Dieta opóźniająca starzenie się

Starość jest nieuchronna. Ale nie wszyscy starzejemy się w jednakowym tempie. Jedni szybko stają się schorowani i niedołężni, a inni dożywają sędziwego wieku w zdrowiu. Dlaczego tak się dzieje?

W dużej mierze wpływ na starzenie mają czynniki genetyczne, ale tempo starzenia zależy głównie od naszego stylu życia. A więc to czy dożyjemy sędziwego wieku, zachowując jednocześnie sprawność, zależy od nas samych.

Jeśli chcesz do późnego wieku zachować młodzieńczą kondycję, wystarczy zastosować się do poniższych rad Jean Carper (Sekcja Zdrowie, poz. 43):

  1. Jedz warzywa i owoce
    Dieta obfita w warzywa i owoce wydaje się najlepszym sposobem na opóźnienie starości, ponieważ jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Staraj się jeść jak najwięcej różnorodnych warzyw i 

  2. owoców, pięć i więcej razy w ciągu każdego dnia. Szczególnie ważna jest odpowiednia ilość warzyw i owoców w diecie w wieku średnim, ponieważ taka dieta może uchronić przed zmianami zwyrodnieniowymi następującymi z upływem lat. Ale nawet później warzywa i owoce dostarczają komórkom środki do walki z wolnymi rodnikami i powodowanymi przez nie chorobami.

  3. Jedz ryby
    Powinno się jeść ryby przynajmniej dwa-trzy razy w tygodniu. Wszystkie ryby są zdrowe, ale wyjątkową wartość mają ryby tłuste, takie jak łosoś, makrela, śledź, sardynka, tuńczyk i pstrąg, z uwagi na dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3.

  4. Pij herbatę
    Herbata, a zwłaszcza herbata zielona i biała, spośród wszystkich napojów zawiera najwięcej przeciwutleniaczy.

  5. Jedz produkty z soi
    Jeśli nie możesz jeść soi codziennie, jedz jej produkty przynajmniej dwa, trzy razy tygodniowo. W soi jest dużo przeciwutleniaczy i innych substancji o działaniu przeciwnowotworowym.

  6. Ogranicz kaloryczność diety
    Jedz tylko tyle, ile potrzeba dla zapewnienia prawidłowego wzrostu i funkcjonowania organizmu. Jeśli po zakończeniu wzrostu możesz utrzymać masę ciała nieco poniżej normy, zwiększasz swoje szanse na dłuższe utrzymanie młodzieńczego wyglądu i kondycji. Nie ograniczaj kaloryczności posiłków rosnącym dzieciom, osobom starym i chorym, które potrzebują bardziej energetycznego pożywienia.

  7. Ogranicz spożycie szkodliwych tłuszczów
    Unikaj tłuszczów stanowiących zagrożenie dla komórek, takich jak tłuszcz z mięsa i przetworów mlecznych, a zwłaszcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów uwodornionych, jakie występują w margarynie, wielu olejach roślinnych i w przetworzonych produktach spożywczych. Używaj oliwy z oliwek i innych tłuszczów jednonienasyconych (np. rzepakowego).

  8. Ograniczaj spożycie mięsa
    Jedz mało mięsa i przyrządzaj je w formie gotowanej lub duszonej. Mięso smażone i pieczone zawiera bardzo dużo wolnych rodników, należy więc unikać tej formy przyrządzania. A jeśli już jesz pieczonego kurczaka, jedz go koniecznie z dużą porcją warzyw, dostarczających organizmowi dodatkowych przeciwutleniaczy.

  9. Rozważ korzyści i szkody płynące ze spożywania alkoholu
    Nie pij nadmiernych ilości alkoholu, gdyż dostarczają niesamowite ilości wolnych rodników. Jeśli pijesz umiarkowanie (1-2 kieliszki dziennie) staraj się pić czerwone wino, ponieważ zawiera ono dużo różnych przeciwutleniaczy.

  10. Ogranicz spożycie słodyczy
    Nie jedz zbyt wiele cukru i węglowodanów, w tym fruktozy, ponieważ powodują one wzrost poziomu insuliny we krwi. Sprzyja to niszczeniu tętnic i prawdopodobnie rozwojowi nowotworów, jak również chorobom degeneracyjnym.

  11. Jedz czosnek
    Czosnek to jedno z najdawniej znanych źródeł cennych przeciwutleniaczy. Czosnek hamuje rozwój nowotworów, zmian tętniczych i prawdopodobnie zależnych od wieku zmian w mózgu. Jeden ząbek dziennie stanowi już dobrą ochronę przed starzeniem.

 

Zobacz również:

Wiecznie młoda


Wiecznie młodą być

Dieta przeciwzapalna


Dieta przeciwzapalna

Tempo starzenia się


Tempo starzenia się