Co zrobić z jarmużu

Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. A dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz

Wartości odżywcze gęsiny

Walory smakowe, wysoka zawartość białka, bogactwo składników mineralnych i witamin, a także umiarkowana zawartość tłuszczu dobrej jakości - to najważniejsze zalety gęsiny. Do sięgania po nią zachęcali organizatorzy II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”.

Grzybowe inspiracje

Początki jesieni to zarazem wymarzony czas dla wielbicieli grzybowych specjałów. Borowiki, koźlarze, maślaki, podgrzybki, gąski i kurki to zaledwie początek długiej listy gatunków jadalnych. Jakie są najpopularniejsze sposoby przyrządzania grzybów? Z czym łączyć prawdziwki? Jak przyprawiać kurki?  A ponadto przepis na pyszny krem z grzybów leśnych zapiekany z serem.

Przepis na polentę

Receptura i nazwa prostego, lecz sycącego dania jakim jest polenta, powstała już kilka tysiącleci temu. Ten znany od wieków specjał kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską, gdzie serwowany jest na kilka odmiennych sposobów. Polenta ze świeżymi i soczystymi pomidorami, wyrazistym serem oraz odrobiną aromatycznego, świeżego tymianku stanowić będzie świetnym daniem na kolację.

Jak stosować przyprawy

Bez przypraw kuchnia nie byłaby taka sama. To właśnie one stanowią tajemny i niejednokrotnie kluczowy dodatek do potraw, który potrafi wydobyć ukryty w nich aromat lub stworzyć zupełnie nową kompozycję smaków. W czym tkwi sekret umiejętnego przyprawiania i które zioła najlepiej łączą się z danymi produktami?

Granatowe owoce lata

Letnia kuchnia jest pełna kolorów. Początek lata to radosna czerwień i róż pod znakiem truskawek, malin i arbuzów. Sierpień to więcej stonowanych barw jak np. szlachetny granat. By w tym miesiącu wprowadzić ten kolor do swojej kuchni postaw na jeżyny, aronię i jagody. Nie dość, że będzie pysznie, to jeszcze zdrowo!

Przepis na faszerowanego patisona

Kuzyn popularnej cukinii i uwielbianego przez Polaków kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego. Patison bowiem, w odróżnieniu od innych „dyniowatych”, ma niezwykle charakterystyczny kształt, a sam smak jest znacznie delikatniejszy. Za co jeszcze pokochać można to warzywo? Jak go wykorzystać w kuchni?

Kawa przedłuży  życie

Już w przeszłości liczne badania sugerowały pozytywny wpływ kawy na nasze zdrowie. Od poprawy trawienia i pamięci, przez ochronę przed nowotworami, zmniejszenie ryzyka cukrzycy i chorób neurodegeneracyjnych po ochronę wątrony przed włóknieniem i marskością.  A najnowsze badania sugerują, że znacząco przedłuża także życie.

Jak powstają najpopularniejsze gatunki serów

Gatunków i rodzajów serów jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników, warunków dojrzewania. Z jakiego mleka powstaje Mozzarella, ile czasu dojrzewa Gouda i co wspólnego ma Roquefort z roztargnionym pastuszkiem? Pytania te nigdy więcej nie pozostaną bez odpowiedzi!

Błonnik gryczany - przepisy

Gryka jest źródłem wielu cennych przeciwutleniaczy, cechuje ją wysoka zawartość błonnika, a jednocześnie niski poziom węglowodanów. Błonnik gryczany można dodawać m.in. do kefirów, jogurtów, czy pieczywa. Poznaj bliżej ten produkt i przygotuj z jego dodatkiem koktajl oraz ciastka owsiane. 

Dlaczego sięgać po mniej znane zboża

Moda lubi powracać – również ta kulinarna! Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków? 

Mleko na depresję

Często zamiast pełnotłustych produktów mlecznych wybieramy te o niskiej zawartości tłuszczu w trosce o linię i obawiając się nadmiaru niezdrowych tłuszczów nasyconych. I słusznie, ale niskotłuszczowy nabiał ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale i psychiczne.

Jakie sery je się w Europie?

Brie, Gouda, Cheddar, a może Brunost? Gatunków i rodzajów sera jest mnóstwo, a ich smakoszy więcej, niż można by się spodziewać. Co ciekawe, każdy kraj ma swojego serowego faworyta, który niekiedy staje się nawet symbolem samego państwa, otrzymując etykietę „must eat”. 

Listeria w sałacie

Listerioza to wysoce zakaźna i potencjalnie groźna choroba, do której dochodzi po infekcji bakterią Listeria monocytogenes. Bakterię roznoszą zwierzęta, więc do infekcji dochodzi najczęściej po spożyciu skażonego mięsa, wędlin czy nabiału. Ale nie tylko.

Ile kofeiny jest za dużo

Wypijasz dziennie kilka filiżanek kawy i zastanawiasz się czy to nie za dużo? Rzeczywiście kofeina ma swoje zalety, ale może też stwarzać problemy. Dowiedz się, jak wiele jest zbyt wiele i kiedy należy ograniczyć jej spożycie.

Korzyści zdrowotne papryczki chiliNajnowsze badania przynoszą dobre wieści miłośnikom pikantnych potraw z dodatkiem papryczki chili. Okazało się, że regularne spożywanie tej papryki zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele przewlekłych chorób, a ponadto może znacząco przedłużyć życie.

Czekolada dla zdrowiaCzy czekają nas czasy, gdy na receptę lekarz przepisze nam czekoladę? Według najnowszych badań jest to możliwe. Bo lista chorób, którym zapobiega jedzenie 1-2 kostek czekolady dziennie, jest coraz dłuższa.  Ale dotyczy to tylko ciemnej czekolady, o dużej zawartości kakao.

Kallerose - nowe warzywoKażdego dnia znajdujemy nowe przepisy i kulinarne inspiracje, ale zupełnie nowy składnik to wielkie wydarzenie! Tymczasem na polskim rynku debiutuje wyjątkowe warzywo – kalerosse™ To wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu.