Spis treści

Dieta w chorobach reumatycznych

Odmian choroby reumatycznej jest wiele i różne są przyczyny jej występowania. Skłonność do reumatyzmu może być wrodzona, mogą na niego wpływać inne czynniki, jak np. wirusy, które pobudzają układ odpornościowy, tak że atakuje on własne tkanki. Liczne badania dowodzą też dużego wpływu czynników dietetycznych, chociaż są one raczej czynnikiem wyzwalającym chorobę, a nie jej przyczyną.

Faktem jest, że dieta może wpływać na wzmaganie się lub łagodzenie ataków bólu i obrzęku stawów. Niektóre składniki diety, zwłaszcza tłuszcze, mogą mieć udział w regulacji działania hormonopodobnych substancji, które pomagają kontrolować stany zapalne, bóle i inne objawy reumatyzmu. A u niektórych ludzi reumatyzm może być reakcją alergiczną na pewne pokarmy i tylko ich eliminacja może zlikwidować objawy chorobowe.

 

Zobacz również:

Ból pleców i krzyża

Ćwiczenia przy bólach krzyża

Dieta przeciwzapalna


Dieta na stany zapalne

Gimnastyka przy artretyzmie


Ćwiczenia na artretyzm