Dieta niskowęglowodanowa poprawia metabolizm tłuszczu wątrobowego
Ograniczanie spożycia makaronów, ziemniaków i temu podobnych produktów bogatych w węglowodany jest popularne wśród odchudzających się. Jednak zgodnie z nowym badaniem, dieta z ograniczeniem węglowodanów może przynieść także inne korzyści zdrowotne.
Naukowcy odkryli, że zaledwie 2 tygodnie diety o obniżonej zawartości węglowodanów obniżają poziom tłuszczu w wątrobie i poprawiają inne wskaźniki zdrowia kardiometabolicznego u niewielkiej liczby osób żyjących z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby (NAFLD).
Współautorem badania jest Adil Mardinoglu z Królewskiego Instytutu Technologicznego KTH w Szwecji, a zespół opublikował niedawno swoje wyniki w czasopiśmie Cell Metabolism.
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to schorzenie charakteryzujące się nadmiernym gromadzeniem się tłuszczu w komórkach wątroby. W przeciwieństwie do alkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby, NAFLD nie jest spowodowane dużym spożyciem alkoholu. Szacuje się, że ok. 1/3 dorosłych na świecie ma NAFLD, co czyni to schorzenie jedną z najczęstszych przyczyn chorób wątroby.
Otyłość i związane z nią schorzenia, takie jak cukrzyca typu 2, są głównymi czynnikami ryzyka dla NAFLD. Choroba została stwierdzona u około 30-90 procent osób otyłych.
Przejście na zdrową dietę jest uważane za kluczowe w leczeniu NAFLD, a lekarze zwykle zalecają zmniejszenie spożycia tłuszczów. Nowe badanie sugeruje jednak, że obniżenie spożycia węglowodanów może być kolejną strategią leczenia NAFLD.
Mardinoglu i jego koledzy włączyli do swojego badania 10 osób dorosłych, z których wszyscy byli otyli i mieli NAFLD.
Przez 2 tygodnie uczestnicy byli na diecie izokalorycznej, ale ze zmniejszoną podażą węglowodanów i zwiększoną białka. Dieta izokaloryczna polega na spożywaniu codziennie takiej samej ilości węglowodanów, białek i tłuszczów.
Zespół ocenił, w jaki sposób interwencja dietetyczna wpłynęła na zawartość tłuszczu w wątrobie, a także inne reakcje metaboliczne uczestników badania.
Badanie wykazało, że dieta z ograniczeniem węglowodanów poprawiła metabolizm tłuszczu wątrobowego i doprowadziła do "radykalnego zmniejszenia" tłuszczu wątrobowego w ciągu 14-dniowego okresu badania.
Naukowcy odkryli również, że ograniczenie węglowodanów doprowadziło do zmniejszenia markerów stanu zapalnego, w szczególności interleukiny-6 i czynnika martwicy nowotworów alfa - wyższe poziomy zostały powiązane z większym nasileniem NAFLD.
Co więcej, odkryli, że dieta o ograniczonej zawartości węglowodanów powodowała zmiany w mikroflodzie jelitowej, w efekcie których wzrósł poziom kwasu foliowego we krwi, co było związane z poprawą metabolizmu tłuszczu w wątrobie.
Zdaniem naukowców krótkoterminowa dieta niskowęglowodanową o zwiększonej zawartości białka przynosi wiele korzyści metabolicznych u osób otyłych z NAFLD. Ostrzegają jednak, że nie ma jednej uniwersalnej diety dla wszystkich, więc dieta z ograniczeniem węglowodanów może nie działać jednakowo u wszystkich z NAFLD.
barb
Zobacz również:
![]() |
![]() |
![]() |