- Kategoria: Nabiał
Nawet 70% ludzi na świecie nie toleruje laktozy – cukru występującego przede wszystkim w mleku i jego przetworach. Czy przy nietolerancji laktozy, z diety należy wykluczyć wszystkie produkty mleczne? Niekoniecznie. Jakie produkty mleczne można spożywać? Jaka jest zalecana ilość produktów mlecznych?
- Kategoria: Nabiał
Gatunków i rodzajów serów jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników, warunków dojrzewania. Z jakiego mleka powstaje Mozzarella, ile czasu dojrzewa Gouda i co wspólnego ma Roquefort z roztargnionym pastuszkiem? Pytania te nigdy więcej nie pozostaną bez odpowiedzi!
- Kategoria: Nabiał
Często zamiast pełnotłustych produktów mlecznych wybieramy te o niskiej zawartości tłuszczu w trosce o linię i obawiając się nadmiaru niezdrowych tłuszczów nasyconych. I słusznie, ale niskotłuszczowy nabiał ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale i psychiczne.
- Kategoria: Nabiał
Brie, Gouda, Cheddar, a może Brunost? Gatunków i rodzajów sera jest mnóstwo, a ich smakoszy więcej, niż można by się spodziewać. Co ciekawe, każdy kraj ma swojego serowego faworyta, który niekiedy staje się nawet symbolem samego państwa, otrzymując etykietę „must eat”.
- Kategoria: Nabiał
Już 15. stycznia 2017 r. po raz kolejny zagra Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Hochland zaangażował się w akcję i już wkrótce w Polskę wyruszy foodtruck sprzedający kanapki z serami Hochland. Dochód ze sprzedaży kanapek przekazany zostanie Fundacji WOŚP.
- Kategoria: Nabiał
Twardy, dojrzewający, miękki… od liczby rodzajów serów może naprawdę rozboleć głowa. Na świecie produkowanych jest bowiem aż 4 tys. ich typów, a w samej tylko Polsce – 90! Jak nie zgubić się w tym gąszczu smaków?
- Kategoria: Nabiał
Sery holenderskie są przez nas chętnie wybierane, ale często nie wiemy, z czym – oprócz chleba z masłem czy w formie grzanki – można je łączyć, by zjeść smaczny i zarazem oryginalny posiłek. Podpowiadamy czym charakteryzują się sery holenderskie, jak je łączyć oraz przedstawiamy przepis na ser marynowany.
- Kategoria: Nabiał
Lato cieszy urlopowiczów, jednak przysparza niemałych problemów podczas codziennych wizyt w sklepie, gdyż artykuły spożywcze nie przepadają za upałami. Dotyczy to głównie produktów z chłodni, a są nimi np. sery żółte. Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupów!
- Kategoria: Nabiał
- Wiem co jem - mówi Jerzy Janiczek o produktach fermy, którą prowadzi od 30 lat i zachęca konsumentów do spożywania jajek; podpowiada na co zwracać uwagę robiąc zakupy i rozprawia się z mitami dotyczącymi cennego produktu zamkniętego w skorupce.
- Kategoria: Nabiał
Sery żółte to bardzo popularne produkty spożywczy. Jeśli chcesz dowiedzieć się czym różnią się od siebie i do jakich potraw najlepiej nadają się najpopularniejsze odmiany sera żółtego, koniecznie przeczytaj niniejszy przewodnik.
- Kategoria: Nabiał
Jeszcze kilka lat temu sery pleśniowe były uznawane za produkt luksusowy, dostępy wyłącznie dla wybranych. Niewiele wiedzieliśmy o ich składzie, smaku czy sposobie przechowywania. Jeśli nie do końca wiesz „z czym to się je” zajrzyj do naszego przewodnika.
- Kategoria: Nabiał
25-go maja na całym świecie obchodzić będziemy Światowy Dzień Mleka. To dobra okazja, aby sprawdzić, czy w naszym menu jest odpowiednia ilość mleka lub nabiału. Jeśli nie, warto zmodyfikować dietę, bo produkty mleczne to cenne źrodło składników odżywczych.
- Kategoria: Nabiał
Jajko - podstawowy składnik setek potraw, a przy tym prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych i… ciekawostek. Bez niego trudno wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie. Przygotuj się do Wielkanocy i sprawdź, czy wiesz o nim wszystko.
- Kategoria: Nabiał
Zimą zasadniczo polecane przez dietetyków są kasze oraz owoce i warzywa. Produktów, które dodadzą nam siły i uzupełnią brakujące witaminy i minerały, jest jednak o wiele więcej. Jednym z nich jest ser żółty - zdradzamy, jakie ma właściwości i co nam da jego spożywanie.
- Kategoria: Nabiał
Informacje o szkodliwym wpływie jaj na układ krwionośny to już przestarzały mit. Naukowcy dowodzą, że nie tylko cholesterol z jaj nie jest taki groźny jak kiedyś sądzono, ale jaja mogą mieć wręcz dobroczynny wpływ na układ krwionośny.
- Kategoria: Nabiał
Jogurt, podobnie jak inne produkty mleczne, jest dobrym źródłem wapnia i białka, jednak prawdziwe korzyści z jego spożywania mogą zapewnić „dobre” bakterie, dodawane w procesie produkcji. Bakterie te pozwalają zachować równowagę mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym.
- Kategoria: Nabiał
Aktywne dzieci powinny dostawać do picia mleko, bo zapobiega ono odwodnieniu lepiej niż woda. A ponadto stanowi dobre źródło wysokiej jakości białka, węglowodanów, wapnia i elektrolitów - dowodzą kanadyjscy uczeni.
- Kategoria: Nabiał
Osteoporoza to jedna z najczęstszych chorób cywilizacyjnych. Pierwsze objawy osteoporozy u mieszkańców dużych miast Europy występują już w wieku 30 lat. Co więcej, przypadki osteoporozy coraz częściej wykrywane są u dzieci w wieku 8-11lat!
Strona 1 z 2