- Kategoria: Mięso i ryby
Naukowcy od dawna twierdzą, że spożywanie przetworzonych mięs, takich jak kiełbasy, może zwiększać ryzyko zachorowania na różne nowotwory, w tym raka piersi u kobiet. I najnowsze badania to potwierdzają. Brytyjscy naukowcy sugerują, że regularne spożywanie tylko 3 plastrów szynki tygodniowo może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi.
- Kategoria: Mięso i ryby
Walory smakowe, wysoka zawartość białka, bogactwo składników mineralnych i witamin, a także umiarkowana zawartość tłuszczu dobrej jakości - to najważniejsze zalety gęsiny. Do sięgania po nią zachęcali organizatorzy II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”.
- Kategoria: Mięso i ryby
Ciąża to okres, w którym dużo większą wagę przywiązujemy do spożywanych posiłków i produktów, z których są one przygotowane. Wiele kobiet ma jednak czasem ochotę na potrawy niekoniecznie zalecane przez lekarzy. Czy wielbicielki sushi muszą z niego bezwzględnie zrezygnować w czasie trwania ciąży?
- Kategoria: Mięso i ryby
Sztuka jedzenia sushi tkwi w szczegółach. Oprócz sushi maki czy nigiri, które grają pierwsze skrzypce podczas uczty w japońskiej restauracji, serwuje się także tradycyjne dodatki, które wzbogacają doznania smakowe. Bez nich nie sposób delektować się sushi. O czym mowa?
- Kategoria: Mięso i ryby
O zdrowotnych zaletach ryb nie trzeba nikogo przekonywać. O ich kulinarnych walorach również. Sposobów na przyrządzenie ryb jest wiele, ale zanim zabierzemy się do jego przygotowania, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, dzięki którym nasze danie będzie smakowało naprawdę wybornie.
- Kategoria: Mięso i ryby
W ciągu ostatnich kilku lat wzrosło spożycie drobiu, a wraz z nim… liczba mitów na temat tego rodzaju mięsa. Otrzymujemy wiele sprzecznych komunikatów, słysząc z jednej strony o właściwościach zdrowotnych drobiu, z drugiej zaś – o ukrytych w tym mięsie antybiotykach.
- Kategoria: Mięso i ryby
Zbliża się rok szkolny, a wraz z nim przybywa obowiązków. Zaplanowanie dnia nie jest łatwe, kiedy mamy na głowie pracę, szkołę i domowe obowiązki. Podpowiadamy jak przygotować szybkie, ale pożywne obiady dla całej rodziny.
- Kategoria: Mięso i ryby
Przy świątecznym stole jest miejsce dla kulinarnych tradycjonalistów, ale i dla nowatorów, którzy w kuchni poszukują nowych smaków. To, kto jest kim, często okazuje się w sporze o wigilijne ryby. W efekcie karp coraz częściej znika z polskich stołów, a jego miejsce zajmują inne ryby.
- Kategoria: Mięso i ryby
Ryby, podobnie jak barszcz z uszkami czy pierogi z kapustą i grzybami, należą do ścisłego kanonu wigilijnych potraw. Karp co roku gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Dlaczego jednak nie spróbować uciec od kulinarnej rutyny?
- Kategoria: Mięso i ryby
Sushi jest coraz popularniejsze. Jedzą je prawie wszyscy w przekonaniu, że ryba jest zdrowa a surowa tym bardziej. Czy tak rzeczywiście jest? Czy jedząc surowego tuńczyka nie nafaszerujemy się toksyczną rtęcią czy pasożytami?
- Kategoria: Mięso i ryby
Rak jelita grubego jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów na nowotwory złośliwe. Ale ryzyko zachorowania na ten nowotwór możemy obniżyć spożywając regularnie ryby. Wątpliwe jest jednak czy podobne efekty da spożywanie suplementów z rybim olejem.
- Kategoria: Mięso i ryby
Dowiedziono już, że czerwone oraz przetworzone mięso ma związek z rakiem jelita grubego. Teraz okazuje się, że już jedna kiełbaska dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki aż o 19 procent. A palenie papierosow jeszcze pogarsza to ryzyko.
- Kategoria: Mięso i ryby
Zażywanie paracetamolu przez kobietę w ciąży oraz stosowanie antybiotyków w pierwszym miesiącu życia dziecka zwiększają ryzyko astmy u dziecka. Natomiast włączenie do diety malucha ryb obniży to ryzyko - wynika ze szwedzkich badań.
- Kategoria: Mięso i ryby
Cholesterol jest niezbędny w naszym organizmie. Bierze udział w tworzeniu kwasów żółciowych i hormonów. Ale tak jak wszystko w nadmiarze, również cholesterol w wysokim stężeniu może spowodować bardzo poważne problemy zdrowotne. Jak się przed nimi bronić?
- Kategoria: Mięso i ryby
Hot dogi, szynka, salami, mortadela, a także bekon i inne produkty z czerwonego mięsa znacznie zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2. Wystarczy 50 g przetworzonego czerwonego mięsa dziennie, by ryzyko cukrzycy zwiększyło się o 51 proc.
- Kategoria: Mięso i ryby
Ryzyko wystąpienia niewydolności serca u kobiet po menopauzie jest mniejsze, gdy często spożywają one ryby z konserwy, w postaci sałatki lub pieczone. Natomiast smażone ryby zwiększają to ryzyko. Tak przynajmniej wynika z obserwacji naukowców.
- Kategoria: Mięso i ryby
W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć spożycie mięsa, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Lepiej też całkowicie zrezygnować z jedzenia wędlin, takich jak szynka, salami i parówki - zaleca w najnowszym raporcie The World Cancer Research Fund.
- Kategoria: Mięso i ryby
Główne danie wigilijne na polskich stołach to zwykle karp. Jednak nie jest to bardzo wartościowa ryba. Istnieje cała masa ryb bogatych w składniki odżywcze, które powinny znaleźć się w naszym jadłospisie częściej niż tylko z okazji Świąt.