Dieta sokowa

Ojcem i gorącym orędownikiem diety sokowej był dr Norman W. Walker. Wiadomo, że braki lub niedobory pewnych składników odżywczych w naszej diecie są przyczyną wielu chorób. Dr Walker przez 70 lat prowadził badania nad wpływem różnych diet na zapewnienie organizmowi optymalnego zaopatrzenia we wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje. Sam zresztą był żywą reklamą swojej diety, dożywając sędziwego wieku w zdrowiu fizycznym i psychicznym.

Wiemy, że warzywa i owoce są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych witamin, minerałów, błonnika i innych składników przyczyniających się do ochrony organizmu przed wielu chorobami, w tym przed rakiem. Dlaczego jednak soki zamiast całych owoców? Odpowiedź dr. Walkera jest prosta: na przyswojenie wartości odżywczych z żywność w postaci stałej organizm potrzebuje kilku godzin. Soki natomiast są bardzo szybko trawione i czasami w ciągu zaledwie kilku minut wartości odżywcze, jakie one oferują są przyswojone przez organizm.

W skład całych warzyw i owoców wchodzi błonnik, którego nie ma w soku. Nie ma on wartości odżywczych stanowi jednak swego rodzaju „miotłę” czyszczącą jelita. Z tego względu jest potrzebny organizmowi i należy przynajmniej raz dziennie jeść też sałatkę warzywną czy owocową. Jedząc warzywa i owoce w sałatce należy pamiętać, że generalnie owoce nie powinny być jedzone w tym samym czasie co węglowodany i cukry, gdyż same zawierają je w ilości wystarczającej dla organizmu.

Owoce i warzywa powinny być świeże, dojrzałe i bez konserwantów.

Zalety kuracji sokowej:

  • nie ma obaw przedawkowania którejś z witamin czy soli mineralnych, nawet gdy pijemy bardzo dużo soku,

  • zawarte w sokach związki występują w postaci zjonizowanej, co zapewnia organizmowi utrzymanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej,

  • substancje zawarte w sokach trafiają do krwiobiegu już po 15 minutach i są przyswajalne prawie w 90%,

  • soki oczyszczają organizm z toksyn (także bakteryjnych) i szkodliwych produktów przemiany materii,

  • neutralizują wolne rodniki, odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się, powstawanie nowotworów i wiele innych schorzeń,

  • regenerują krew i odmładzają gruczoły i organy wewnętrzne,

  • doskonale wpływają na oczy, zapobiegają m.in. zaćmie,

  • zapewniają właściwe nawilżenie skóry, dobrze wpływają na włosy i paznokcie.

Pamiętaj:

  • Kurację sokami należy zaczynać powoli, np. od wypicia 1 szklanki soku dziennie.

  • Nie wolno nigdy przymuszać się do wypicia soku.

  • Z wyciśniętych soków należy bezwzględnie zebrać pianę.

  • Soki trzeba pić powoli, przynajmniej na pół godziny przed posiłkiem.

  • Kurację stosować przez 2 tygodnie, następnie przerwać na miesiąc, następnie wznowić i stosować aż do otrzymania pozytywnego rezultatu.

  • Soków nie należy podgrzewać ani zbytnio schładzać.

  • Najlepiej spożywać je zaraz po wyciśnięciu.

  • Nie zrażaj się zbyt szybko do soków. W niektórych przypadkach w początkowej fazie mogą nastąpić mdłości, bóle głowy, mięśni, biegunka. Jest to objaw normalny, spowodowany oczyszczaniem się organizmu z toksyn. Po kilku dniach wszystkie te objawy miną.

  • Osoby, które muszą kontrolować poziom cukru we krwi powinny unikać soków owocowych i soku z marchwi.

  • Nie zaleca się podawania soków niemowlętom poniżej 6 miesiąca życia. Niektóre rodzaje soków mogą powodować nadmierne gazy objawiające się kolką.


Przeczytaj też artykuły o wartościach leczniczych niektórych warzyw i owoców.

tekst oprac. barb
na podstawie: Sekcja Zdrowie, poz.11, 15 Sekcja Kuchnia, poz.5

 

Zobacz również:

Oczyszczanie sokami


Głodówki sokowe

Pięć porcji dziennie


Pięć porcji dziennie

Lecznicze owoce


Lecznicze owoce