Czekolada dla zdrowiaCzy czekają nas czasy, gdy na receptę lekarz przepisze nam czekoladę? Według najnowszych badań jest to możliwe. Bo lista chorób, którym zapobiega jedzenie 1-2 kostek czekolady dziennie, jest coraz dłuższa.  Ale dotyczy to tylko ciemnej czekolady, o dużej zawartości kakao.

Kallerose - nowe warzywoKażdego dnia znajdujemy nowe przepisy i kulinarne inspiracje, ale zupełnie nowy składnik to wielkie wydarzenie! Tymczasem na polskim rynku debiutuje wyjątkowe warzywo – kalerosse™ To wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu.

Orzechy zmniejszają ryzyko choróbDzięki bardzo dużej zawartości błonnika, niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, oraz wysokiemu poziomu przeciwutleniaczy, orzechy należą jednych z najzdrowszych i najbardziej pożywnych przekąsek. Naukowcy sugerują, że tylko jedna garść orzechów dziennie zmniejszy ryzyko wielu chorób i obniży ryzyko śmierci.

Hochland zagra z WOŚP

Już 15. stycznia 2017 r. po raz kolejny zagra Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Hochland zaangażował się w akcję i już wkrótce w Polskę wyruszy foodtruck sprzedający kanapki z serami Hochland. Dochód ze sprzedaży kanapek przekazany zostanie Fundacji WOŚP.

Wszystkie tajemnice dyni

Dynia – od lat coraz częściej gości w domach Polaków. Głównie jako bohaterka kuchennych eksperymentów, ale nie tylko. Gatunków dyni jest mnóstwo. Podobnie zresztą jak sposobów jej zastosowania w kuchni czy medycynie a nawet w pielęgnacji urody.

Przepisy na tosty

Dla wielu osób chleb tostowy to sprawdzony sposób na szybkie i smaczne śniadanie. Jest pyszny zarówno w połączeniu z mięsem i warzywami, wyjęty z tostera, jak również opiekany w opiekaczu posmarowany masłem i dżemem. Czasem jednak mamy ochotę na coś bardziej oryginalnego.

Ciekawostki o winie

Może być białe, czerwone albo różowe. Wytrawne lub słodkie, bądź warianty pośrednie. Białe podaje się lekko schłodzone, czerwone – w temperaturze pokojowej. Pojawia się wszędzie tam, gdzie aromatyczne sery i oliwki, ale da się dobrać odpowiednie do prawie każdej potrawy. To już wiemy. Co jeszcze?

Rodzaje serów

Twardy, dojrzewający, miękki… od liczby rodzajów serów może naprawdę rozboleć głowa. Na świecie produkowanych jest bowiem aż 4 tys. ich typów, a w samej tylko Polsce – 90! Jak nie zgubić się w tym gąszczu smaków?

Obalamy mity na temat wody

Woda to podstawa życia – wszyscy to wiemy. Ale nie każdy z nas zdaje sobie sprawę, jak wieloma mitami obrósł przez lata temat wody, jej czystości i zapotrzebowania na nią. Czy musi być butelkowana? Czy trzeba jej pić jak najwięcej? Czy wpływa na cerę? Mineralna dla niemowląt?

Sushi w ciąży?

Ciąża to okres, w którym dużo większą wagę przywiązujemy do spożywanych posiłków i produktów, z których są one przygotowane. Wiele kobiet ma jednak czasem ochotę na potrawy niekoniecznie zalecane przez lekarzy. Czy wielbicielki sushi muszą z niego bezwzględnie zrezygnować w czasie trwania ciąży? 

Jak łączyć sery holenderskie

Sery holenderskie są przez nas chętnie wybierane, ale często nie wiemy, z czym – oprócz chleba z masłem czy w formie grzanki – można je łączyć, by zjeść smaczny i zarazem oryginalny posiłek. Podpowiadamy czym charakteryzują się sery holenderskie, jak je łączyć oraz przedstawiamy przepis na ser marynowany.

Właściwości szpinaku

Słynny bohater z bajki zyskiwał niewiarygodną krzepę po spożyciu puszki szpinaku. Czy taki sam efekt spotka Ciebie po zjedzeniu kilku zielonych listków? To całkiem możliwe! Może nie uda się wygrać morskiej batalii z wielorybem, ale dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów!