Spis treści

 

Pokarmy, które mogą podwyższać ciśnienie tętnicze krwi

Potrawy o dużej zawartości sodu
Pierwszą rzeczą, jaką powinny zrobić osoby mające nadciśnienie lub obawiające się go, jest ograniczenie spożycia soli. W rejonach świata, gdzie spożywa się bardzo mało soli, nadciśnienie występuje bardzo rzadko i nie narasta z wiekiem. Liczne badania dowodzą również, że ograniczenie soli ma dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne i może je wręcz odmładzać.

Okazuje się jednak, że to czy ograniczenie soli pozwala kontrolować ciśnienie tętnicze, zależy od osobniczych cech biologicznych organizmu (na jednych działa, na innych nie). Ale nawet jeśli nie chorujesz na nadciśnienie, nie przesadzaj z solą, gdyż sód może sprzyjać uszkodzeniom naczyń mózgowych i zwiększać ryzyko udaru mózgu na innej drodze, niż przez wysokie ciśnienie krwi. Jeżeli zaś masz nadciśnienie i do tego chorujesz na nerki lub serce, to ograniczenie spożycia soli jest konieczne. Łatwą drogą odzwyczajania się od soli jest stopniowe ograniczanie jej spożycia. Sól można też do pewnego stopnia zastąpić dodawaniem do potraw ziół i przypraw ziołowych.

Alkohol
Alkohol w każdej postaci (piwo, wino, wódka) bez wątpienia podnosi ciśnienie krwi. Im więcej się pije, tym wyższego ciśnienia krwi należy się spodziewać. Nieumiarkowane picie alkoholu może, wg niektórych ekspertów, spowodować wzrost ciśnienia nawet o 25 mm Hg. Ale ciśnienie krwi ma tendencję spadkową, jeśli odstawi się alkohol. Należy tez pamiętać, że picie alkoholu może zniweczyć działanie przyjmowanych już leków i korzyści wynikających ze stosowania właściwej diety.

 

Zobacz również:

Nie przesadzajmy z solą


Sól nasza codzienna

Sód dla zdrowia


Sód - ile dla kogo?

Zdrowy alkohol?


Zdrowy alkohol?