza w większych ilościach, są jajka surowe. Zawarta w nich avidyna blokuje przyswajanie przez organizm biotyny, czyli witaminy H, koniecznej do prawidłowego funkcjonowania skóry, porostu włosów, odporności na pewne choroby i prawidłowej przemiany materii.

Warto wiedzieć:

  • Spalone masło wytwarza toksyczną akroleinę ale jajka i omlety można smażyć na maśle, bo białko ścina się już przy 60 stopniach C, zanim masło zacznie sie palić.

  • Jeśli mamy problemy z gotowaniem jajek na miękko, włóżmy je do zimnej wody i wyjmijmy gdy woda zacznie wrzeć.

oprac. barb
źródło: Sekcja Kuchnia, poz. 6

 

Zobacz również:

Colesterol nie zawsze zły


Cholesterol - czy zawsze zły?

Jedzmy ryby


Kwasy Omega-3

Masło i sery z kwasami Omega-3


Masło i sery z Omega-3