Przetworzone mięso sprzyja rakowi trzustki

Jedna kiełbaska dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki o 19 proc.- informuje serwis "BBC News /Health".

Badania dotyczące wpływu przetworzonego mięsa na ryzyko raka trzustki przeprowadzili naukowcy ze szwedzkiego Karolinska Institutet. Jak wynika z analizy 11 prac dotyczących 6643 pacjentów, dodatkowe dzienne spożycie każdych 50 gramów bekonu czy kiełbasy (50 gramów waży typowa kiełbaska) zwiększa ryzyko zachorowania o 19 proc.

Biorąc pod uwagę rzadkie występowanie tego nowotworu to nadal niewiele. Znacznie poważniejszy wpływ wywiera palenie tytoniu. Rak trzustki dotyka jednego na 77 mężczyzn i jednej na 79 kobiet.

World Cancer Research Fund stoi na stanowisku, że kancerogenne działanie przetworzonego mięsa może mieć związek z otyłością.

Wcześniejsze badania wykazały, że czerwone oraz przetworzone mięso ma związek z rakiem jelita grubego. Dlatego w roku 2011 brytyjski rząd zalecił, aby nie jeść więcej niż 70 gramów takiego mięsa w ciągu doby.

źródło: PAP - Nauka w Polsce

 

Zobacz również:

Dieta przeciwnowotworowa


Dieta antynowotworowa

Nikiel, selen i rak trzustki


Pierwiastki śladowe a rak trzustki

Mięso i rak


Ryzykowne czerwone mięso