Sushi w ciąży?

Ciąża to okres, w którym dużo większą wagę przywiązujemy do spożywanych posiłków i produktów, z których są one przygotowane. Wiele kobiet ma jednak czasem ochotę na potrawy niekoniecznie zalecane przez lekarzy. Czy wielbicielki sushi muszą z niego bezwzględnie zrezygnować w czasie trwania ciąży? 

Jak jeść sushi

Sztuka jedzenia sushi tkwi w szczegółach. Oprócz sushi maki czy nigiri, które grają pierwsze skrzypce podczas uczty w japońskiej restauracji, serwuje się także tradycyjne dodatki, które wzbogacają doznania smakowe. Bez nich nie sposób delektować się sushi. O czym mowa? 

Jak przyrządzić rybę

O zdrowotnych zaletach ryb nie trzeba nikogo przekonywać. O ich kulinarnych walorach również. Sposobów na przyrządzenie ryb jest wiele, ale zanim zabierzemy się do jego przygotowania, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, dzięki którym nasze danie będzie smakowało naprawdę wybornie.

Fakty i mity na temat kurczaka

W ciągu ostatnich kilku lat wzrosło spożycie drobiu, a wraz z nim… liczba mitów na temat tego rodzaju mięsa. Otrzymujemy wiele sprzecznych komunikatów, słysząc z jednej strony o właściwościach zdrowotnych drobiu, z drugiej zaś – o ukrytych w tym mięsie antybiotykach.

Przepis na szybki obiad

Zbliża się rok szkolny, a wraz z nim przybywa obowiązków. Zaplanowanie dnia nie jest łatwe, kiedy mamy na głowie pracę, szkołę i domowe obowiązki. Podpowiadamy jak przygotować szybkie, ale pożywne obiady dla całej rodziny.

ryba-inaczejPrzy świątecznym stole jest miejsce dla kulinarnych tradycjonalistów, ale i dla nowatorów, którzy w kuchni poszukują nowych smaków. To, kto jest kim, często okazuje się w sporze o wigilijne ryby. W efekcie karp coraz częściej znika z polskich stołów, a jego miejsce zajmują inne ryby.

nie-tylko-karp-sxc.hu-1193281Ryby, podobnie jak barszcz z uszkami czy pierogi z kapustą i grzybami, należą do ścisłego kanonu wigilijnych potraw. Karp co roku gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Dlaczego jednak nie spróbować uciec od kulinarnej rutyny?

sushi-photoxpress_2346966Sushi jest coraz popularniejsze. Jedzą je prawie wszyscy w przekonaniu, że ryba jest zdrowa a surowa tym bardziej. Czy tak rzeczywiście jest? Czy jedząc surowego tuńczyka nie nafaszerujemy się toksyczną rtęcią czy pasożytami?

ryba-rak-jelita-sxc.hu_1310241Rak jelita grubego jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów na nowotwory złośliwe. Ale ryzyko zachorowania na ten nowotwór możemy obniżyć spożywając regularnie ryby. Wątpliwe jest jednak czy podobne efekty da spożywanie suplementów z rybim olejem.

kielbasa-rak-trzustki-sxc.hu_1241300Dowiedziono już, że czerwone oraz przetworzone mięso ma związek z rakiem jelita grubego. Teraz okazuje się, że już jedna kiełbaska dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki aż o 19 procent. A palenie papierosow jeszcze pogarsza to ryzyko.

ryby-astma-photoxpress_3617066Zażywanie paracetamolu przez kobietę w ciąży oraz stosowanie antybiotyków w pierwszym miesiącu życia dziecka zwiększają ryzyko astmy u dziecka. Natomiast włączenie do diety malucha ryb obniży to ryzyko - wynika ze szwedzkich badań.

photoxpress_14133344-cholesterolCholesterol jest niezbędny w naszym organizmie. Bierze udział w tworzeniu kwasów żółciowych i hormonów. Ale tak jak wszystko w nadmiarze, również cholesterol w wysokim stężeniu może spowodować bardzo poważne problemy zdrowotne. Jak się przed nimi bronić?