- Kategoria: Warzywa
Cebula i czosnek, oprócz walorów smakowych i właściwości bakteriobójczych i ochronnych dla serca, mogą również chronić przed nowotworami, zwłaszcza przed rakiem jelita grubego. Dowodzą tego najnowsze chińskie badania.
- Kategoria: Nabiał
Nawet 70% ludzi na świecie nie toleruje laktozy – cukru występującego przede wszystkim w mleku i jego przetworach. Czy przy nietolerancji laktozy, z diety należy wykluczyć wszystkie produkty mleczne? Niekoniecznie. Jakie produkty mleczne można spożywać? Jaka jest zalecana ilość produktów mlecznych?
- Kategoria: Napoje
Woda jest podstawowym składnikiem organizmu i trzeba ją stale uzupełniać. Niestety, wielu z nas nie ma wyrobionego nawyku picia wody, a generalnie Polacy piją jej za mało. Tymczasem dla zdrowia organizmu należy codziennie wypijać 2 – 2,5 litra wody. Podpowiadamy jak to zrobić.
- Kategoria: Napoje
Woda stanowi najlepszy napój dla całej rodziny. Nie wnosi do diety zbędnych kalorii, tak jak słodzone napoje, które przyczyniają się do nadmiernej masy ciała, szczególnie u dzieci i młodzieży, zwiększający ryzyko nadwagi i otyłości. Jaką wodę wybrać i ile jej pić?
- Kategoria: Warzywa
Rukola to wartościowe, choć jeszcze niezbyt rozpowszechnione w naszym kraju warzywo. Jakie ma właściwości odżywcze? Przy jakich chorobach może być sprzymierzeńcem? W jakiej postaci spożywać? Kto powinien wykazać ostrożność we włączaniu rukoli do codziennej diety?
- Kategoria: Napoje
Prawdopodobnie wszyscy pijemy herbaty dla przyjemności lub z przyzwyczajenia. Ale filiżanka gorącej herbaty to nie tylko przyjemność, ale i porcja zdrowia. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne popularnych gatunków herbat? I które są najzdrowsze?
- Kategoria: Mięso i ryby
Naukowcy od dawna twierdzą, że spożywanie przetworzonych mięs, takich jak kiełbasy, może zwiększać ryzyko zachorowania na różne nowotwory, w tym raka piersi u kobiet. I najnowsze badania to potwierdzają. Brytyjscy naukowcy sugerują, że regularne spożywanie tylko 3 plastrów szynki tygodniowo może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi.
- Kategoria: Warzywa
Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. A dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz
- Kategoria: Mięso i ryby
Walory smakowe, wysoka zawartość białka, bogactwo składników mineralnych i witamin, a także umiarkowana zawartość tłuszczu dobrej jakości - to najważniejsze zalety gęsiny. Do sięgania po nią zachęcali organizatorzy II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”.
- Kategoria: Polne/leśne
Początki jesieni to zarazem wymarzony czas dla wielbicieli grzybowych specjałów. Borowiki, koźlarze, maślaki, podgrzybki, gąski i kurki to zaledwie początek długiej listy gatunków jadalnych. Jakie są najpopularniejsze sposoby przyrządzania grzybów? Z czym łączyć prawdziwki? Jak przyprawiać kurki? A ponadto przepis na pyszny krem z grzybów leśnych zapiekany z serem.
- Kategoria: Zboża/Nasiona
Receptura i nazwa prostego, lecz sycącego dania jakim jest polenta, powstała już kilka tysiącleci temu. Ten znany od wieków specjał kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską, gdzie serwowany jest na kilka odmiennych sposobów. Polenta ze świeżymi i soczystymi pomidorami, wyrazistym serem oraz odrobiną aromatycznego, świeżego tymianku stanowić będzie świetnym daniem na kolację.
- Kategoria: Przyprawy/dodatki
Bez przypraw kuchnia nie byłaby taka sama. To właśnie one stanowią tajemny i niejednokrotnie kluczowy dodatek do potraw, który potrafi wydobyć ukryty w nich aromat lub stworzyć zupełnie nową kompozycję smaków. W czym tkwi sekret umiejętnego przyprawiania i które zioła najlepiej łączą się z danymi produktami?
- Kategoria: Owoce
Letnia kuchnia jest pełna kolorów. Początek lata to radosna czerwień i róż pod znakiem truskawek, malin i arbuzów. Sierpień to więcej stonowanych barw jak np. szlachetny granat. By w tym miesiącu wprowadzić ten kolor do swojej kuchni postaw na jeżyny, aronię i jagody. Nie dość, że będzie pysznie, to jeszcze zdrowo!
- Kategoria: Warzywa
Kuzyn popularnej cukinii i uwielbianego przez Polaków kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego. Patison bowiem, w odróżnieniu od innych „dyniowatych”, ma niezwykle charakterystyczny kształt, a sam smak jest znacznie delikatniejszy. Za co jeszcze pokochać można to warzywo? Jak go wykorzystać w kuchni?
- Kategoria: Napoje
Już w przeszłości liczne badania sugerowały pozytywny wpływ kawy na nasze zdrowie. Od poprawy trawienia i pamięci, przez ochronę przed nowotworami, zmniejszenie ryzyka cukrzycy i chorób neurodegeneracyjnych po ochronę wątrony przed włóknieniem i marskością. A najnowsze badania sugerują, że znacząco przedłuża także życie.
- Kategoria: Nabiał
Gatunków i rodzajów serów jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników, warunków dojrzewania. Z jakiego mleka powstaje Mozzarella, ile czasu dojrzewa Gouda i co wspólnego ma Roquefort z roztargnionym pastuszkiem? Pytania te nigdy więcej nie pozostaną bez odpowiedzi!
- Kategoria: Zboża/Nasiona
Gryka jest źródłem wielu cennych przeciwutleniaczy, cechuje ją wysoka zawartość błonnika, a jednocześnie niski poziom węglowodanów. Błonnik gryczany można dodawać m.in. do kefirów, jogurtów, czy pieczywa. Poznaj bliżej ten produkt i przygotuj z jego dodatkiem koktajl oraz ciastka owsiane.
- Kategoria: Zboża/Nasiona
Moda lubi powracać – również ta kulinarna! Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków?