Tylko 3 plastry szynki tygodniowo mogą zwiększać ryzyko raka piersi

Naukowcy od dawna twierdzą, że spożywanie przetworzonych mięs, takich jak kiełbasy, może zwiększać ryzyko zachorowania na różne nowotwory, w tym raka piersi u kobiet. I najnowsze badania to potwierdzają.

W badaniach, w których wzięło udział ponad 260 000 kobiet, ryzyko raka piersi wzrosło o ponad jedną piątą w przypadku kobiet spożywających więcej niż 9 gram przetworów mięsnych dziennie, co jest odpowiednikiem około 3 plastrów szynki wieprzowej na tydzień.

Zespół nie znalazł jednak związku pomiędzy spożyciem czerwonego mięsa a ryzykiem raka piersi.

Kierownik badania prof. Jill Pell, która jest dyrektorem Instytutu Zdrowia i Dobrego Samopoczucia na University of Glasgow w Wielkiej Brytanii, a także jej koledzy niedawno zgłosili swoje odkrycia w The European Journal of Cancer.

Przetworzone mięsa to te, które zostały zmodyfikowane w celu poprawy ich smaku lub wydłużenia okresu przydatności do spożycia. Kiełbasy, bekon, hot-dogi i salami to tylko niektóre przykłady przetworzonych mięs. Kuszą nas smakiem, ale nie mają pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. 

W 2015 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) potwierdziła, że przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego, podczas gdy czerwone mięso uznano za "prawdopodobnie rakotwórcze" dla ludzi. Wniosek ten pochodzi z przeglądu ponad 800 badań.

Wcześniejsze badania sugerowały również, że przetworzone i czerwone mięso może zwiększać ryzyko raka piersi. W swoim nowym badaniu prof. Pell i współpracownicy próbowali dowiedzieć się więcej o tej zależności.

Przetwory mięsne i rak piersi

Badanie objęło dane 262,195 kobiet w wieku 40-69 lat. Wszystkie kobiety były częścią brytyjskiego biobanku badającego zdrowie 500 000 osób dorosłych z Wielkiej Brytanii.

Prof. Pell i zespół wykorzystali te dane do obliczenia spożycia przez kobiety czerwonego i przetworzonego mięsa, a zachorowalność na raka piersi została określona na podstawie rejestru nowotworów i danych dotyczących hospitalizacji. Łącznie u 4 819 kobiet zdiagnozowano raka piersi w ciągu 7 lat obserwacji.

W porównaniu z kobietami, które spożywały najmniej przetworów mięsnych, u osób które spożywały co najmniej 9 gram takich przetworów dziennie, ryzyko zachorowania na raka piersi było o 21 procent większe. Nie stwierdzono natomiast związku między spożywaniem czerwonego mięsa - na przykład wołowiny i cielęciny - a ryzykiem raka piersi, mimo że wcześniejsze badania to sugerowały.

Naukowcy połączyli następnie swoją analizę z wynikami z 10 wcześniejszych badań, które dotyczyły spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa oraz ryzyka raka piersi, umożliwiając im ocenę związku u 1,65 miliona kobiet. Ujawniło to 9-procentowe zwiększenie ryzyka wystąpienia raka piersi po menopauzie u kobiet spożywających przetworzone mięso. Ponownie nie znaleziono powiązania między spożyciem czerwonego mięsa a ryzykiem raka piersi.

Wyniki badań nie uległy zmianie po uwzględnieniu innych czynników mogących mieć wpływ na zachorowanie na raka, takich jak sposób odżywiania, styl życia, czynniki socjodemograficznych oraz masa ciała.

barb

 

 

Zobacz również:

Olej z ryb i rak piersi


Olej rybny na raka piersi

Dieta przeciwnowotworowa


Dieta antynowotworowa

Orzechy i rak piersi


Orzechy na raka piersi


​​